mandag 10. november 2014

Tiller Carl Frode " Innsirkling 3"Var annonsen en spøk, hevn eller et kunstprosjekt!

Ja, det kan man undre seg på når man skjønner at det ikke er David eller hans familie som har satt inn annonsen om at David har hatt et hukommelsestap og trenger å få vite hvem han er! 
Dette har vært en fantastisk psykisk triller om menneskers hukommelse, arv, miljø, vennskap, familie, reiser, opplevelser, innbilninger og hvordan man tror og tolker andre mennesker.

Forbyttet på sykehuset! Det var en litt søkt vending i historien i bok nr 2 som jeg kommenterte der. Han viste ikke at han var forbyttet før dette, men han fant ikke roen noe som man skjønner, at her hører jeg ikke hjemme. Alle konfliktene som han og Marius har inni seg, er typiske slike konflikter når man ikke kjenner til opphavet. Hvem er jeg, hvorfor handler jeg slik osv.. 
Da Marius som ville bli forsker kommer hjem til sin biologiske far Torstein syns jeg virkelig synd på han og man kan skjønne at han gjorde slike merkelige vendinger som å fortelle Julie (som han skal gifte seg med) merkelig ting...... Tenk å vokse opp der, uff det må ha vært det rene helvete.

Rett nok skjønner jeg Susanne at hun er dritt forbanna på David. Hun spilte et høyt spill ved å slå seg sammen med David og dra på sin 5mnd lange tur, men hun hadde jo aldri trodd at han ville bruke dette mot henne seinere.......hun tar et oppgjør med han og sin fortid. Sterkt stoff!

Forandringen, endringen eller oppvåkningen han får av å være på reise er sær, men kanskje ikke så veldig utradisjonell. Han drikker kanskje litt for mye til å jobbe med boka, men hvorfor så sint hele tiden kan man undre seg. Det er nok selvbildet og frustrasjonen over hvem han er...
  
Vi tolker og oppfatter ting så forskjellig og prøver å tilpasse oss situasjoner hele tiden. Denne boka er full av sinne, men allikevel ikke deprimerende. Det er hvordan vi spiller ut sinnet ovenfor våre omgivelser. Slår til når det er på sitt mest skjøre og spiller en annen i mellomtiden. Litt av et psykisk prosjekt! 
Med gjennomgangs tema eller kall det gjerne mantra: "Et lite sekund", når det er mest heftig rundt personen omtales eller skal si noe.

Hvordan foreldre ønsker at barna skal gå inn i et A4 mønster som voksne, gifte seg bli som andre og få fast jobb, barn og seinere barnebarn. Hvordan vi alltid er på kollisjonskurs genrasjonene imellom om det er foreldre, svigerforeldre osv. Menn liker unge piker for å forme og skape dem etter sitt hode tror man, men lykkes det?

Da vi møter David hos psykologen kommer det frem enda flere vinklinger, hvilken historie skal man tro på?
Er vi endimensjonale eller har man mange sider som menneske??? 
Dette får vi et svar på helt avslutningsvis som jeg syns var en fin, naturlig og en likefrem slutt. David starter egentlig på et nytt liv med nye muligheter, og ingen kjenner morgendagen ....

Denne romanen har vært slitsom og altoppslukende for man er så inni den, at man kan nesten ikke gå fra den.Fantastisk skrevet, komposisjonen, nerven, persongalleriet, omgivelsene ja alt!

Det kunne vært skrevet så mye om den boka, men jeg håper ikke at jeg har røpet for mye av innholdet slik at andre får lyst til å lese den.

Brageprisen gikk til Innsirkling, den første boka i 2007.
Serien er helt unik, spesiell og fengende.
Hele denne trilogien bør absolutt prisbelønnes til......? 
Den er iallfall en god kandidat i roman klassen, til bokblogger prisen 2014.


Bilde fra intervjuet han hadde på bokdagene i Oslo, august 2014, tatt av meg

Lest av Ola g. Furuseth, Charlotte Frogner og Niklas Gundersen
Utkom i 2014 på lydbokforlaget.no. Spilletid 16 timer og 20 min 

2 kommentarer:

 1. Enda mer å lese skjønner jeg.
  Jeg har lest litt mer lettleste ting i det siste, men bøkene til Nicholas Sparks synes jeg er gode. Flere er jo også filmet.
  Nå har jeg lest "Safe Haven". Trodde det var heaven, men det er slik det står. Jeg leser den på engelsk for å holde språket ved like. Er veldig glad i å lese på det språket. Den handler om konemishandling, men også om kjærlighet og mye mer. Jeg kunne ikke legge den fra meg. Den forrige var jo om Alzheimer og stor kjærlighet. Hilsen Tove

  SvarSlett
 2. Denne skal jeg se å få lest også Ingun! Har lest de to foregående og jeg skjønner at jeg har noe å glede meg til!
  God helg fra Kari

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!