fredag 30. september 2016

Stockett Kathryn "Barnepiken"


En roman som skildre 60 tallet i USA og de sorte sin kamp, det er et skremmende dagsaktuelt tema!

Denne lydboka har jeg hatt liggende i mange år, for det ble skrevet så mange bøker om dette for 5-6 år siden så man gikk jeg lei tematikken. Jeg fikk lydboka i gave og har ikke hørt den før nå. Det er jo skremmende at sorte folk i USA så mange år etter blir behandlet urettferdig og skutt på åpen gate den dag i dag. Rasismen var der og er der.....

Barnepiken, er tittelen på romanen og den handler om de sorte barnepikene og hushjelpene i den lille byen Jackson i Mississippi på begynnelsen av 60 tallet. Historien handler om på den ene siden de hvite fruene i Sørstaten som bare er opptatt av venninner og foreningsarbeid. De lever sine egne overklasseliv og krever og mistror de sorte hushjelpene for den minste ting. Det er de sorte som gjør alt av husarbeid og ansvaret for barna. De opp dro og var kjærlige trygge voksen personer for de hvite barna og lærte de mye. De hadde selv familie som de fikk alt for liten fritid sammen med, særlig sine egne barn og de hadde det trang økonomi.

Skeeter er en hvit jente som flytter hjem til mor og far etter studiene og lurer på hvor hennes sorte barnepike Constantin har blitt av. Det får vi vite på slutten....
Sheeter har blitt voksen, selvstendig kvinne, mens moren er bare opptatt med å få henne gift, slik hennes venninner har blitt. Da ser hun hvordan barnepikene blir behandlet og  venninnene snakker nedlatende om de sort kvinnene som gjør alt i huset, men blir aldri takket og går på nåde hele tiden for de hvite. Hun bestemmer seg for å skrive ned deres historier sammen med venninnens barnepike og Aibileen og Minny, blir hennes hjelpere i dette arbeidet. Det er skikkelig risikofylt og vi hører om mange sorte som blir mishandlet for småting, kommer i fengsel, mister jobbene for ingen ting osv.
Det var den gang de hadde egne butikker for hvite og skillet var enormt,  menneskerettighetene gjalt ikke for svarte. Der har vi heldigvis kommet lenger.
En rørende vakker historie med mange triste utfall som får meg til å tenke på dagens situasjon. Har vi virkelig ikke kommet lenger....

Anbefales på det varmeste!
Det er en roman som forteller historien slik den var på begynnelsen av seksti tallet og den er godt skildret. Morsomt at hun skriver om den populære boken som  Lee Harver:" Drep ikke en sangfugl" skrev, denne bok tar opp nettopp dette temaet om raseskille, verdisynet på mennesker osv..

Boka er ispedd kjærlighetsdrama, familiekonflikter, sjalusi, sykdom, graviditet, menn som drikker og slår sine koner osv. Den er morsom, trist og har mye å fortelle slik en god gammeldags tykk roman er.

Romanen fortelles gjennom tre fortellerstemmer, Skeeter, Aibileen og Minny. Slik er det også i opplesningen av lydboka hvor Cathrine Gram, Ingrid Vollan og Birgitte V. Svendsen leser. De har litt like stemmer syns jeg.
Utgitt på Cappelen Damm i 2010
17 timer og 42 minutter tar lydboka.
Fra egen bokhylle


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!