mandag 12. september 2016

Abulhawa Susan "Det blå mellom himmel og hav"

En vakker, rystende og troverdig historie om Gaza

Boka handler om palestinerne på Gaza og deres historie. Jeg vet egentlig veldig lite om dette, eller rettere sagt den er vanskelig å forstå, men her var det mye oppklarende stoff for meg som er svært lite politisk aktiv. Historien forteller om hva som skjedde i Palestina i 1948 og frem til nåtid. Den gang i 1948 da israelerne tok fra familien hjemstedet i Berit Daras. Vi hører om tre søsken som vokste opp da og deres liv frem til i dag. Det er en historie som er forferdelig trist og vond, men håpet og humoren er der.

Når Israelerne invaderer byen i 1948 rømmer foreldrene og barn. Men Miriam gjemmer seg i brønnen og vil ikke dra, søsteren  Nassin drar tilbake for å hente henne og det ender med at hun finner henne, men det gjør også de israelske soldatene som voldtar  Nassin og skyter Miriam som sier i dødskampen til sin søster" få en datter og kall henne Alvan". Miriam hadde mange spesielle evner, magiske som så glorie og farger i folk så ingen kunne lyve for henne, hun var omgitt av magi.
Nassin er akkurat gift og føder mange sønner, etterhvert 11 sønner og hun er deprimert over ikke å få en datter, men tilslutte kommer datteren som  barn nr 12. Vokser opp og...
Alvan gifter seg og abortere mange barn, så kommer Khaled til verden og mange år etter lillesøsteren Reth Shel(Rakel). Det er Kahled som har blitt sterkt skadet som delvis forteller historien.

Broren Mamdouh fikk sin kjære Jasmine og etterhvert flyttet de til USA. De fikk en sønn som skammet seg over sine palestinske forelder og gifter seg med en spansk pike. De får datteren Nur og faren hennes dør,moren  er ikke glad i Nur og her får vi historien om å være under det Amerikanske barnevernet. Ganske likt som det norske systemet, hvor lite fungerer for barnet, men at de voksene som jobber der er flotte mennesker og tar ansvar. Nur treffer barnevernets Sing som følger henne fra fosterhjem til fosterhjem og holder kontakten med henne som en mor, flott historie.
Nur er en sentral person i boka og hun reiser til Palestina etter at hun har utdannet seg til Psykolog og sett en film fra Gaza. Spor krysses og hun opplever mye......sier ikke mer om det.

Imponerende å høre om kvinnene sitt samhold i familien, deres skikker og forhold til hverandre, mens mennene sitter i fengsel, jobber i motstandsarbeid eller er døde. Kvinnen har et rett frem språk, hvor ingen ting legges imellom, hverken av seksuell eller beskrivende art.

En flott bok,- med lykkelige stunder, -vakker kjærlighet, -ond vold og fryktelige fakta opplysninger. Denne boka har skjerpet mitt forhold til folket på Gaza og jeg vil følge mere med dem.
Vi husker alle bombingen i 2014 hvor 2191palestinere ble drept.80 % var sivile, av de 527 barn. Israel mistet 71 soldater. Fra Epilogen
 

Abulhawa Susan er forfatter, menneskerettsaktivist, biolog og politisk kommentator. Hun debuterte med Morgen i Jenin som kom ut på norsk i 2011 og ble en strålende bestselger.(fra coveret)
Jeg trodde jeg hadde lest den, men det har jeg ikke gjort.

Fantastisk flott bok!
Lest av Ingrid Vollan, veldig bra i 8.32 min
Utkom på Lydbokforlaget  2015
Lånt på biblioteket.

7 kommentarer:

 1. Jøss, denne har jeg liggende.. Får ta den med som feriebok eller ta den senere mellom all norskelesing utover høsten.

  SvarSlett
 2. Romanen er en av mine favoritter, og Ingrid Volland er også det, så jeg skjønner godt at du er begeistret. Konflikten, så vi så pent kaller overgrepene Israel gjør mot Palestinerne, er et grusomt sår i historien, til tross for at det fremdeles pågår og er således ikke "historie".

  SvarSlett
  Svar
  1. Så, enig. Jeg har lånt Morgen i Jenin ser på biblioteket, men har nok levert den tilbake ulest. Så nå ligger den inne som ny bestilling og gleder meg til den.

   Slett
 3. Takk for den fine omtalen av boka som eg las for nokre månader sidan.
  Eg har lese Morgen i Jenin også, og begge bøkene bygger opp om tankane eg har
  om konflikta mellom Israel og Palestina.
  I lokalavisa her er det stadige leserinnlegg frå tilhengarar på begge sider,
  utruleg å lese eigentleg.
  Eg er iallfall ikkje i tvil om kven eg trur på.

  Gled deg til å lese den gode boka.
  helsing Anne-Mari

  SvarSlett
 4. ja, jeg ser frem til å få vite mer om denne konflikten. Særlig når det er så bra fortalt.

  SvarSlett
 5. Hei! Det var Monica som sa Riga var et Praha i miniatyr! Regner med at dere var der sammen.... Ingen by slår Praha - for meg! Så derfor var forventningene skyhøye til Riga.
  Skulle sette av tid til å reise i romanenes verden også. Det er jeg dårlig til for tida.
  Til helga åpner den nasjonale kunstfestivalen som faktisk elevene deltar på med en Landartsti- mye fint. Følg med på https://www.facebook.com/StudiespesialiseringFormgiving/
  Jeg kommer til å ha et innlegg om den etter åpningen på lørdag. Ha go´hælj ;:OD)

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!