lørdag 7. mars 2015

Brekke Toril "En blå kjole fra Herr Hitler"


Alle trenger noen som kan lytte til sin historie...

Liv har store problemer, noe hun har hatt i årevis. Hun sliter med søvnen, dopet, angst, selvskadinger, spiseproblemer og mye mer. Hun planlegger å ta livet sitt og vennen Johannes har skaffet henne dopet hun trenger. Hun er ei jente som ikke har hatt det så greit bestandig, med pappa "Piloten"som aldri var hjemme og moren som døde da hun var ungdom. Da var det bare hun og den 12 år eldre Bror som var hjemme og var familien.

I den gule villaen etter besteforeldrene ved Iddefjorden, som er familiens sommerhus har hun tenkt å avslutte livet.. Rundt dem i skjærgården er det for det meste sommerhus og få fastboende. En dag kommer en dame forbi og ber Liv om hun kan hjelpe en nabo slik at hun får handlet og Liv drar ned til henne. Det er den tyske eldre kvinnen Irma som bor der fra april-sept hver sommer hun skal hjelpe. 

De er to usikre kvinner, en på begynnelsen av det voksne livet og en oldemor som har opplevd mye. De begynner å fortelle historier fra sitt liv og  blir fortrolige. De drar på handleture til Sverige , spiser middager sammen og Irma syns livet er herlig. Endelig en hun kan fortelle sine historier til en som vill lytte. Det er eksotisk for Liv å høre Irma fortelle om at da hun var 14år døde moren, og hun måtte overta hennes klær og at de fikk suppe av Hitler da de sultet på skolen under krigen. Mange fine historier.... 

Hvordan hun fant kjæresten Otto, som ble far til hennes sønn og om andre menn......
Liv tenker, hun kan ikke dø fra en som vil brodere en pute til henne, slik Irma gjør...... 

Bror bor i Belgia  med kone og barn, far bor i USA. Liv svarer ikke på tlf osv. Bror reiser for å se til henne. Han blir sint på at hun er sammen med nazidama og finner sprøytene hennes, så Liv blir som en tinnsoldat og gjør noe som har ligget på vent lenge......

Det skal så lite til for å bygge opp noe, men dessverre like fort kan det rase sammen.....hvor skjørt livet  er for noen!

En fantastisk nydelig roman!

Lest av Ines Prange, veldig bra
Spilletid ca 4t. utkom i 2012 på lydbokforlaget.

4 kommentarer:

 1. Gratulerer med dagen Ingun!! For en flott omtale, jeg lot meg rive med og bestilte den på biblioteket med en gang :) Da jeg så overskriften din tenkte jeg, "nei, ikke flere bøker om Hitler", men jeg ser at dette kommer til å bli veldig bra :)

  SvarSlett
 2. Jeg tenker det samme - ikke mer fra krigen! Men den høres jo flott ut. Må tenke litt om jeg skal lese denne.
  En fortsatt god Kvinnedag ønskes av Tove.

  SvarSlett
 3. Fortsatt fin Kvinnedag til dere!
  Bokas tittel er egentlig litt merkelig, men det er historiene fra krigen som Irma forteller som fanger Liv sin oppmerksomhet.
  En veldig kort roman, med et viktig budskap om at vi må bry oss mer om hverandre, se det positive i hverdagen.

  SvarSlett
 4. Denne virker interessant, og jeg fikk lyst til å lese :)

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!