mandag 24. august 2015

Ferrante Elena "Mi brillante venninne"


En fasinerende bok om å være venninner, ung kjærlighet, stridigheter- fattigdom, Italia og ikke minst sko

Boka starter med at sønnen til Lila, Rino ringer og lurer på om Elena Greco har sett moren hans som sporløst har vært borte i 2 uker. Lila har blitt 62 år og tydeligvis reist fra alt!

Det kunne ha vært en banal start på en bok, men det blir det overhode ikke når Elena ( kalt Lulu) begynner å fortelle om venn-skapet deres fra de startet i 1.klasse og opp gjennom barne og ungdomsår.
Handlingen er i en betong drapantby av Napoli og det er ikke lenge siden 2. verdenskrig, Elena ble født i 1942. Venninnen Lila heter egentlig Raffaella Cerullo.

De vokser opp i en fattigbydel i Napoli og man hører om all brutaliteten, volden, folkesnakket, fattigdommen og nulltolle ransen som eksisterer der. Men, de to jentene blir venninner og kjemper en kamp mot alle og hverandre. Men de lærer også å  stole på hverandre, noe som blir en viktig overlevelses mekanisme i dette tøffe samfunnet. Hvor familier står mot hverandre og kjemper for status eller å overleve med det de driver med/slitet for å overleve.....

Lila kom fra en fattig skomaker familie og hun måtte allerede som elv-åring avbryte skolegangen for å jobbe i farens skomakerverksted.
Jentene skilte seg ut fordi de var så skoleflinke, arbeidsomme intelligente og oppvakte. Lila var i tillegg svært dyktig til å tegne og skape sko. Hun og broren lager et par i all hemmelighet for faren og kaller de elegante håndsydde skoene for  "Cerollo sko". 

Lila har mye impulsivitet og er ei viljesterk ung dame som er  trassig, mørk  og fryktløs. Hun slutter skolen, men fortsetter å lese pensum. Mens, Elena blir tatt under vingene til sin lærerinne frk. Olivero som støtter henne og overtaler foreldrene til videre skolegang for henne. Hun blir den beste.. ...oy som hun jobbet med dette, slik gjør ikke de unge i dag.....
Boka er oversatt til nynorsk og den leses vidunderlig vakkert av Silje Breivik. Den nynorske saunden i boka høres så riktig ut når de snakker om at de strever med å snakke Italiens, for de snakker mest dialekt....

En fasinerende bok om å vokse opp, ha det gode fellesskapet med venninnen, men samtidig knives.... hvor ukjente de er utenfor sin lille bydel og hvordan man oppfører seg... Fantastisk er de beskrevne bildene om hvordan det var i Napoli på begunnelsen av 60 tallet og øya Iskia. Fantastisk, dit fikk jeg lyst til å dra til!!!
Ungdomstiden og flørt med gutter er som å høre mor fortalte, og om menstruasjon og kroppen som endres. Boka er skrevet så fantastisk bra at man ser det for seg, som et manus......blir det film?

I love boka, neste oppfølgeren når kommer den? Dette er en feel-good bok, avslappende men veldig godt fortalt, en nydelig historisk romanserie. Herlig!
Det må være en fortsettelse var det første jeg tenkte når jeg hadde hørt lydboka ferdig, ja det er et romanverk i fire deler. De tre først er kommet ut, så nå venter jeg spent .....
Jeg som egentlig ikke hadde tenkt å kikke på denne boka som var så " inn", de faller ofte ikke i smak hos meg.
Nå var det iallfall rett sted og tid for meg å like denne....

Forfatteren er anonym og vil ikke tilkjennegi seg...hm etter all den positive omtalen denne serien har fått!


Spilletid 12.12 min, 10cd
lest av Silje Breivik på nynorsk, passer fantastisk bra
Utkom på Italiensk 2011 og på Lydbokforlaget 2015

2 kommentarer:

  1. Ja, rart med det.. jeg synes denne var sånn passe. Likevel ble jeg så engasjert i jentene at jeg gleder meg til neste bok. Den er rett rundt hjørnet på norsk.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg trengte en lett avslappet bok akkurat nå, denne var midt i blinken. Midt i skolestart med masse nytt man skal starte med og hodet fult av alt mulig.

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!