søndag 22. mars 2015

Brekke Toril "Marmor"


En litt uvanlig slektshistorie fra Oslo

Jeg hadde bare hørt en halvtime på cd- en før jeg fant ut at her var det bare å tegne opp et familietre, ellers ville jeg aldri skjønne hvem som var hvem. Det var smart og til veldig god hjelp for historien fortelles gjennom Carla, der hun sitter og memorere over bestemorens liv i begravelsen hennes. 

Gudny som en gang i tiden kom fra et svært fattig hjem på Grunerløkka og giftet seg med en sønn fra et velstående hjem. Gudny som måtte passe søsknene sin fra hun var fem år og fikk så bank av faren sin da den  tre  år gamle broren falt ut av vinduet i leiegården og døde, smerter hun skulle ha resten av sitt liv. 

Marmor handler om fasader av alle slag på mange plan, både byggteknisk, medmenneskelige og sosiale. 
Marmor var Foro sin bedrift og som laget de vakreste marmorsøyler og trapper, feks i Nasjonalteateret i Oslo. De var ikke i rein marmor, men av laget marmor, Falskt, juks og fanteri sier bestemor Gudny og slik falskheten og egoismen driver de velstående menneskene til å være kalde og lite elskverdige mot hverandre.

Her er det mye underlige mennesker og galskap, men hvor kommer den egentlig fra..... ikke fra italieneren iallfall skjønner vi at Gudny har skjønt etterhvert. Hun hadde advart Carla, sitt yndling-barnebarn om ikke å få barn når hun var tenåring, men det var nok sakførerens datter (kona til Foro) hvor mesteparten av galskapen kom fra, tenker jeg.

Jeg skjønner ikke helt hvordan Gudny som var så omtenksom som barn mot sine søsken og som seinere passet andres barn, skulle bli så negativ til sine barn, det skurrer litt? Men alle i familien var ganske så underlige. Tvillingene som voksne bodde i samme hus, men snakket ikkemed hverandre osv.

Moren og faren til Carla som var fritenkere og skulle være så avslappet og frie, men hadde ikke styring på noe, egentlig. De levde i en skikkelig 70tallsboble, som vi kan le av nå. At Carla gikk bort å ble blitzer skjønner man, for et sted ville man høre hjemme, eller søken etter et tilholdssted. Intelligente skjønner vi at de er alle sammen er/var, selv om det tipper over for noen.

En underholdene roman og mye tidsriktige referanser syns jeg, som var ung på den tiden og gikk på Elvebakken vg, ved gassverktomta på 70 tallet. Jeg kjenner meg godt igjen i beskrivelsene fra gatene, steder, butikker og holdningen til Akerselva og skille mellom øst og vestkant......

Jeg likte boka, selv om det var en svært spesiell familie hvor mye rart skjedde, men det er jo bare underholdene og morsomt å høre om....
Oppbygningen og komposisjonen likte jeg godt, hvordan minnene og tankene over bestemoren og familien er  flyktige, svevende og samtidig forteller historien, der under bisettelsen.

Lest veldig bra av Ingrid Vollan
Spilletid 10timer
Utgitt på lydbokforlaget i 2014

8 kommentarer:

 1. Så kjekt å høre om denne boken, har sett og hørt om den før men har ikke lest den. Jeg sitter ofte og skribler mens jeg leser, for å holde karakterene fra hverandre. Det er ikke alltid forfatterne greier å danne gode karakterer raskt nok til at jeg kan skille dem, da er det lurt med et lite kart. Ønsker deg en fin mandag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Oy, en bok du ikke har lest!
   Jeg syns alle leste den i høst, så da tenkte jeg at den skulle få ligge litt.
   Jeg er inne i en Toril Brekke periode, har aldri lest noe av henne før, men ganske variert.

   Slett
 2. Høres ut som en underholdende bok. Jeg har ikke hørt om den eller lest. Men jeg har så mange bøker liggende på vent at et sted må jeg begynne. Her blir det nok påskekrim tenker jeg. Ha en fin mandag og uke.

  Varm hilsen fra nord.

  SvarSlett
  Svar
  1. Påsken er krimtid, men jeg liker krim best på tv

   Slett
 3. Har ikke lest denne selv, men tok en råsjanse på å gi den til min bestemor til jul. Hun slet litt i begynnelsen med alle disse navnene, husker jeg, men likte den godt. Selv har jeg flere Brekke-bøker hjemme, blant annet Brostein (?), men ingenting av henne er lest. Savin' it for a rainy day :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er greit å ha noen liggende på lur, den Bergskatt som var Toril Brekke sin forrige bok jeg skrev om, har allefall stått 4år i bokhylla.

   Slett
 4. Denne likte jeg også veldig godt da jeg hørte den! Et flott portrett av en rimelig fargerik familie, men det er som du sier: ikke helt lett å få oversikt over klanen ;o) Jeg kom ikke på at jeg kunne lagd meg et "kart", men følte likevel at det falt greit på plass etterhvert som historien ble fortalt. Brekke er den dyktig forteller!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hun er dyktig. Hun skriver i mange ulike sjangre, til og med krim. Men for meg som ikke er så opptatt av krim er det som historieforteller hun er dyktig.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!