søndag 10. september 2017

Hislop Victoria "Postkort fra Hellas"
En fin bok som handler om Hellas, om landet, mytene og folket.

Ellie er ei ung dame som får postkort adressert til en tidligere leieboer, S. Ibbotson. Ellie har bodd der i tre år vet ikke hvem hverken hun eller avsender A. er. Dette å inspirere Ellie til å ta en ti dagers tur til Hellas. Men rett før hun drar dumper en dagbok ned i postkassa hennes.

Boka er skrevet og laget litt spesielt ved at dette er en roman i brevs form og små fortellinger knyttet opp mot hva han "A" opplever. Slik at det hele blir små fortellinger fra byene og stedene han reiser igjennom. Illustrert med bilder som stemningsfullt passer inn. (jeg synes ikke alle bildene var like fine illustrasjoner, mens noen var veldig bra).

Her får vi høre om Hellas sine økonomiske problemer, fattigdom, forfall og flytninger. Også om hvor han reiser og hva han opplever i byene og stedene. Dette danner små fortellinger som dagliglivet som gutten i sølvdressen eller det mer tragiske hva som skjedde når mannen som skulle gifte seg og bruden stakk av.
Kjærlighetshistorier som virkelig er til å tro på om fiolinspilleren som skapte stor atmosfære i byen, han spilte for mat og tak over hodet. Kvinnen som ble trollbunnet og fikk en av strengene knytte rund håndleddet.
Flere av fortellingene går på myter og litt religiøse temaer om testen av to brødre osv. Typiske historier om hvordan menn i alle aldre er opptatte av erotiske og flotte damer, er naturligvis med.

Det jeg synes kanskje var mest spennende var de rene faktaopplysningene som kom innimellom alt det andre. Eks: at grekerne den dag i dag kaller byen Istanbul for Konstantinopel og at det navnet brukes på flyplasser osv. den dag i dag. Over 500år etter Bysants sitt fall i 1453.
Hva som skjedde under militærdiktaturet på slutten av 60 tallet. Da juntaen falt og det ble frihet til å drive turisme i Hellas og hvordan den økte.  Historiene om Lord Byron som det er statuer av over alt.

Slutten på boka var litt platt, fordi hun jo hadde navnet og adressen til Anthony på konvolutten og hun oppsøker han.

En bok som pirrer meg til å dra til Hellas, reisen rundt i de små sære landsbyene og oppleve folk slik hun skildrer dem i boka. Jeg har vært på en metal reise i Hellas gjennom denne boka. Jeg har faktisk ikke vært så mye rundt i Hellas, bare på Kreta. Det må jeg gjøre noe med skjønner jeg. 

Jeg har lest mange av Victoria Hislop tidligere bøker, hun skriver bra og kan mye om landet og historien så derfor er det spennende å les hennes bøker:

Siste dans,  Hjemkomsten, De fantastiske bøkene Tråden, og  Øya 

Vigmostad og Bjørke AS 2017
Orginaltittel Cartes Postales From Grees,2016
oversatt av Lene Stokseth
431 sider
lånt på biblioteket

7 kommentarer:

 1. Lenge siden jeg var i Tyrkia, så etter å ha lest boka får jeg lyst til å dra dit igjen. Må se om det kan bli en mulighet i neste år. God søndag kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Regner med at du mener Hellas:)
   ja, en tur til Hellas frister

   Slett
 2. LIkte denne boka veldig godt, men så er jeg svak for slike reisebøker og bøker fra/om Hellas..:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Selv om jeg synes slutten var platt, den bra. Hun kan utrolig mye om Hellas og jeg må dra til andre steder enn Kreta skjønner jeg.

   Slett
  2. Forsåvidt litt enig i det, husker ikke om jeg skrev det i mitt blogginnlegg..
   Enig i at hun kan enormt mye om Hellas, og det er den historiekunnskapen hennes som gjør bøkene så interessante.
   Jeg har vært på Poros, som ligger på den halvøya mye av boka handler om. Jeg satt med kartet for å følge med hvor hun/han reiste...mens jeg leste. Fra Poros dro jeg en dag med båt til Hydra samt en dag til Athen sammen med gruppa jeg var på Poros med.

   Slett
 3. Enda en bok jeg må lese forstår jeg. Når det gjelder Helles har jeg bare vært på Korfu for mange år siden. En flott øy! Hilsen Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne forfatteren skriver utrolig bra om Hellas

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!