lørdag 28. mars 2015

Coleman & Løkka "Kvinner i Vikingtid"Kvinneuniversitetet i Norden setter et foreløpig punktum for prosjektet Frøyas hus. Et prosjekt som startet i 1992 i regi av Kvinneuniversitetet på Løten. Målet var å bygge et senter for formidling, kunnskap og forskning fra jernaldrende og vikingtiden sett fra et feministisk perspektiv.  Store planer som ikke kunne realiseres, dessverre.
Innholdet i boka er basert på foredrag som er holdt på en konferanse i okt 2012. Det står at kunnskapen om vikingtiden og kvinnelivet den gang er vanskelig å spore, så dette er bare spor og tolkninger.
(Alt dette er hentet fra forordet i boka, svært kort ref.)

Jeg så tilfeldig boka ved at jeg Google viking, pga at temaet er spennende og jeg er med i Vikinggildet på Hamar. Forsidebildet var merkelig i henhold til drakten vi kjenner fra Vikingtiden, så dette pirret min interesse, hva er dette for slags bok?

Vikingetidskvinnen i ettertidens lys.
Her belyser Nanna Løkka hvordan kvinnen antakeligvis var i vikingtiden, vi kjenner henne mest som bilder i bøker hvor hun er husfrue ved grua, rokken, veven osv. Hanna Løkka har sett i nyere lærebøker i vg skole og funnet lite stoff om kvinnene og deres funksjon og status der.
Jeg er ikke enig med at vi i vg. skole ikke har lærebøker som sier noe om funn, teknikk og materialer. Jeg bruker Kirsten Røvik Håberg sin bok "Tekstilhistorie" i min 2.kl på vg. Der står det faktisk mange sider (ca 20++ mye innimellom andre sider) om hvor viktige tekstil og tilberedning av klær, utstyr osv til hjem og fam. var for vikingene og middelalderkvinnene generelt, med bilder. Jeg kjenner jeg blir litt frustrert over litt nedlatende holdning til lærebøker som vi bruker i vg, skole, hvor har hun lett etter stoff?

Det står at målet  med boka er gjennom ulike tilnærmingsmåter og perspektiv skal gi et oppdatert og utdypet bilde av forskningsfeltet kvinner i vikingtid, med en bevissthet om å plassere kvinneorienterte forskning i en større samfunnsmessig sammenheng. 

 Jeg synes boka er alt for mye rettet mot at det er en samling notater fra foredragene som har blitt avholdt. Det er med for mange henvisninger hele tiden til andre forskere, så dette blir litt for mye halvkvedede viser for meg og veldig akademisk i ordbruk og fremstilling av stoffet. Det blir lite utbytte av tekst som stadig bare henviser til noe annet og hva "de" mener.

Kapittelet om lin, det er noe man kan lese i enhver lærebok om temaet feks: Materialkunnskap utgitt på Yrkselitteratur. Der kunne man ha vist noen bilder, slik at det fenget og at man kunne se redskapene de brukte under eksperimentet med kopieringen. Skjemaer over hvor mange timer hver enkelt oppgave tok å løse/utføre, blir kjedelig og sier ingenting.
Det er ikke gode nok illustrasjoner til at man kan bruke dette til å sy en slik skjorte om man ønsker det. Folk som er int. i Vikingtiden ønsker gjerne å lage tidsriktige kostymer, det er det tenkt lite på.

Illustrasjonen på forsiden fant jeg ingen gode konklusjoner på, bortsett fra at det var sies at det er et bilde som  romantiserte vikingtiden.

Beklager at denne samlingen av foredrag ikke falt helt i smak hos meg, jeg hadde nok mye større forventninger bak den tittelen og utgivelsen.
Noe nytt var det, og det jeg likte best var nr 14 om kvinnenavn og de norrøne navnene av Nancy Coleman. Må også nevnes at nr 7. av Gro Steinsland, om Dynna- steinen på Hadeland var veldig interessant.

Utgitt 2014,
Spartacus forlag, 380sider
Takk for lese eksemplar

2 kommentarer:

 1. Interessant tema! Det ligger enormt med kunnskap bak å få ull og ln tl faktisk å bli fargerike klær og tepper og sengetøy, f.eks., tilbereding av mat osv. Hva spiste de, hvordan bodde de, hvordan kledde de seg?
  Synd at boken ikke holdt mål!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, helt enig! Jeg trodde den var litt mer innholdsrik enn den var. Denne boka var litt for akademisk med massevis av henvisninger og referanser side opp og side ned.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!