søndag 13. november 2016

Michelet Jon "Brennende skip" bok 5
Forferdelige scener opplever den 23 gamle Halvor på sjøen, både i Europa og i Stillehavet, 1944

Fjerde boka sluttet med D-dagen og her fortsetter vi på den 6.juni 1944 D-Dagen
Halvor Skramstad opplever et helvete om bord i køl damperen/båten "Malviken" denne dagen med blodige kamper ved Normandies strender. De fraktet soldater til Omaha Beach og er øyenvitner til enorme grusomheter. Alle likene og deler av lik som kommer flytende.....

Han holder ut og lengter både ette sin irske sykepleier kjæresten Muriel Shannon og å komme hjem til familien på Rena som han ikke har sett på mange år. Men slik går det ikke, hans ferd bringer han videre fra Europas kamper og til stillehavet som skytter og matros på skipet M/S Morgendal.  Flere av besetningen fra "Malviken" går ombord i Morgedal i Liverpool og det sterke vennskapet er med på å få livet på rett kjøl.

De får aldri vite hvor de skal, men havner i USA og videre til Colombia, Cartagena og Santa Mara. Der er de i  Simon Bolivar sitt hjem/museum. Dette syns jeg var veldig morsomt å lese for akkurat de stedene der har jeg vært i og jeg kjente meg så godt igjen i Michelet sin beskrivelse.

Turen går videre og de havner midt i verdenshistoriens største sjøslag ved Takloban i Filipinene. Der opplever de kamikazeangrep mot norske og amerikanske lasteskip Japanske unge menn som kjører sine fly rett inn i døden,de styrter i båtene . Det er en fryktelig anspent atmosfære hver gang de hører flydur.

Halvor har mareritt etter opplevelsen med de to amerikanske soldatene som døde om bord. Han sliter om natta og ser hodet rulle over dekk. Han ligger ute på dekk om natta for der er så varmt som på lugaren. Nettene er av og til urolige, med hyl og skrik fra land. Er det kvinner som blir voldtatt? eller er det mannfolk som skriker i smerte eller er det fanger som blir pint. Nei, kanskje det en noen som sloss/kamper der ute i nattemørket……
Om dagene når han har fri, bruker han er blanding av bakepulver og vann på sol-eksemen sin. Nå skulle Muriell ha sett han, da hadde hun fått en god latter. Han ser ut som han ligger til heving i skyggen, men heldigvis slipper hun dette synet tenker han.


De ligger flere båter samlet, dette for å være et bedre forsvar om det blir flyangrep. Det ligger også et annet Norsk skip der og de maler trofe bilder (flagg) av flyene de har skutt ned på skipspipa.
De aner fred og ingen fare før det plutselig braker løs igjen den 12 nov……..uff, de blir truffet

Dette gikk ikke helt bra, med Halvor overlever og våkner forvirret opp. Gudbrandsen er på samme sykehus og de ser frem til at krigen nå snart må ta slutt. Det er lille julaften i 1944.
Der slutter denne boka, og bok nr seks jobber han med, dette er spennende.

En fantastisk levende og god fortelling.
Jeg kunne fortalt masse fra denne boka, men du må lese den selv eller høre på den som lydbok.Fantastisk bra lest av Erich Kruse Nielsen, jeg syns han passer så flott til å lese denne serien. Han har denne rustne røsten som man kan tenke seg en sjømannen som forteller.

Jeg er imponert over den dokumentasjonen Jon Michelet refererer til på slutten av boka. Imponert over alt han beskriver så nøyaktige og informative om hendelser og hva som er sant og hva som er dikting i boka!

De andre bøkene i serien som jeg har omtalt er:
Siste boka nr  6: " Hjemkomst"
En sjøens helt 5. "Brennende skip"
En sjøens helt 4.  "Blodige strender"
En sjøens helt 3. "Gullgutten"
En sjøens helt 2.  Skytteren
En sjøens helt 1.  Skogsmatrosen

Produsert av: LBF LYDBOKFORLAGET Takk for lese eksemplar
Serie: En sjøens helt
Først utgitt: 18.10.2016
Spilletid: 19:59:20


Michelet har fått mye ros for denne serien:
For sitt arbeid med å løfte fram krigsseilernes skjebne ble Jon Michelet tildelt Østfoldprisen i 2013, Norsk Sjøoffisersforbunds hederspris i 2015 og Anders Jahres kulturpris i 2016.Et bilde jeg tok på i Simon Bolivar huset i Santa Marta. Det er massevis av dukker med ulike nasjonaldrakter. Fantastisk fint, men vakta så meg og kom å skjelte meg ut. Han var sint og jeg måtte slette bildet, som var et nærbilde. Dette så han ikke at jeg hadde tatt.

7 kommentarer:

 1. Hei Ingun!
  Har du virkelig kommet igjennom denne boka alt. Jeg gleder meg til å starte, men den er litt tykk!
  Klem fra Kari

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Kari!
   Hiv deg rundt og lån den på biblioteket. Den er fantastisk spennende og godt fortalt.
   Ingun

   Slett
 2. Tror nok ikke jeg kommer til å lese denne serien, men det er helt fantastisk at han gikk løs på dette. Ingen hadde vel trodd at det skulle bli et så godt salg og så mange bøker? Godt gjort!
  En fin solskinnsdag ønskes av Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, han har klart å få frem krigsseilerne så fantastisk. De ble ikke hedret på samme måte som hjemmefronten, de skjønte nok ikke omfanget av hva krigsseilerne opplevde og gjorde.
   Hans beskrivelser er fantastisk bra, særlig når han referere til virkelige hendelser og hvor han har funnet historiene som han lar Halvor oppleve. Et godt grep har han på hele fortellingen

   Slett
 3. Mannen min har fått en noe bøker fra denne serien til jul, men av en eller annen grunn har jeg ikke kastet meg over dem. Det er bra at han skriver disse historiene, det er viktige fortellinger som ikke må glemmes.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette er vår historie som vi ikke hører så mye om

   Slett
 4. Herren i Huset har lest hele serien og er begeistra... han leser dem digitalt. Jeg foretrekker god gammeldags bok. Er nesten ferdig med den siste til Jojo Moyes. Store bokstaver, er lest på et blunk mens jeg venter på barnebarnet på danseskolen!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!