torsdag 21. februar 2019

Blatt, Thomas Marco "Varsjøen"

                                          

Historien som endret livet til ungdomsgjengen, og som etter 20 år kommer fram igjen.

Morten Bodum har mistet jobben i Møller bil. Kona Ragnhild er sur på at han ikke kan melde seg arbeidsledig, for det er hun som har betalt jobb.. Han liker livet hjemme med sønnene, som han følger opp i hverdagen med skolen og barnehagen.

En kveld ringer Tommy Lystad, "Jeg må fortelle deg om da broren din døde, sier han" Det er over 20 år siden det skjedde. Sommeren 1991 dro en gjeng med ungdommer til Varsjøen for å bade, der døde broren til Morten. De drakk og badet. lekte med kjærligheten og hverandre. Markus slår hodet og drukner, hvordan skjedde det egentlig?

Morten sitt får et indre drag etter å finne ut av hva Tommy vil han. Kona og guttene skal bort noen dager og da benytter Morten seg av å oppsøke gamle venner og stedet der han vokste opp. Hans gamle venn Leo vil helst ikke ha han på besøk og finner på mange unnskyldninger, men han sier hold deg unna Tommy.

Morten kunne tatt en telefon til Tommy, men det er viktig for han at de skal snakke sammen under fire øyner.  Han hiver seg inn i bilen og kjører til Trondheim, for å snakke med en annen, før han tar flyet til Harstad og møter Tommy sin mor og etterhvert Tommy. Tommy vil gjerne snakke om hvorfor han vil snakke om dette akkurat nå, det er noe han må få fortalt før det er for seint..

Det er mange personer involvert i denne korte romanen, unødig mange synes jeg. Noen av historiene var litt påklistret, for de hadde ingenting med handlingen ellers å gjøre. I en så kort roman burde de vært luka ut, eks, om svigerfaren og søstera til Ragnhild.

Men tematikken om forsoning, mobbing, skyld, om å ta ansvar osv. er bra. 

Thomas Marco Blatt, f1980 i Busan, Sør-Korea, oppvokst i Oslo og på Sørumsand. Varsjøen ble nominert til ungdommens kritikerpris 2017.

Jeg har lest en bok av han før" Tiden er den vi brenner", den likte jeg bedre enn denne.


Spilletid 3.57,    Leseeksemplar 
Lest av Axel Aubert
Boka kom ut i 2017

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!