søndag 2. april 2017

Nesbø Jo "Tørst"


Harry Hole gir seg aldri...


Elise, møter en mann på nett-date, men skjønner at han ikke er hennes type og går hjem. Hun savnes på jobben og hun har blitt drapsoffer nr 1. Funnet i sitt eget hjem. Hun har bitemerker i halsen og er tappet for blod. Slik starter boka og er nærmepirrende fra starten. Skildringen av Elise som føler at hun blir forfulgt er fantastisk bra skildret, skummelt.

Vampyrisme, hva er det? Det under man seg på og etterforsker besøker en som vet mye om dette. Hallstein Smith heter han og vi får vite at det er et svært omdiskutert felt i psykiatrien og at han har prøvd å utgi bok om dette, men det ble bråstopp. Da hele kontoret hans robbet for all dokumentasjon og manus. Man vet at mange seriemordere i historien har hatt nettopp vampyrisme som diagnose, hevdes det.

Harry Hole som underviser på politihøgskolen får kniven på strupen av sleipingen, politimester Mikael Bellman som setter han i et skikkelig dilemma. Harry har lovet sin kone Rakel om ikke å ta flere saker, men når det gjelder sønnen Oleg .........valgets kvaler 
Harry har et annet viktig og personlig motiv for å bistå politiet, for han jakter enda på en morder han ikke har fakket og har han i bakhodet. Så det ender med at han tar jobben.

Ewa og Penelope er utpekte damer ....Her skjer det mye, det skal jeg love deg.
Utspekulert, planlagt og ned til minste detalj med en drift som er, ja...vanvittig!
3D printer kan brukes til mye, fantasien settes i sving. Det skjer utrolig mye uventet og utspekulert.

Kathrine Bratt er sjefen og spesialetterforsker, hun prøver å holde alle informasjoner innen gruppa, men den lekker ut, via hvem? Nesbø er flink til å la oss få tenke og lage oss egne tanker, til de helt åpenbart er dumme tanker.
Nina Daa, journalisten får telefon fra morderen, tør hun å treffe Valentin, morderen?....

Katrine og Rakel er to sterke kvinner som fremstilles som maskulin trente kvinner, som krever makt. Nina Daa er også over vanlig tøff, som bruker Old Space etterbarberingsvann som parfyme. Så mesteparten av kvinnen er ganske spesielle bortsett fra Hallstein Smith sin kone, et frempek.

Harry starter sin lille gruppe, med utpekte medhjelpere. Der er Hallstein Smith, vampyrforskere. Han er en spesiell og morsom figur som tenker litt utenfor boksen, det liker Harry.
Ståle, Harry sin venn og tidligere medhjelper er faren til Aurora. Hun oppfører seg så merkelig og har sett han med cowboy støvlene…

Harry sin kone Rakel ligger på sykehuset, "dobbelt trøbbel" og valgets kvaler for Harry som elsker sin kone og jobben...
Havner på fylla etter en ekstrem heftig hendelse, han blir også tørst…

Truls Berntsen, håpløs medarbeider som ikke er til å stole på. Valentin er også en svak person, og tror man er smart, men veldig svak. Leni Hell, hvem var han? Mange av mannfolka er fremstilt som litt skjøre og usikre på mange ting, men seksualitet, begjær og sjalusien har de alle…

Vi får vite litt om faren til Valentin som setter ting litt i et spennende perspektiv og spenningen rundt det får vi kanskje i neste bok?

Harry har blitt bareier og det er mange flotte refleksjonen i boka som går på musikk, stil, hat-elskforhold osv. til musikk. Hvor mye musikk betyr i hverdagen for enkelte og hvordan den preger personene i boka.
Mange fine medmenneskelige relasjoner kommer også opp og dette er med på at boka ikke virker så veldig blodig på meg. De som opplever alt dette i boka blir vi ikke kjent med og det forblir bare navn og resyme av hendelsen, dette gjør det til en bok man ikke får mareritt av i søvnen. 

Slutten er veldig uventet. Litt morsomt for meg at jakten slutter på Nesøya i Asker, der jeg har vokst opp og foreldrene mine bodde i femti år. Om nabokrangling om tulle ting og annet...

Alle som kjenner meg vet at jeg sjelden leser krimbøker, men en sjelden gang er det morsomt. Jo Nesbø er skikkelig flink til å skrive slik at man aldri får stoppet, komposisjonen er så perfekt og situasjonsbildene og avbrekkene til hva som skjer med de andre er helt perfekt. Så man sitter i klisteret og må bare få vite litt til, litt til… slik går timene. 
Knall bra!

Jeg mottok boken fra Aschehoug, men pga av tidspress egner det seg bedre for meg med lydbok. Så når den kom som lydbokutgave, valgte jeg mest å lytte til den.
Så denne gangen har jeg faktisk flekset, lest i boka hjemme og hørt lydbok på min lange arbeidsreise og på verkstedet. Fint å veksle litt!

Bra opplesning av Torbjørn Harr i lydutgaven, han lever seg veldig bra inn i de ulike rollene og skifter stemme og stil på de ulike romanfigurene, flott levert.Produsert av: LBF  LYDBOKFORLAGET     lytte-eksemplar
Serie: Harry Hole-serien
Først utgitt: 21.03.2017
Spilletid: 18:41:53
ISBN Lydfil: 9788242164360
Målform: Bokmål
Sjanger: Krim og spenning


Ligger inn på En smakebit på søndag

18 kommentarer:

 1. Tack för smakebiten, jag gillar verkligen omslaget

  SvarSlett
 2. Har bara läst en enda bok om Harry Hole och tyvärr var det en bok mitt i serien. Ska ta och läsa hela serien någon gång. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 3. Tack för smakbiten! Den här syns på många bokbloggar nu. Skönt att kunna variera mellan ljudbok och bok även om det inte är något för mig.

  SvarSlett
 4. Omslagen på de här böckerna blir bara mer och mer läskiga :) Harry Hole hör till mina favoriter så den kommer att läsas, så småningom.

  SvarSlett
 5. Det blir nok ei god stund til jeg kommer til "Tørst", for jeg har akkurat begynt på "Flaggermusmannen", dvs, jeg er halvveis i den første boka i serien om H.H... Mener jeg har lest noen av bøkene tidligere, men klarer ikke å finne ut hvilke. Nå har jeg en ide om å pløye meg gjennom hele serien, kanskje ikke helt uten opphold, men eventuelle pauser skal ikke være lengre enn at jeg lett kan plukke opp tråden fra den ene boka til den andre.
  Kommer nok tilbake og leser hele omtalen din når jeg har lest boka sjøl ;o)

  SvarSlett
 6. tror att jag sett någon dramatisering för TV men jag har inget läst av författaren

  SvarSlett
 7. Har bare lest et par av hans bøker. Takk for smakebit!

  SvarSlett
 8. Harry Hole böckerna brukar jag gilla så den här ska jag läsa eller lyssna på framöver. Tack för smakbiten! :)

  SvarSlett
 9. Jeg er enig i at denne er bra. Jeg var litt redd for at den ikke skulle være som de andre Harry Hole bøkene , men det var den jo :-) Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
 10. OYY!
  Her har det vært mange innom å kikket!
  Takk for alle hyggelige kommentarer. Gled dere til å lese boka eller lytte til den. Man blir sugd inn i en annen verden, langt fra min verden og det er skikkelig spennende og skummelt.
  Ha en flott uke!

  SvarSlett
 11. Da begynner kommentarene om Nesbø-boka å komme! Jeg har bestemt meg for å avvente lesing av boka. Det er noe rart med bøkene hans, for jeg vet at jeg kommer til å lese den, men jeg venter til de fleste er ferdig med den. Skjønner ikke hvorfor, men slik har det vært med de siste bøkene han har gitt ut. Det er jeg som er rar, for jeg vet at jeg har noe beintøft og bra i vente, men vil vel helst holde spenningen på vent! Forklar det den som vil! Flott omtale fra deg, Ingunn, og jeg fikk enda mer å glede meg til-en gang.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er det bare å glede seg til.Jeg har plutselig begynt å like krim, noe jeg ikke har gjort før. Han skriver så rasende godt at man blir sugd med.

   Slett
 12. Jeg vil ikke lese din omtale. Står på venteliste på Biblioteket, og vil ikke vite noe. Hilsen Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg viste ikke at du likte krim, gled deg!

   Slett
 13. Takk for din tilbakemelding. Bare to ord om synestesi. To av mine kusiner er synestetikere. Det fikk jeg vite nå, etter at de hadde lest innlegget. De hadde trodd alle så det på den måten. Blir artig å høre hva dine tantebarn sier.
  God påske ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 14. Jeg må skrive et handlingsreferat som en innlevering, og er selvfølgelig ikke ferdig med boken enda. Frist i dag! Jeg finner ikke ut hvordan alt hang sammen eller hvem det var som drap. Dette er jo da ganske viktig til handlingsreferatet... Noen som kan lage en kort oppsummering under av hvordan boken sluttet?
  .
  .
  .
  .
  .
  SPOILER! (Forhåpentligvis)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det nok ingen bokbloggere som ønsker å legge på bloggen sin!Kontakt en venn som har lest boka istede!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!