torsdag 22. september 2016

Nygårdshaug Gert "Rødsonen"
Ny- Guinea har mange skumle fallgruber i krim verden

Krim er vanlig vis ikke min greie, men denne sto i bokhylla mi (arvet) og når jeg ikke hadde noe annet for hånen å lytte til ble det denne. Dette er siste boka i en lang serie med tilsammen ti historier om Fredric Drum og Skarpedin Olsen. 10 bøker hvor alle har sine egne fortellinger.

Fredric Drum driver restaurant i Oslo, mens hans onkel Skarpedin Olsen er kriminaletterforsker. De  drar sammen til Ny - Guinea. Der Skarpedin Olsen skal etterforske flere drap, der iblant Skarpedin sin kollega som ble sendt dit for å etterforske drap. Er han drept også, eller er det kroppen til en annen, for kroppen er hodeløs?

Dette er konfliktfylt stoff om bevaring av Regnskogen med aktivister og Regnskogfondet, der Jan Vennali som er den norske representanten blir funnet drept og hodeløs.
Det er ville tilstander som vi skjønner i Ny - Guinea, eller rettere sagt i Tanjung området som er et helvete med fuktig hete, lovløse tilstander med div lykkejegere og fattigdom og utnyttelse av de fattige. De vi skjønner på starten av boka der den fattige sagbruksarbeideren prøver å trykke på nød knappen når han ser en mann ligger på båndet.

Her er det gambling på alle arenaer, med villsvin kamper som et viktig samlingspunkt, men en dag går det helt feil. Det er feider og hemmeligholdelse i alle bauger og kanter. For det er ikke bare regnskogen som er viktig, men også det som er under jorda og er grønt, nemlig smaragder.....

Når drapene og alt er løst skal Fredric og Skarpedin dra inn i jungelen for å lete etter spor etter Fredrik sin bestefar som forsvant der for mange år siden.

Her er det mye dramatikk og den er drivende godt skrevet, for man blir helt fanget i fortellingen.

En spennende krim som er morsom å høre der og da, men som forsvinner som teflon fra mitt hode ganske kjapt.

Utkom på Cappelen 2006 , med spilletid 11timer og 27 min.
Lest fantastisk bra av Helge Winter-Larsen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!