onsdag 23. september 2020

"Fornemmelse for slutten" av Julian BarnesJeg fant denne vakre lille perlen i oversikten over 1001 bøker. September: Mannlig forfatter.

Tony Webster, forteller om ungdomstiden på 60 tallet og vennskapet med Adrian, Alex og Collin. Hans første kjæreste Veronica og besøket hjemme hos henne. Den merkelige faren som ler av kofferten hans og den skjødes løse moren til Veronica, Fru Ford.  Det ble slutt mellom Tony og Veronica. Hans beste venne Adrian Finn og Veronica blir et par.  Tony reiser og studerer videre. En dag får han vite at Adrian er død, selvmord.

Så møter vi igjen Tony, han har blitt en middelaldrende tørrvittig mann. Han har vært gift med Margareth som han fortsatt har et vennskapelig forhold til og datteren deres som er travelt opptatt med sine to sønner.

Han får et brev, der det står at han har arvet en pengesum etter Veronicas mor og Adrians dagbok, hun er død. Hans barndomsvenner dukker opp i tankene og alle tankene om vennen og ungdomstiden hadde han nesten glemt. 

Han begynner å minnes brevet han skrev til Adrian og Veronica, det var ikke pent. Men etter 40 år hvorfor bry han seg om Veronica og Adrian .....

Hvem var han egentlig som ung, hva skjønte han. Han sier: Jeg hadde mistet mine venner, og meg selv. Jeg har bare vært gjennomsnittlig i alt fra vennskapet, jobb, sex et gjennomsnittlig menneske i alt. Han forteller alt til sin separerte kone Margareth. En dag skal jeg overraske deg sier jeg til henne. Hun liker å være en lytter! Hvorfor forlot du meg egentlig?

Etter en stund får han kontakt via e-post med Veronica og prøver å få svar, men selv om de møtes sier hun lite. Hun tar han med på en biltur hvor de møter fem psykisk utviklingshemmede unge menn. En av dem er Adrian ca. 40 år. 

Gåten blir etterhvert løst, men den ville jeg aldri skjønt!                                  

Brilliant skrevet, spennende og fin!


Dette er min første bok av den engelske forfatteren Julian Barnes, det blir garantert ikke den siste.

Storytel, 5 timer og 5 min.

 Lest av Bernhard Ramstad 

«The Sense of an Ending, utgitt 2011 (fornemmelsen for slutten) vinner av Bookerprisen 2011.


6 kommentarer:

 1. Denne har jeg jo lest :) Husket det ikke, men takk og pris for bloggen. Likte boken godt.

  SvarSlett
 2. Denne leste jeg også ifb med 1001-sirkelen, tidligere i år. Likte boka.

  SvarSlett
  Svar
  1. å, det har ikke jeg fått med meg skal se hva du skrev om den etterhvert.

   Slett
 3. Leste denne for noen år siden og likte den veldig godt. Tror den er filmatisert også om jeg ikke husker feil.
  Kan anbefale Flauberts papegøye av samme forfatter.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!