mandag 11. september 2017

Wassmo Herbjørg "Den som ser"

Hva er det å være fri, hva er frihet til hva.....

Bok 4 i seien om Dina:
Det er en direkte fortsettelse av bok 3 "Karnas arv “og vi hører fra begravelsen. Huset på Reinsnes brant ned, to omkom der iblant Dina. Hun led fryktelig med smerter før hun døde. På dødsleiet lovet Karna at hun skulle vitne i begravelsen at Dina hadde drept to menn. Det gjorde den 17årige Karna og alt ble stille rundt henne. Ingen morderske kan gravlegges i vigslet jord!
Karna var i sjokk, taus og fjern da de fant henne på Grand Hotel.

Dette vitnemålet fikk fatale konsekvenser for henne, for Karna responderte ikke på noe. Dette blir et helvete av taushet som rammer hele familien. Anna beslutter seg for å ta henne med til sykehuset i København for mentalt syke... mer sier jeg ikke direkte om innholdet

Jeg vil ikke røpe så alt for mye mer av hva som skjer i boka, men heller å se litt på tiden de levde i og menneskene i boka og deres tanker og reaksjoner. 

Den stumme Karna, hadde fallesyke og var blitt gal. For hva er galskap? hva ble betegnet som galskap den gangen? Er det et sjokk reaksjon på alt hun opplevde under og etter brannen? 
Er det epilepsien, de hadde ikke medisiner mot den. Tausheten og at hun så det uvirkelige i hva som hadde skjedd, og tolket dette. Var hun schizofren? 
Sjokket og skylden som gjorde henne stum på lik linje som Dina, hun gikk en lang periode og var stum etter at Jakob døde, men spilte seg ut av sorgen og var helt i sin verden en periode.(bok 1)
Her er det nok mange tolkninger og meninger. 
De gamle metodene som skjedde på asylet enda, det fantes nyere forskning på feltet men var ikke tatt i bruk, noe reservelegen prøvde på.

Forholdet mellom Anna og Benjamin hang i en tynn tråd. Hadde hun skyld i brannen eller var det pga det Wilfred fortalte henne, hun tålte ikke sviket.  Reiste hun vekk for å bli fri eller for å straffe Benjamin, eller var det godhet for Karna? 
Hun forteller at hun vil være fri og det har jo naturligvis noe med kvinnefrigjøring som man begynte å snakke om på den tiden, utover i 1890. Som overklasse viste kvinne ikke Anna helt hva denne friheten betydde og torde ikke helt å ta spranget og er taus om hennes og Benjamin sitt forhold til foreldrene. Hun sier bare at hun vil ikke bo hjemme hos foreldrene, hun er vant til å styre eget hus. Det er ikke bare at hun ikke kommer overens med moren, hun vil ha noe selv. Men, hun støtter søsteren som prøver å forlate sin mann.
Anna sørger over dem og det som gikk tapt i brannen, men forvirret over både Benjamin, Johan og Wilfred på mange måter. Dette sliter på henne og hun går inn i hard arbeid på asylet som får tankene vekk. Velger studier etterhvert og da tør hun å si ifra....
Hun ventet på lykken, men hva er nå det? Ser hun virkelig ikke alle tegnene som forfatteren legger ut om reservelegen, hun må jo være blind. 
Hun føler at hun ikke har blitt sett av Benjamin på mange år, var det straffe hans?

Karna er tolket på en fin måte, vi hører  de schizofrene tankene hennes og det irrasjonelle som Karna opplever på asylet. Hun går ut og inn av virkeligheten. Hvorfor går Karna ut på gangen og går opp og ned i gangen, har hun sett de andre som var gale gjøre det og ville oppleves likt som dem? 
Var det en form for trygghet for henne? Hvilken makt hadde familien over et barn på asylet, den gang da eller nå? 
Kunne man akseptere alle metodene de brukte som sterilisering osv...

Peder er livredder, Han kommer til København og ser henne. Ha er opptatt av det nye og fremtiden og ser bare det positive i henne. Han integreres henne i sitt liv og viser følelser. Fotografiet er en døråpner inn til henne og han skryter av hvor flink hun er. Hun kan mestre, ser han.
Peder en person fra det laveste sosiale lag som har blitt banket og tuktet i alle barne og ungdomsår, særlig av broren sin. Peder har lært av alle utfordringene han har fått og ser annerledes på alt og gir ikke opp og har blitt sterk i troen på oppgavene Benjamin har gitt han.  
Han ser Karna på en helt annen måte enn alle de andre. Han står frem som den sterkeste personligheten med sin tro på Karna, det er rørende. Det som ble hans traumer er vekkeklokken, der bommet han...
Hva skjedde med han etter fallet....

Benjamin bærer på sitt svik, med skyld, skam, og fortielsen som var mellom han og Anna prøver han å rette opp. Han gråter over hva han har gjort, men viser en sterk holdning. Benjamin sier, "jeg har søkt om plass på Frederiks Hospital og vil studere  fødsels og kvinnesykdommer. Det betyr at jeg reiser hjem og selger alt. Blir du ikke glad? jeg vil være nær Karna og deg, sier han". Han vil studere noe som kan gjøre bot og rette på alt, føler jeg. 
Denne forskningen var ikke et tema, det er ikke godt nok, det er kirurg du må bli sier svigerfar (det gir status)

Johan presten, han hadde elsket Dina bestandig og var den som iscenesatt hele vitnemålet som Karna utførte i kirken. Han var en sannhetens mann, den stakkars mannen som ble sendt vekk for å bli prest mot sin vilje. 
Han var besatt av å få Dina, derfor kom han hjem fra Amerika, men det endte med en trist munketilværelse i bønn. Han slet med anger over sine valg, savnet og marerittene den stakkars presten.

Wilfred som higet etter makt og om å bli sett opp og bli sett opp til, var hans styrke. Han var en djevel som bare onde menn kan bli noen ganger mot sine koner. Jeg tror ikke han viste hva kjærlighet var...
Snakk om å være to personligheter..

Joakim, det er den nye mannen i boka, han vil hjelpe Karna ut av galskapen. Hvem var han? altoppofrende, bostedsløs, reservelege, og tilsynelatende styrende over andre, samtidig som han var usikker. 
Han var opptatt av mennesket på asylet og ville hjelpe med sine egne metoder - de nye metodene skulle frem og forkastet de gamle. 
Samtidig bar han på en stor usikkerhet om seg selv, vi vil ødelegge hverandre sier han da Anna utleverer seg til han. Han er impulsiv, gir for store doser og er energisk i sitt arbeid, men handler irrasjonell og ja, det må du finne ut av ved å les boka.

Dette ble en kort oppramsing som sier mer om hvor sammensatte de personene som Herbjørg Wassmo skriver om er og det er dette som virkelig fenger. Hvordan de endres og opptrer...
Boka griper så tak i deg at du klarer ikke komme unna, rene spenningsromanene.

Fantastisk bra! Les den eller lytt til den!


Det har gått mange år side Gørild Mauseth leste inn de andre bøkene og her leser hun helt annerledes, i denne boka. Hun leser bra, men dialekten har endret seg. Nå har jeg hørt alle fire bøkene i ett og det er nesten 100 timer.( hun leste ikke bok nr 2)


Produsert av: LBF  LYDBOKFORLAGET
Første utgivelse: 05.08.2017
Spilletid: 17:11:56
ISBN Lydfil: 9788242165497
Målform: Bokmål
Sjanger: Romaner
Gyldendal,   474 sider, leseeksemplar
Den har vært til god støtte, samtidig som  jeg har hørt den som lydbok kan jeg lest og se hva som står skrevet, det er viktig og til god hjelp!  

NOE BILDER: 
Jeg har bodd i KBH i to år og kjenner mange av stedene som nevnes
Jeg ser for meg hvordan de ble fraktet i hest og vogn. Dette er fra Dyrehavsbakken

 Nyhavn så antageligvis ganske likt ut, husene og båtene i havna. 
Denne boka handler mye om spennet mellom den Nordnorske ville natur og bylivet i KBH.

En typisk dansk liten hytte fra århundreskiftet

 Peder ville lære Karna å se og fange lyset!


Bøkene i Dina serien:
1. Wassmo Herbjørg "Dinas bok", norsk utgitt 1989, lydbok 1998,
    Filmen fra Dinas bok: "Jeg er Dina"fra 2002
2. Wassmo Herbjørg "Lykkens sønn" norsk, utgitt 1992, lydbok 1998
3. Wassmo Herbjørg "Karnas arv" norsk, utgitt 1997, lydbok1998
4. Wassmo Herbjørg "Den som ser" norsk, utgitt 2017Takk Herbjørg Wassmo for en fantastisk oppfølger!

4 kommentarer:

 1. Mens jeg venter på flere bøker av Herbjørg Wassmo på biblioteket, har jeg begynt å lese en annen av hennes bøker - Et glass melk takk - fra 2006. Har bare så vidt begynt, men dette blir ille. Om en 16 år gammel jente fra Litauen som narres med til Sverige. Hilsen Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Uff, ja den er forferdelig om salg og kjøp av de unge jentene. Jeg har lest den og den gjorde inntrykk, det er nok slik det er.

   Slett
 2. Dette var en fantastisk utfyllende og flott oppsummering! Jeg satt bare og opplevde boka på nytt. Som jeg har sagt før, Herbjørg Wassmo er en av de store nålevende forfattere for meg! Regnet med at du også falt for denne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun er en fantastisk dyktig dame som jeg er mektig imponert over.
   Jeg valgte å skrive på denne måten for å få en liten oppsummering av personene i boka uten å røpe for mye av innholdet.
   Jeg synes hun snart bør hedres (jeg jobber med saken i min form, et smykke)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!