mandag 28. november 2016

Johnsson Lars "Vinterfugler"

Den perfekte julegave til alle natur og fuglevenner.

Da jeg åpnet denne tykke boka var mitt første utrop!,vowwww... så nydelig!
Jeg har ikke lest denne boka fra perm til perm, men jeg må innrømme at jeg har sittet og sett, fotografert og studert  forbrettet hjemme (noen jeg vanlig vis ikke gjør). Der har jeg funnet igjen fugler jeg kjenner igjen fra boka og etter bare noen uker kan jeg allerede kjenne igjen flere. Når jeg har sett en fugl, så ja det er en Stillits osv Dette pga av at de er så nøye beskrevet, både så vakre og detaljerte tegninger.
Fantastisk!

Johnsson vil i denne boka peke på ulike vanlige fugler som overvintrer i Norden. Han forklarer å peker på variasjoner, uttrykk og farger hos enkeltindivider. Deres adferd og hvor de opptrer. Hans beskrivelser av landskap og lys er virkelig gode og han forklarer på en enkel måte at snøen i desember ikke er hvit som i mars og fargene som tones og endre av dette, slik endres naturligvis kontrastene i fuglene også.

Hvordan fuglene kan overleve i Norden vintertid?  Dette er ingen bok om foring og frø, men mye annet. Eksempel vis at et grantre inneholder millioner av små godbiter av animalsk føde i form av dyr som går i dvale eller er lagt der som hamstring (et tankekors når julegrana skal inn).

Jeg har valgt fire eksempelbilder fra boka, som jeg sier litt om. Dette er en tykk bok på 343 sider så dette er bare en smakebit av de 59 artene som beskrives:

Dette er grønnfinken. Disse bildene er av hannen. De voksne feller alle fjærene og det kalles "Komplett myting". Grønnfinken han få opp til tre kull på en sommer og da kan det bli oktober før all fjæra er byttet ut. Han beskriver hvordan man kan se forskjell på unge og gamle fugler.
    Jeg har aldri sett så vakre akvareller, med så nøye og fantastisk beskrivende skisser og henvisninger.

Her ser vi Spurvehauken. En eldre hann sitter øverst i høyre hjørne og sprader med sin reverød underside og med en blågrå overside som en frakk. Dette er flotte komplimenter farger og fuglen virker så eksotisk i sin flotte fargeprakt. 


Dette er studier av Bydua, som ofte blir oversett, men akk for et fargespill som finnes. Han forteller morsomme historier om dua fra den hellige ånd til fugle-influensa og flygende rotter. En Bydua blir faktisk to år. Her er det tegnet og malt, det er med ulike varianter og fine studier av øyet og utprøvinger av farger til høyre.


Kjøttmeisen forteller han mye om og forklarer meg om den fargesterke og kontrastfylte fuglen. Den er en stor meis og nå vet jeg forskjellen på hann og hunn. Det kan man se på brystbåndet....
 Ingenting av det som er gjort i denne boka er tilfeldig, men nøye vurdert med detaljstudier med navn og fargeutprøvinger og detaljerte beskrivelser av fager og hva de heter.

Jeg blir skikkelig glad av å sitte å se i denne boka. Den er så nøyaktig og biologisk nydelig gjennomført. Lars Johnsson er en skikkelig dyktig svensk kunstner og ornitolg. Han bor på Gotland i Sverige og boka er oversatt av Ann Høydalsnes. Han har tidligere utgitt et fembindsverk  av alle Europas fuglearter, det gav han ut på 70 tallet.

 Alle bildene har jeg avfotografert fra boka og de er mye bedre der enn her. 
NB: Jeg har valgt å skråstille bildene for å forklare at de er fra boka.
Mannen på bildet er kunstneren og forfatteren bak denne boka.

Helt til slutt, jeg må bemerke at over alt har han disse små vakre skissene som sier noe om hvor man finner fuglene, steds angivelsene. Man ser teksten ved siden av og de er ikke store, men nok til å forstå utbredelsen.


Den vakreste og mest perfekte fuglebok, jeg noen gang har sett.
Er man ikke interessert i fugler, så blir man det!
Denne ligger klar på bordet ved fôringsplassen.
En super gave og en fantastisk bok!


Utgitt på Gyldendal 2016, i Sverige 2015
59 arter på 337 sider + litteratur liste osv
ISBN 978-82-05-49491-6

Lese eksemplar

5 kommentarer:

 1. For en vakker bok!
  Jeg følger litt med på hvilke fugler som kommer her og forsyner seg av det jeg henger ut til dem. Jeg kan ikke henge ut meiseboller, for de stjeler skjærene!
  Jeg har en enkel fuglebok liggende ved vinduet, men det er ikke ofte det er ukjente gjester å se. De mest spennende er nok spettmeisen her, den sitter ofte med hodet ned når den spiser.
  En slik praktbok som du har, vil jo være en super julegave til den rette mottakeren :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du får ønske deg denne til jul, for den er virkelig vakker og inspirerende.Han skriver så morsomt også syns jeg, i dagbok-stil. Så går meg en tur osv.....

   Slett
 2. Takk for tips.
  Ei slik bok trur eg jammen eg skal kjøpe.
  Det er ofte spørsmål om namn på fuglar, særleg rundt
  brettet på hytta.
  Ynskjer deg ei fin førjulstid.
  Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne boka syns jeg var fantastisk flott. Den har ligget fremme og mange gjester har sett og beundret den, så jeg tror ikke du vil angre. Ønsker deg også en flott og stressfri førjulstid!

   Slett
 3. Endelig ble det tid til å se nærmere på dette innlegget ditt. Vi ser mye på fugler på fjellhytta, der er det mange ulike fugler.
  Denne boka ser helt fantastisk ut. Ingen dum julegave! Takk for nok et flott innlegg, og et godt tips. En god lørdag ønskes av Tove

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!