søndag 17. september 2017

Brekke Toril "Alle elsket moren din"


Oppvekstroman fra Oslo, om alle drømmer som brister og utforskningen av livet

Alle minnene som strømmer på da Grim ringer Agathe og sier, "Thoresen er død". Vi følger Agathe som i en tidsreise fra Oslo gjennom 50 og 60 tallet. Hennes lengsler som barn om å bli sett, hva hun ser og opplever frem til hun er ferdig med 7. klasse og ungdom.
-
Agathe bor sammen med moren sin, som ikke ser henne. Hun er kun opptatt av seg selv som pianistinne og drømmer om å være på farten ute i Europa og spille, ikke ha kjedelige spille-elever for å kunne ha noe å leve av. De to bor i barndomshjemmet på Bekkelaget sammen med mormor og morfar i et stort hus i drage stil.
Onkel Jannik, attpåklatten bor også der. 

Agathe er 4 år og ser på bildet av Tante Helene som henger på veggen og kusinen som er like gammel, men hun har en far. Hvem er faren min? spør hun.
Det er det ingen som kan eller vil svare på for det er det bare moren din som vet sier, onkel Jannik
Jannik er hennes gode venn og støtte, faren hans Gustav (morfar) vil at han skal bli arkitekt, men det vil ikke Jannik og stikker til sjøs, han vil ut i verden. Det er bare Agathe som vet om drømmene hans og hvor han dro.

Pianostemmeren og er sykelig forelsket i Veronika, Agathes mor. Han er stadig innom hjemme hos dem og mormor serverer han mat og er hyggelig mot han. Mormor er Agathes trygge voksen, hun var operasangerinne for lenge siden.  Men, så ble det mann og barn..... 
Mange knuste drømmer i denne boka.

Veronika gifter seg med Isak, hun skal bli mor til barn nr to. De kjøper hus på et nytt boligfelt på Valle-Hovin, en ny bydel som vokser frem. Der samles ulike familier og foreldrene må jobbe for at de skal klare alle forpliktelsene. Det betyr at mange av barna er mye alene og må aktivisere seg selv, passe småsøsken og klare seg selv og streifer rundt i byen på oppdagelsesferd.

Nye skoler bygges og Agathe starter i første klasse på Kampen skole og møter en helt annen holdning til lærdom og fattigdommen i Oslo. Hun får en god venninne Inger, hvor faren er alkoholiker. De holder sammen og støtter hverandre selv om Agathe ikke fikk lære musikk av moren sin, men Inger fikk pianotimer av moren. Isak, prøver så godt han kan og lære henne og oppmuntrer henne til å lære noter og musikk.

Boka følger Agathes utvikling og hennes liv opp gjennom barndommen og tidlig ungdomsliv, med utprøvinger av sminke, alkohol, røyk, gutter og provoseringer ovenfor de voksne. Hun og Inger holder sammen og opplever mye, spennende. Disse to jentene gjør nesten hva de vil og det de vil. Noen ganger er det på grensen til det som er livsfarlig og ganske spennende.....
  
Dette er en bok om den gang, på 50-60tallet og alle historiene som fortelles er gode historier fra den gang som er totalt annerledes enn et barn sin oppvekst i dag. Hvor man blir fraktet hit og dit i bil av foreldre. Denne handler om hvordan barna måtte oppleve ting selv og finne på ting selv. Slik det var i min barndom.

Boka handler mye om musikk og det er morsomt å følge morens og tidens smak innen sjangeren musikk, så det ligge mye musikkhistorie mellom linjene, fra klassisk til jazztrender osv.
Det er mye spennende by historie som fortelles, dette gjorde at jeg likte boka ekstra godt.

Grim ringte. Skrev jeg helt øverst på dette innlegget. Det er gutten fra nabohuset med cerebral parese som naboene på Bekkelaget kaldt "Hunden til Thoresen". Det sier noe om holdninger til de som ikke var helt A-fire den gang, men var en god gutt som Agathe likte å snakke med.

Coveret snakker man sjelden om, men dette var veldig talende. Den lille jenta som ser rett på deg og den unge vakre kvinnen i rød kjole..
Den lille jenta som ser rett på deg, er oppvakt og skjønner mye, men sliter med hvem som er faren hennes og moren som bare er opptatt av seg selv. Moren din var så ung og vakker og mange likte henne. Det skjønner vi ved å se på coveret. Boka handler mye om musikk, så pianoet er naturlig med.

En bok jeg Anbefaler, fordi den har en god fortellerstemme og gode historiske elementer. Det er ingen spenningsroman, men en bok med god flyt og godt innhold. 


Toril Brekke leser selv og det gjør hun veldig bra!

Produsert av:       LYDBOKFORLAGET   Lytte eksemplar
Først utgitt: 28.08.2017
Spilletid: 09:14:06
ISBN Lydfil: 9788242165602
Målform: Bokmål
Sjanger: Roman

Andre bøker jeg har blogget om av forfatteren : 
Marmor   den er også fra Oslo, kom i 2014
En blå kjole fra Herr Hitler, selvmordstanker, utkom i 2012
Bergskatt, fra bergsamfunnet i Meldal, utkom 200411 kommentarer:

 1. Her er enda en bok jeg gjerne skulle ha lest. Men det blir ikke med det første. Har kjøpt bøkene til søstrene Hjort og skal lese dem når regnet kommer tilbake.
  Akkurat nå er det sykkel-VM i Bergen. Vi er nærmest innestengt, ingen privatbiler tillat i nesten hele byen. Solen skinner og viser byen fra sin beste side. I neste uke sykler de rett forbi huset her. Tor er ute og ser på dem nå :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er det også strålende høstvær i dag.
   Steinar følger også med på sykkel VM.
   Boka er fin og spesielt om man er kjent i Oslo kjenner man seg godt igjen.

   Slett
 2. Ska kolla upp Toril Brekke! Obekant namn.

  SvarSlett
 3. Tack för beskrivningen. Det låter som en intressant bok.

  SvarSlett
 4. tack för tipset! det verkar vara en intressant bok. tycker mig känna igen författarnamnet

  SvarSlett
 5. Känner inte till den här boken. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 6. Känner inte till författaren. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 7. Toril Brekke er en fabelaktig forteller! At hun selv leser boka, trur jeg gjør at man får nøyaktig den stemningen hun har hatt da hun skrev, ellers blir jo bøkene tolket, enten av en selv eller den som har lest de inn.
  Er godt i gang med denne, og liker den foreløpig NESTEN like godt som "Marmor" :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er litt mere ryddig i forhold til mengden folk. Jeg synes også hun er en veldig god forteller.
   Jeg har bodd i Oslolike ved Kampen på Rodeløkka,for mange år siden. Jeg kjenner igjen gatene og beskrivelsene hennes velgig godt

   Slett
 8. Nå kan du ikke tipse meg om flere bøker på en stund. Jeg har lånt de tre bøkene til Wassmo - Dinas Bok, Lykkens Sønn og Karnas Arv. Og jeg leser, lytter ikke. Men når jeg blir ferdig med dem vet jeg ikke. Hilsen Tove

  SvarSlett
 9. Det er så mange fine bøker som kommer ut nå, men denne boka er sikkert morsom for en som kjenner Oslo slik jeg regner med at du gjør. Den finnes naturligvis i papir også.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!