mandag 4. februar 2019

Ishiguro Kazuo "Skumring over landskap"


  Dette er debutromanen til  Kazuo Ishiguro, nobelprisvinneren 2017

Denne romanen handler om den unge Etsuko, hun er nygift og venter sitt første barn. De bor i Nagasaki og det er fem år siden atombomben falt. Det er fattigdom, bolignød og folk er i sjokktilstand enda. 
Det flytter inn en ukjent kvinne i en hytte  like ved, hun heter Sachiko og hennes datter Mariko. Alle naboene er kritiske til denne moren med den merkelige datteren som er så mye alene, har merkelige drømmer og forteller underlige historier. Hun har sett mye tragedie og tøffe scener i sitt unge liv.
Etsuko synes hun er en spennende kvinne og henger mye sammen med henne. Sachiko er mye borte og Mariko er derfor mye sammen med henne. Mariko var veldig opptatt av katten som skulle ha kattunger og hun likte ikke amerikaneren som moren var sammen med. Han drikker og er ikke til å stole på, men han skal ta de med til Amerika, sa hun. Etter mange måneder pakker Sachiko sakene til seg og datteren for å dra til Kobe. Mariko vil ikke flytte, og det utvikler seg. Hva med kattungene lurer Mariko på...

Mange år etter:
Etsuko flytter også fra Japan til England etter å ha truffet en engelsk journalist. Hun tok med seg datteren Keiko til dette fremmede landet. Giftet seg engelsmannen og fikk datteren Niki som nå er voksen og flyttet til London. Niki kommer på besøk og Etsuko sin historie fortelles. Hennes eldste datter Kiko som hengte seg ensom i Manchester, hvor lenge tok det før noen fant henne....mange tanker. 

Niki har ikke villet snakke om Kiko, selv om det har gått seks år siden hun døde, men nå har hun plutselig fått interesse for å snakke om henne. Niki sier at en venninne vil skrive om livet til moren og faren sin (han er død). Faren din forsto ikke min kultur sier moren, selv om han skrev mange artikler om Japan, men han var en god far, sier Etsuko.

Dette er en svært rolig roman, om oppbrudd, tradisjoner og minner. Kan folk i Europa forstå Japanere og deres måte å omgås?
Hun minner livet i Nagasaki og alt de prøvde å finne glede i etterhvert, etter atombomben. Nå lever hun ensomt på landsbygda i England og føler at ingen forstår henne. Savnet etter Kiko er vanskelig!

En utrolig langsom roman, men som får en til å tenke, gruble litt og gjør inntrykk.

Utgitt på engelsk første gang, 1982
utgitt på norsk første gang 1985, denne 2017
201 sider
Lånt på biblioteket

Har lest av han tidligere: "Resten av dagen" utgitt 1989 og  2017 Nobelprisvinner.


8 kommentarer:

 1. Fin omtale av denne rolige romanen. Jeg har lest Gå aldri ifra meg av Ishiguro Kazuo. Nå sitter jeg inne og blogger, mens sola skinner og snøen lyser mot meg ute. Bør vel ta på meg noe varmt å komme meg ut, tenker jeg! Ha en fin uke, Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kom deg ut her er det overskyet og har vært mellom 10 - 15 blå

   Slett
 2. Når du sier "utrolig langsom" så tenker jeg at jeg styrer utenom. Leste ferdig Resten av dagen i går, og det stoppet nesten opp for meg, før han kom seg ut på tur :) At han kan skrive er det ikke tvil om, så man vet aldri. Nå må jeg forsere mørke og slaps på bakken, for å gå til biblioteket og hente meg en kvinnelig nobelprisvinner :)

  SvarSlett
 3. Denne boka var kanskje enda mer langsom, minner som kom og historier som fortelles. Ja, den var litt treg, men allikevel satt jeg inne med noen sterke opplevelser av hva de må ha opplevd i Nagasaki og hvor vanskelig vi har det for å skjønne "det Japanske". De er så ulike oss i medmenneskelig omgang.
  Jeg har ikke kjent mange Japanere, men gikk i KBH i klasse med en, han skjønte jeg meg aldri på. Selv ikke nå når jeg traff han i København nå i desember ang, utstillingen vi hadde der. Det er 41 år siden vi gikk i samme klasse, han var fjern....

  SvarSlett
 4. Høres ut som en fin bok selv om den var langsom, jeg liker bøker som er litt trege jeg, det kan være fint av og til. Jeg har "Resten av dagen" på vent også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da må du ta Resten av dagen først, for den er absolutt best!
   Filmen Resten av dagen er også fin å se!

   Slett
 5. Tror nok ikke denne er noe for meg. Det blir kanskje litt kjedelig? Hilsen Tove

  SvarSlett
 6. Jeg har hatt lyst til å lese Ishiguro Kazuo en stund nå, og dette høres ut som en fin historie. Det gjør ingenting om den er langsom :)

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!