fredag 20. mars 2015

Brekke Toril "Bergskatt"


En industrihistorie fortelles gjennom en familiehistorie. 

Dette er historien om hvordan det for 350 år siden ble malmsamfunn i Meldal, som siden la grunnlaget for gruvesamfunnet Løkken som i dag er storkonsernet Orkla. Dette er rammen og vi treffer i boka mange personer og det er en familiehistorie som bygger på noen fakta opplysninger, men er mest fiksjon. Dette er historien om livet  de levde, hvordan det endret seg opp gjennom historien. Alt dette er vevd sammen til en historie med tidsskildringer og personer som trer frem gjennom disse hundreårene.

Den starter med historien om Arnt i 1654, han så "fjellet skinne", er det malm, sølv eller kobber? Dordi treffer Arnt og blir gravid med han. Arnt har drept en mann og må flykte til Sverige og blir en lovløs mann og kan ikke kreve "førstefinner retten"
Dordi blir skult inne i huset til barnet kommer, da tar moren og fjerner barnet. Det kommer et barn til og Dordi sniker seg vekk fra moren til ei hytte i skogen.De treffes aldri mer. Moren hadde fått Dordi med en fra Irland og hadde derfor flammende rødt hår, dette gikk i arv i familien.

Dordi og Dit lever i skogen og stadig flere med røde luer kommer for å jobbe. Dordi slår seg sammen med tyskere Piet i  og Dit kaller han papi. Dit er bare 13 år når han går inn i gruva som smeltelærling.

Den fastboende bonden og bondestanden var negative og skeptiske til alt som var ukjent, de kunne ikke skjønne at dette vil bli annet en slit. Fremmedarbeiderne som kom med røde luer og var bermanns folk fra tyskland og slusker fra Sverige osv. Det  fører med seg både mordere og tyver mener folk.

Dordis andre sønn, fikk hjem hos noe velstående foreldre, men de to brødrene treffes ikke før de nesten er femti år. Da utveksler de ting som skal gå i arv, en stav og et kors....

Det er  kjærlighet, hat og drømmer, men mest fattigdom og slit for arbeiderne i gruva. De som tjener mest på dette er de grådige direktørene som har stor makt og de driver rovdrift på malm og folk. Folk sliter og har elendige arbeids forhold med sult og nød og ikke minst ulykkene som stadig inntraff.

Bergdriften i Norge kan historisk leses i denne boka, mange navn og hendelser. Utbygningen av Norge, industrien og fabrikkene som kommer og etterhvert jernbanen. Det er litt av en historisk reise.

Hvordan Kristian Tams selger ferdighus  fra sin fabrikk på Orkdalsøra-som han fikk 3gullmedaljer for på verdensutstillingen i 1889, over hele verden.  Thamshavsbanen, som kom med blanke skinner og lettet litt arbeid, men fremdels mye slit.

Tidene skifter utrolig fort og vi hører om kvinnenes stemmerett i 1913. Quisling kommer til Orkla og Signe servere han. Signe får Ruth og på 60tallet kan alle bli det de vill.. osv

Boka slutter med at museumsdirektøren leser fra skinnstykket som lå i staven og korset dukker opp.

I dag er det Orkla som styrer nesten all matvare i Norge. Grandiosaen og sjokolade lages nå på Løkken og det var faktisk innslag på tv ang. bedriften på her om dagen.

En historie jeg syns var veldig vanskelig å følge, det var for mye hopp og sprett. Synd for Brekke har mye fornuftig å fortelle, men det blir litt usammenhengende. Boka tar seg opp fra midten og fungerer bedre på slutten. En kortversjon av industrihistorien i Norge flettet inn med mennesker som levde under ulike kår.
Jeg liker slike bøker og historie så jeg likte den stort sett ganske bra!

Lest av Hallbjørn Rønning, veldig bra!
Spilletid 15 t13min. utgitt i 2004 på lydbokforlaget.
Boka er arvet fra svigefar og har ligget mange år på vent.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!