onsdag 3. juni 2015

Hoem Edvard " Kjærleikens fergereise"Fra Molde regionen, havet, menneskenes skjebne og hverdagsliv på 70tallet

En bok skrevet med en svært liten geografisk ramme og den skildrer hverdagslivet på midten av 70tallet. Den handler om vanlige folk, folket som bor ute på øyene utenfor Ramberg og fergestasjonen hvor Marianne og Mette arbeider i kafeen. ferjereisen og ferje stedet er et viktige møtepunkter. Det skjer litt av hvert og folk har omtanke og følelser for hverandre, som er reele og som settes på prøve.

En usedvanlig godt skrevet bok om livet, kampen om å være den man er, den man vil være og kunne ta egne valg.  Den handler om utfordringene mange kommer oppi, slik som Marianne som blir gravid med en mann
hun ikke liker mer, om hvor vanskelig det er å få abort pga at det er menn som bestemmer om hun får utført det. Mette, som er den revolusjonære og opprørske jenta som støtter henne og Hans sin fortvilling over ikke å fikse livet.
Lærerinnen Henriette som egentlig skal være hos sine elever, men er på fylla og vil bort fra mann, barn og det kjedelige livet, men blir det bedre om man stikker av?
Moren til Marianne som har psykiske problemer, og prøver å skjule det for alle og enhver, men det er ikke lett. Hun vet at det er noe feil med Marianne og kvikner til når Marianne kommer hjem, vakkert!
Samholdet i bygda er der tross alt og folk tar hånd om hverandre på en usedvanlig flott måte tross alle utfordringene, når det skikkelig røyner på....
Slik er det nok ikke i dag, må bare konstantere at samfunnet har gått videre, men er det noe bedre?

Nok en fantastisk roman fra Hoem.......bør leses/høres på av Hoem selv. Boka er både filmatiser og har blitt spilt på scena med Henning Somero sin musikk til
Hoem har fire ganger blitt nominert til Nordisk Råds pris, når skal han få den?????
Han er en stor forfatter, som man må sette mere lys på!

Romanen utkom 1974 og ble nominert til nordiskRåds litteraturpris..
lydboka utkom i 2006 og har 6cd. utgitt på Karviland forlag.
Spilletid 6t og 25min.

3 kommentarer:

 1. Har lest mye av denne forfatteren i det siste, men ikke denne her. Tittelen er kjent, men sikkert fra Fjernsynsteateret eller noe sånt... Takk for tips, jeg slenger meg på!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også vært opptatt av hen en tid nå i vinter, vår. Han er skikkelig dyktig.
   Jeg skal prøve å finne filmen eller teaterstykke av denne boka og kikke på det.
   Det sies at dette er den mest solgte nynorskromanen i Norge...!?

   Slett
 2. Da bør kanskje denne boka leses i løpet av sommeren?! God helg ønskes av Tove

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!