tirsdag 22. september 2020

Den siste Vikingkongen - Fredens fiende , bok nr 4 av Jan Ove EkebergNå skjønner jeg hvorfor Harald Sigurdsson fikk navnet Hardråde, han var en skikkelig hardhaus! 

Dette er 4. boka i serien over den fantastiske historien til Norges siste vikingkonge. De tre første har jeg lest, se link med foto fra Konstantinopel nedenfor.

Til boka:

Harald Sigurdsson har vært høvding i den legendariske Væringgarden i Bysants i mange lange år, der han stod Keiser Mikael og spesielt Keiserinnen Zoe nær. Keiser Mikael døde i forrige bok og en ny keiser kommer. Harald må flykte og setter kursen mot Kiev. Mot hovedstaden Kiev i det mektige Gardarike, der venter fyrstedatteren Jelisaveta på han.

Harald overlever harde kamper mot Bulgarerne og opplever mange stygge og fryktelige kamper. Maria, som fikk et barn med sin far er Harald forelsket i og han prøvde å få henne med seg. Han havner i fangenskap, men kommer seg videre med Ulv og de andre fra Væringgarden, som dro fra Bysants.

De ankommer storfyrsten Jaroslav i Kiev, der Jelisaveta har ventet på han i 8 år, det ble giftemål tilslutt. Han og Jelisaveta har fått sønnen Olav.  Harald lengter etter å komme hjem, det er 15 vintre siden Harald var i Norge og nå vil han ikke vente lenger. Alle mener det var for tidlig å krysse Østersjøen, men det vil ikke Harald høre noe på, så de dro avgårde meg fem skip. Det gikk veldig galt…..

Det er Hellig Olav sin sønn Magnus Olavssønn, Haralds nevø som nå sitter som konge over Norge og Danmark. Harald vil ha sin rettmessige kongemakt og prøver å forhandle seg fram. Men den mektige Einar Tambarskjelve, trønderhøvdingen misliker at Harald har kommet hjem og setter mange kjepper i hjula for han.

Fine scener fra at Harald drar hjem til moren sin Åsta, en mektig kvinne som kaller den høygravide svigerdatteren Jelisaveta for Ellisiv. Hun føder tvillinger etter en hard fødsel,  to jenter ble det. De bosetter seg på Bønnes ved Randsfjorden.

Kongsmøtet på Åker var spesielt å høre om for meg som bor like ved. Røper ikke mer om det kongsmøtet…..Flotte skildringer av folk, klær,våpen, båtliv og ferdsel er gjennomgående nydelige beskrivelser gjennom hele denne boka.

Tora er en fristerinne som Harald faller for og Dronning Jelisaveta/Ellisiv blir ganske så forbannet og vil reise hjem til Kiev. En annen tid, med andre skikker. Jeg trodde det var slutt på å ha flere koner når Hvitekrist kom, men der tok jeg altså feil. Tora var en ganske så frekk og freidig ung jente, hun kunne tydeligvis gå igjennom ild og vann for å få sin vilje.

Her er det mye kriger, utroskap og løgner som avsløres. De jeg trodde var folk til å stole på var ikke alltid det, så allianser med sterke og mektige familier var nok det viktigste den gangen. Men noen ganger stemte ikke det heller....

Harald drepte mange menn også Einar Tambarskjelve så han ble ene-hersker tilslutt, med mange knep i jakkeermet for seg og sin slekt. Harald sier farvel til Ulv, Halldor og de andre Islendingene som har vært med han i mange år. De reiser tilbake til Island.

Harald er ikke fornøyd med å bli enehersker over bare Norge, han vil jage Svein Estridsson fra Danmark og Edvard fra England, så det blir en bok til. Vi vet jo at Harald falt ved Stamford Bride i 1066, så en bok til er sikkert. Jeg gleder meg allerede til den!

Veldig godt fortalt, masse spenning og flotte skildringer!


Utgitt på Gyldendal 2020, sider 345 + ord og begrep, grundig og bra! Leseeksemplar

Lydbokforlaget, spilletid 10.52, lest av Erik Hivju, veldig bra! Lytteeksemplar


Bøkene som har utkommet i denne serien er:

1. Krigens læregutt, utgitt 2016                                 

2. Djevelens rytter, utgitt 2018                                    

3. Keiserens leiesoldat, utgitt 2019

4. Fredens fiende, utgitt 2020

5. Venter i spenning på denne…..2 kommentarer:

  1. Artig at du følger denne serien, jeg datt av etter bok to tror jeg, men følger dine omtaler :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg liker litt historiske bøker og han skriver godt.

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!