tirsdag 3. mars 2015

Hislop Victoria "Siste dans"


Åtte noveller med en herlig gresk atmosfære

Alle historiene er fra Hellas og vi skjønner at landet har fått det trangt økonomisk, folk og forretninger går konkurs og livet er ikke enkelt mer for mannen i gata.

Den første historien er en skjønn fortelling om presten som hadde ei papegøye som kunne snakke. Presten ble så forelsket i lærinnen og han drømte om henne om natta. Han hadde flere ganger nevnt lærinnens navn i søvne og det hadde jo naturligvis ikke gått papegøyen ører forbi. Så gjett hvem som røpet seg når hun kom for å si takk til han???

Det ble født to tvillinger som het Menos og Petros og moren delte alt likt mellom dem, slik hun i alle årene før de ble født hadde delt alt med sin mann. De drev en kafé og guttene vokste opp der med livet i kafeen. Ingenting forandret seg bortsett fra prisstigningen og at euroen kom. Guttene ble voksne flyttet ut og bort, men da faren dør vil begge overta og det gjør de. Men, de blir uvenner og klarer aldri og bli enige om noen ting. Så en dag gjør moren noe smart tror hun........ men da blir det enda verre, for da begynner de virkelig å knives. Helt til en liten episode gjør det til at de skjønner at de må samarbeide. Små episoder kan velte store lass!

Anna har besteforeldre i en lite landsby, der hun er mye av barndommen. Hun blir advart mot enkelte familier, men bestefaren som var fascist var vell egentlig den verste? Kjente hun bestefar egentlig? Kan vi tro på våre nærmeste eller bruke hjertet og sunn fornuft?

En far og datter bor sammen to ene. Datteren vil så gjerne kjøpe den røde fine sofaen fra møbelforetningen til Stakakis, men det nekter faren på. Så begynner datteren å gå ut med møbel handleren i stedet, noe faren misliker enda mer. Da datteren sier at de kan få sofaen til 75%avslag for han selger ingenting, er faren like stri på sitt. Fra den mannen skal han ikke ha en ting, og det får han rett i når han er øyenvitne fra kiosken sin...

Å gifte seg i Hellas er ikke bare bare, der må komme fra rett sted, ha de rette bekjentskaper og for noen selskap.....

Noen halvkvedede viser av et novellereferat, men et ekte gresk preg. Noveller er jo herlig!
Hvorfor bruker man ikke mer tid på de, undere jeg meg selv på!
Fantastisk inspirerende og glade fortellinger!

Lest av Bodil Vilnes-Kopperud og Runa Eilertsen
Tid 3t 9min fra Lydbokforlaget i 2013

Dette fikk meg til å drømme om lange late dager på Kreta!

4 kommentarer:

 1. Skjønner ikke at jeg ikke har lest denne her, jeg liker jo forfatteren og noveller. Takk for påminnelsen, her må det aksjoneres :)

  SvarSlett
 2. Mulig denne er bedre i lydbok, for da jeg leste den kjedet den meg dessverre… Mulig jeg likte en eller to av dem.. Bra at du koste deg med den da.:)

  SvarSlett
 3. Tror nok denne egnet seg som lydbok!

  SvarSlett
 4. Jeg har lest bøker av denne forfatteren tidligere, og likt henne.
  I dag har jeg avsluttet en litt merkelig, men fin bok av Lisa Jewell - "Barndomshjemmet". Den må du lese! Hilsen Tove

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!