tirsdag 5. september 2017

Wassmo Herbjørg "Karnas arv"

Karna er Benjamin sitt morløse barn, hun er hoved personen i denne boka. 
Dette er bok nr tre i serien, med Dina som hovedperson i 1. bok. Hennes sønn Benjamin i 2. bok og Karnas barndom og ungdom i 3 .boka.  Se oversikt og linker helt nederst på siden.

Boka:
Benjamin er ferdig med legestudiene sine og tar med seg det lille barnet, Karna hjem til Norge. Hanna møter han i Bergen og hjelper han, men viser avstand til han. Hanna har blitt enke og har en sønn Isak, så hun kan det med barnestell og tar ansvar for Karna. Benjamin synes de er som søsken, hun ble sint og sa tydelig ifra at vi er ikke som søsken."Jeg er lapp-jenta, mens du er odelsgutten på Grønelv og fått utdanning som doktor i utlandet."
Benjamin kommer hjem etter mange år og ser at alt er nedslitt og forfallent. Tomas henter dem og Benjamin får et annet bilde av Tomas, nå når han vet at det er han som er faren sin.
Det blir full oppstandelse når han kommer hjem med det udøpte og morløse spedbarnet. Alt ordner seg og Benjamin er en god far for Karna, han hjelper henne til hva det skal være.

Hanna og Isak bor på Reinsnes hos mor Stine og Tomas den første tiden etter at Benjamin og Karna kom hjem. Hun er flink til å sy og får mange oppdrag og flytter etterhvert til Strandstedet. Karna sørger over Hanna og Benjamin som er håpløs forelsket i Hanna sliter med sine følelser..
Benjamin får mange brev fra Anna og en dag får han brev hvor hun sier at hun kommer. Da sliter han skikkelig ....han er besatt av Hanna og kjærligheten er ikke enkel.....
Det er liv på Reinsnes og med den danske Anna blir det også musikk i huset og en dag gifter de seg, Benjamin og Anna. Noen kommer og andre drar. Stina og Tomas drar til Amerika.

Benjamin har lege-kontor på Standstedet. Karna synes mor Karna kommer ut av bildet når hun er alene....Karna har mange rare syner og sliter med "fallesyken" som det het (epileptiske anfall), så mange synes hun er litt spesiell og holder avstand.
Karna finner en dag Oline på kjøkkenet, død. Hun tror det er hennes skyld ....dette gir traumer

Boka har med seg en typisk streber han, Wilfred Olaisen som blir Hannas mann. Alt han tok i ble penger, men Hanna får kjenne på kroppen sin, hans sjalusi.....
Dina kommer hjem fra Tyskland, hun er den verdensvante forretningskvinnen som slår seg sammen med Wilfred, som kompanjong og etterhvert fiende.....
Hun kan og styre sine forretninger, slu, sleip og handlekraftig dame. Dette blir et handelssentrum og et samfunn som endres veldig på 1870-80 tallet.

Annas foreldre kommer på besøk fra København og Karla lytter og får vite litt av hvert, som et barn ikke burde vite.....
Anna hater sin mor og barnløsheten, men hun er en god mor for Karna.
Aksel kommer naturligvis på besøk til Reinsnes, han var en sentral person i bok 2.

Året har blitt 1884 og strandstedet har fått fart på seg, det er bare musene som bor igjen på Grønelv, Reinsnes. Dina sitt hotell går så det suser og hun inviterer alle til konsert når det nye flygelet kommer. Anna skal spille på klaver og Karna som har blitt 12 år skal synge, Dina skal spiller cello.

Dina er en streng forretningskvinne som vet hvordan man forhandler. Hun vet samtidig  hvordan man sette pris på mennesker som gjør jobben sin, derved får hun mye goodwill fra folket som ikke er så høyt på strå som henne selv. En flott betraktning av menneskene som har vært håndverkere hos henne og er stolte tilhører og føler seg verdifull. Hun er streng , men en real sjef. Alle er imponert hvordan hun får det til. Det er nok hun som også hjalp Benjamin og Anna med å få legeboligen, for de kunne jo ikke bo så avsides.

Karna finner seg til rette på Strandstedet, hun får en venninne og etterhvert er det Peder som står i hodet hennes. Hun vil ikke flytte til Bergen for å gå på skole, men når Peder skal flytte dit kan jo hun også, dessuten vil hun gifte seg med han. Benjamin sier nei, hun er bare 16 år...

Boka avsluttes med at huset på Reinsnes brenner ned. Ja, hvem er skyld i det?
Anna føler skyld for hun tok med seg parafinlampen, men hadde ikke Wilfred fortalt det han sa hadde ikke hun reagert slik. Karna føler også skyld....alle føler seg skyldige på en eller annen måte....

Dina dør av skadene hun fikk i brannen og Karna må vitne i den fulle kirka. Det hadde hun lovet Dina og det gjør hun, selv om hun er livredd for det.

Der fortsetter bok 4 "Den som ser", så nå ligger den klar ......

Til slutt: 
Oppbygningen av historiene og spenningstoppene er så elegant gjort, man kjeder seg ikke med denne boka, det skal være vist.
Boka sier så mye om tiden, tankene til folk og hvordan noen som hadde penger så muligheter i det forjette land, Amerika og dro dit, mens andre kom tilbake.

Her hører vi om kvinner som blir mishandlet og hvor lavt prioritert kvinner var i forskning med hensyn til kvinnesykdommer og fødsel, i legestanden. Menn hadde makten over alt.

Benjamin som sliter med forholdet til Anna og Hanna.....om sviket, kjærligheten.
Og musikkens betydning for å holde ut, drivkraften i den.
Bøkene skildrer så mye om psykiske spenninger mellom personer og hva de sliter med. Hvem vi blir og hvem vi er. Hvem er far og hvem slekter jeg på...
Alt av hva vi opplever er viktig, det skal være sikkert og vist.
Karna sin stemme kommer tydelig frem i denne boka og jeg føler og skjønner at hun sliter...

Fantastisk bra!     

  

                               Bilde fra baksiden av lydboka og bilde av Herbjørg Wassmo, som jeg har tatt.
               Gørild Mauseth leser så fantastisk og lever seg så  inn i rollen,  jeg er helt fascinert!
Denne lydbokopplesningen er  tok 24 timer og 11 minutter.

Bøkene i Dina serien:
1. Wassmo Herbjørg "Dinas bok", norsk utgitt 1989, lydbok 1998,
    Filmen fra Dinas bok: "Jeg er Dina"fra 2002
2. Wassmo Herbjørg "Lykkens sønn" norsk, utgitt 1992, lydbok 1998
3. Wassmo Herbjørg "Karnas arv" norsk, utgitt 1997, lydbok1998
4. Wassmo Herbjørg "Den som ser" norsk, utgitt 2017

4 kommentarer:

 1. Jeg må bare innrømme at jeg ikke har lest noe av Wassmo. Forstår at jeg må ta fatt på bøkene nå.
  Takk for at du har skrevet om dem.
  Et lite spørsmål - har du vært i Espedalen? Du liker gamle ting. Ta en titt på innlegget på bloggen min om Strand Fjellstue. Hilsen Tove

  SvarSlett
 2. Ja, disse bøkene er helt fantastisk. Hun har skrevet veldig mye bra, hun må du lese!.
  Espedalen?jeg får ta en titt

  SvarSlett
 3. Gleder meg til jeg har kommet så langt som til Karnas arv, for nå går det trått med lyttingen av Lykkens sønn. Setter meg i bilen nå for å kjøre inn til Litteraturhuset og høre Wassmo snakke om bøkene sine :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Lykkens sønn var kjedelig i begynnelsen, men den tar seg opp etterhvert.
   HELDIGE DEG!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!