mandag 28. september 2020

"Krypdyrmemoarer" av Silje O. Ulstein

 


En spennende og en litt ekkel historie om blant annet en slange! 

Mariam og datteren hennes den elleve år gamle jenta Iben blir uvenner på et kjøpesenter da de er ute på handletur. Iben løper vekk og forsvinner…..

Moren blir frustrert og handler helt irrasjonelt i forhold til vanlig oppførsel, hun setter seg i bilen og kjører langt avgårde fra hjemmet. 

Historien veksler mellom fortiden i 2003 i Ålesund og nåtid 2017, i Kristiansund. Det tok litt tid å skjønne at Mariam i nåtid var Liv som ung, den gang hun bodde hun i et kollektiv med to gutter og en liten tigerpyton slange med navn Nero, som vokser seg stor etterhvert.

Det er med utrolig mange navn i boka, de var det litt vanskelig å holde orden på i starten, men etter å ha notert dem ned gikk det greit! Det er også flere fortellere fire ulike mennesker, de er tydelig med navn og dato. Slangen, Nero er også forteller og vi får høre om hans syn på mat og menneskene rundt seg (morsomt og spesielt).

Her skjedde det utrolig mye, ikke et eneste dødpunkt i fortellingen, Etterhvert når alle navn og steder var plassert gikk alt sømløst i fortellingen som både sjokkerte meg, var til tider litt ekkel og med høy spenningsfaktor. 

Dette er en psykologisk triller. Den kommer inn på så mange plan, eks på det indre som går på identitet og seksuell adferd. Ensomheten eller opplevelsen om ikke å ha bli sett/tatt godt nok av i barndommen. Hvordan takler man verden, følelser og situasjoner når alt er ukjent? 

Hva skjer når vi mister noen man er glad i, hvordan reagerer og handler vi i sorgen når den treffer oss. Her ser vi iallfall at folk har ulike reaksjons - mønster, hvordan skal man egentlig handle uten at det virker mistenkelig i ettertid?

Politiet er også en del av boka og vi blir kjent med den 60 år gamle Roe og Ronja som etterforsker hvor Iben har tatt vegen og hvordan de ser og tolker hverandre.

Slangen var absolutt et pluss, selv om jeg grøsser over slanger av alle slag og er livredde dem. Dette var her som krydder i fortellingen, grøss særlig når den ble stor!                    

Godt skrevet med god flyt og spenningskurver så det holder! 

En bok jeg likte godt og som var spennende!

  

Utgitt på Aschehoug 2020, 444 sider, Leseeksemplar

Lydbokforlaget, 11t, 32 min. Lytteeksemplar  


Andre som har lest boka, les gjerne deres omtaler: Tine, Bjørnebok

2 kommentarer:

  1. Så gøy at du likte den, takk for lenke, jeg gleder meg til neste bok fra Silje Ulstein :)

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!