mandag 5. november 2018

Michelet, Jon "En sjøens helt - Krigerens Hjemkomst"Krigsseileren Halvor fikk ingen god mottakelse i Norge, men Muriel kom og reddet han!

Halvor Skramstad kommer hjem, etter nesten 6 år som uteseiler og 2. verdenskrig er over i Norge. Med denne boka avsluttes både Halvor sin fortelling og Jon Michelet sitt forfatterskap, Jon Michelet døde en uke etter at manus var levert, den 14. april 2018, etter lang tids sykdom.

Dette seks bind-verket et formidabelt og et viktig dokumentasjons verk over innsatsen som krigsseilerne gjorde under krigen. Jon Michelet har løftet frem krigsseilerne og virkelig gitt dem den heder de fortjener.
Jeg har tidligere i år lest biografien om Erik Bye av Asbjørn Bakke, så jeg viste jo litt derfra om hvor forferdelig mistro og hat krigsseilerne ble møtt med når de kom hjem til Norge, de fikk ikke mye klapp på skuldra. Det var bare gutta på skogen som var bra for den jevne nordmann, de hadde ofret seg. Men, tenk hva krigsseilerne opplevde, grusomheter vi ikke kan tenke oss. De kjempet Norges kamp på havet.

 Til Boka:
Denne boka fortsetter der den forrige slapp, de var kommet til førjula 1944 og er på hospitalet på Ny- Guinea i Stillehavet, der Halvor har ligget i koma etter kamikazeangrepet på M/S Morgedal. Dette gikk ikke helt bra med alle, med Halvor overlever og våkner forvirret opp. Vennen Gudbrandsen er på samme sykehus, han fikk revet av seg venstre arm. De ser frem til at krigen nå snart må ta slutt, det går rykter om det om utbetalinger når de kommer hjem.

De er på ei sykestue der mange skadet er samlet, men den som gir mest inntrykk på Halvor er Terjeson som har fått ødelagt ansiktet og sitter i rullestol, vi får seinere i bok vite at han antagelig tok selvmord, det ble for vanskelig.
I Norge går krigen mot slutten, hører de på radioen. 

En dag blir det skyting og det bli angrep fra Japanesere, Halvor blir øyenvitne til at to Japanesere begår selvmord rett foran øynene på han. Det blir som et mareritt for han i lange tider.
De må ut i arbeid igjen og opplever både mareritt, og har traumer over hva de har opplevd. De hører nyheter fra Norge som den 9. mai ble et fritt land. 

De går med båten D/S Armauer Hansen til Okinawa i Stillehavet og skal losse bomber, det ble voldsomme kamper og 28 allierte skip senkes. "De aner fred og ingen fare før det plutselig braker løs igjen……..uff, ble de blir truffet. Nei....

De hører og lesere om Norge som har blitt fritt og de vil hjem, alle nordmennene synes dette er merkelig at ikke regjeringen eller kongen sier noe om krigsseilerne i talene sine angående det frie Norge. De er faktisk enda i krig for Amerikanerne mot japanerne som nordmenn. Når skal de få dra hjem?

De er på veg hjemover og Kaptein Saksegård sier litt fortrolig i en samtale med Halvor
«vi har minst to ting felles, to ganger har vi bitt torpedert og enda lever vi. Hvordan har du det med alkohol og med nervene?» spør han Halvor?

Cartagena i Colombia det var siste lange stopp før de kom seg hjem til Norge.
Jeg kjente meg helt igjen på beskrivelsene av byen, så jeg slenger inn noen bilder.

Bilder fra jeg var i Cartagena, havet og hagen, var der i to uker, herlig! 
Vi opplevde en del skumle ting og mye moro! Colombia er et land man ikke kunne reise fritt i, mye fattigdom og man måtte undersøke hvor det var greit å dra. Dette var i 2001. 


Halvor var bare 18 år når han dro til sjøs, full av drømmer og forventninger. Krigen kom og han forble uteseiler. Kjæresten den irske Muriel har han klart å holde på. Det er han glad for, han tenker med gru på alle damene Gudbrandsen er til sengs med i alle havner.

På grunna av lossing på hjemturen får han fire dager med Muriel, før ferden går videre hjem til Norge. Den 10. september, etter nesten seks år vender han hjem og han blir rørt over å nærme seg Norge, gamlelandet. Halvor er hard merket etter alle krigsopplevelsene han har opplevd, og tror han skal bli hedret og bli takket for innsatsen han har vært med på, men nei. Han blir møtt av mistillit og forakt allerede på toget hjem til Rena.
Å komme hjem til mor og far på Rena, det var rørende for han.  Men også uventet, det som hadde skjedd med broren Stein.

Han synes selv at han har gjort en kraftig innsats under krigen, men nettene er forferdelige, han ser alle vennene og de fryktelige scenene om igjen og om igjen i drømme. Våkner våt av svette.
Halvor hadde hørt mye om hyrepengen som Nortraships har holdt igjen i det hemmelige fond, han går og venter på de pengene. Men hvor blir de av?

Han starter på Styrmannsskolen og gjør det bra i mange fag, men matte med x og y klarer han ikke. Læreren sjikanerer han og utvisning for en periode blir konsekvensene for at han sa «sadist» til læreren. Noe han ikke skulle ha gjort.
Halvor er i ferd med å gå helt til grunne, etter at han slutter på styrmanns utdanning og jobber som sjauer på kaia. Kong alkohol, dårlige venner og Tyrihans sin død gjør han helt maktesløs. Pengene fra Nortraskip er det bare en  bløff?

Han får sin Muriel i Irland, gifter seg i -46, det er sommer, lykke og kjærlighet. Halvor jobber på en norsk båt og fisker om dagen, snekrer om kvelden på huset Muriel har arvet, men så skjer det noe uventet.....

Halvor kommer seg tilbake til Norge, sammen med sitt dårlige selskap på kaia.  Muriel finner han der, hun har kommer til Norge, har fått seg arbeid i Fredrikstad og Halvor skal bli far. 
Det ble som hans siste redningsplanke og livet ble: -familie, -kranføreren som holder seg i trøya og mye politisk aktivitet. 

Slutten av boka handler mye om Halvor sitt politiske arbeid og familien, stillheten i kranfører bua som han trives med og sprekker ikke. Nortraship pengene er det flere rettsaker om og det er oppe i stortinget. De har en alliert i  Leif Vetlesen  som kjemper med dem.  Først i 1967 er det innsamlingsaksjon på Tv for krigsseilerne og etter hvert kom det lov om krigsrisiko.  

Takk for en fantastisk historie, et enestående arbeid ble sluttstilt og dette verket forteller mye om krigsseileren, en sjokkerende, sann og trist historie. Dette har vært og er et svart kapittel i Norges historie. NÅ vet iallfall jeg litt mer.

Hele historien er spennende bygget opp, vi ble godt kjent med Halvor. Hvordan språket og atmosfæren om bord var og kjærligheten. Alt i en god mix

Fantastisk bra! Denne må du lese eller høre!
En bedre fortelling skal man lete lenge etter!Erik Kruse Nielsen har en fantastisk god stemme og leser så bra! Takk!

De andre bøkene i serien som jeg har omtalt er:
En sjøens helt 6. "Hjemkomst"
En sjøens helt 5. "Brennende skip"
En sjøens helt 4.  "Blodige strender"
En sjøens helt 3. "Gullgutten"
En sjøens helt 2.  Skytteren
En sjøens helt 1.  Skogsmatrosen

Utgitt på Lydbokforlaget 2018
Spilletid 20 og 1/2 time.
Lytte eksemplar
Bok, Oktober forlag

Andre som har lest boka : Bjørnebok

4 kommentarer:

 1. Med skam å melde har jeg ikke lest en eneste av disse bøkene, noe jeg føler at jeg "burde". Jeg har lest en bok om krigsseilerne og vet at de ikke helt fikk den anerkjennelsen de hadde fortjent, men jeg kunne absolutt tenke meg å lære mer.Tusen takk for fin omtale!

  SvarSlett
 2. Som du ser i min oversikt, har jeg ikke lest de to første. Bøkene er flott bygget opp, med morsomme historier, livet på havet og i fremmede havner og naturligvis kjærlighet blandet pent inn i alt dette til en fin og lærerrik opplevelse. Absolutt verd å få med seg!

  SvarSlett
 3. Dette er nok ikke bøker for meg, dessverre. Men viktige bøker er det! Det ser vi også på opplags-tallene. Hilsen Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Ser den har fått veldig gode omtaler, bra!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!