søndag 10. februar 2019

Swärd Anne "Vera"

                                           


Sardine har i sitt korte liv opplevd mye, kjærlighet, krig, skyldfølelse, hemmeligheter og født Vera!

Vinterbryllup, året er 1945, alt fryser og alle fryser.  Bryllupet skal være på en øy ute i den svenske skjærgården. Sardine er snøret i en spesial sydd brudekjole, for å skjule graviditeten. Husholdersken Vanna snører korsettet til den 17 år gamle bruden, for midjen skal være smal når hun  skal gifte seg med Ivan, han er lege og 33år. Han er den eldste og vakreste av sønnene i familien Ceder, hvorfor gifter han seg med ei så ung jente? Ingen kjenner henne.
Krigen er slutt og han ville at vi skulle gift oss. Lykke er mitt første svenske ord, han kan fransk og er ikke så ivrig på å lære henne svensk. Du trenger bar si "Ja", sier Ivan.

Vera fødes på bryllupsnatten. Inn i overklasseslekten, Ceder familien. En stor mektig familie som holder sterkt på sine tradisjoner av en streng mor som styrer dynastiet, med løgner og hemmeligheter. De bor ganske samlet, på en storgård og kontrollerer hverandre på en underlig måte. 

Boka handler ikke så mye om Vera, men om moren Sardine.

Men hvem er Sardine? Hun kommer fra Marseille, der vokste hun opp med mor, far, to søstre og mormor som var sydame og prostituert. Mor går inn i motstandsarbeid, noe faren misliker. Mor og de tre døtrene drar til farens hjemplass i Polen, i fjellene ved Zakopane. Der har han er hus han dro fra og skal aldri tilbake dit. De bosetter seg der og lever et fattig liv, hvor mor er aktiv i motstandsbevegelsen. Det er krig og vanskeligheter.....
Hun forelsker seg i Levi, hun smyger seg ut for å treffe han. En dag dukker tyskerne opp. Sacha skyter moren og søstrene ble sendt til skogs. Sandine blir tvunget til å bli hans elskerinne. Hun har skyldfølelse over alt hun skulle ha gjort for mor.... 

Hun skjønner at krigen snart er slutt og rømmer fra Sacha en natt. Hun skjønner at hun er gravid og vil ikke dø. Tilfeldigheter gjør at hun får seg en ny identitet. Hun kommer til Sverige, og legen Ivan ansetter henne som husholderske. Ivan, en god mann som alle i Skjærgården liker. 

En dag må hun fortelle han at hun er gravid, med et barn hun ikke vil ha. Ivan sier:" Jeg kan ta hånd om dere begge". Du må ta det med ro og Vanna, den gamle husholdersken kommer tilbake og Sardine blir helt arbeidsløs i huset, hun som er vant til å jobbe.

Familien Ceder har mange hemmeligheter, noe som vi skjønner tidlig. Livet blir vanskelig i huset. Hun har ingen ting å gjøre, blir apatisk og Vanna overtar helt stellet av Vera. Hvor er legen Ivan, ser han ingenting? 
Jeg ser min datter. Vera er et vakkert barn, hun ligner faren sin, hans øyner.
Det går dager og netter, men Ivan kommer ikke til meg. Såret har grodd i meg. Min historie vet han ingenting om. Vanna, vasker og steller meg, hvordan har jeg havnet her?
Jeg lærer meg et ord svensk av gangen og lærer meg å brodere....

Svogeren Marius, er sjalu på broren.  Han vil vite hennes historie. Vi er en stolt familie og du hører ikke hjemme i familien Ceder, sier han.  Han vil også vite om barnet er Ivan sitt barn?
Marius får ikke vite noe, men etterhvert skjer det mye.......
Vanna tar et kraftig grep etter mange år, da først ser det ut til at Sardine våkner... Hva nå?

Det er veldig mange og komplekse historier som fortelles om hverandre. Noen ganger litt vanskelig å følge alle trådene, men kommer inn på det igjen, når tid, sted eller tematikk viser seg .

En veldig velskrevet og god bok. 
Anbefales! 

Jeg likte pangstarten på boka utrolig godt, den var så teatralsk og nydelig at jeg glemte hva jeg drev med på verkstedet. Litt langtekkelig en liten stund midt i, men med en slutt som sluttet svært uventet. 
Sardine en merkelig jente/kvinne, hva skjer med henne og Vera videre......
Jeg følte at jeg ikke ble helt kjent med denne merkelige kvinnen, men Vera skjønner jeg har mye i seg. Her ønsker jeg meg en fortsettelse!

Utgitt på svensk 2017,
Hørt på svensk, lest av Anna Maria Käll
Storytel - 11timer 46 minutter

Gyldendal har utgitt den på norsk

13 kommentarer:

 1. Dette var en omtale som ga mersmak - jeg fikk lyst til å lse boka. Noteres. Jeg har enda ikke funnet meg til rette med lydbøker. Det passer på bilturer, alene, noe jeg sjelden har nå for tida. Fungerte da jeg var pendler med mange timers reise. I dag blåser det litt, 5+, og jeg håper at isen forsvinner snart. Kommer oss ikke ut med verken bil eller føtter på grunn av hålka!

  SvarSlett
 2. Den har kommet ut som bok på norsk. Jeg har et prøveabonnement på Storytel, derfor ble ble den på svensk for meg. En meget spesiell bok, som noen elsker og noen mislikte så jeg etter å ha googlet litt om den.
  Her snør det i dag, i går regnet det!

  SvarSlett
 3. tack för smakbiten, sett denna men inte läst.

  SvarSlett
 4. Å nei, enda en bok jeg bare må lese. Heldigvis har den kommet på lydbok, så det får bli den løsningen, for nå hoper det seg opp her :) God søndag Ingun!

  SvarSlett
 5. Den har jag läst. Ha en skön söndag!

  SvarSlett
 6. Denne boken datt inn dørene her for litt siden uten at jeg hadde bedt om den. Skal leses om ikke lenge. Ha en fin søndag, Ingun 🙂

  SvarSlett
 7. Inte läst denna, men många verkar gilla den. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 8. den här boken är riktigt, riktigt bra. har också hört författaren själv berätta. tack för smakebit och påminnelse!

  SvarSlett
 9. Tack för smakbiten. Den här är jag nyfiken på, har hört mycket positivt

  SvarSlett
 10. Den här har jag velat läsa ett tag. Kul att du gillade den!

  SvarSlett
 11. Tyckte mycket om den här. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 12. Takk for mange hyggelige kommentarer!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!