torsdag 7. februar 2019

Kelly Martha Hall "Syrinpikene"En sterk og hjerteskjærende roman fra krigens dager

Det er høsten 1939, vi møter tre kvinnestemmer i romanen:
Caroline Ferriday, er en ugift sosietetskvinne som jobber på det franske konsulatet i New York.
Kasia Kuzmerick, en tenåringsjente i Lublin, Polen.
Herta Oberheuser, en nyutdannet tysk lege.

Denne boka startet jeg å lese i fjor, rett etter at jeg hadde lest boka "Mischling" av Konar. Dette ble litt for lik historie, en voldsom sterk historie, så jeg måtte legge den vekk. Jeg kom ca midt i boka til den delen hvor Kasia, søsteren, moren og mange kvinner fra byen Lublin i Polen ble fraktet til arbeidsleiren Ravensbrück, for så og blir prøvekaniner, på sykestua.
Det er en så forferdelig historie så jeg orket ikke mer da. Nå er det gått nesten et år og boka kom ut på storytel som lydbok den 4. februar, så da var jeg i gang igjen.

Boken starter med:
Caroline er den gode hjelperen fra USA, hun er 37 år i 1939. Faren hennes er død, mor kommer fra russisk adel og de har mye penger. Caroline har jobber litt som skuespiller, men mest med frivillig arbeid ved det franske konsulatet i New York. 
Hun forelsker seg i en fransk skuespiller Paul. Han drar tilbake til Frankrike og hun mister kontakten med han!
Caroline sender klær og utstyr til barnehjem for foreldreløse barn i Frankrike, selv om dette er dyrt selger hun noe arvesølv for å få sendingene avgårde under krigen. Paul overlever, hans kone overlever også, hva med datteren deres?
Caroline forsetter etter krigen med å hjelpe krigsfanger og gjør en imponerende innsats. 

Kaisa er bare 16 år, jobber som kurer for motstandsbevegelsen. Det ender med at hun, søsteren Zuzanna og moren ender i Ravensbrück, en kvinneleir utenfor den vakre byen Fürstenberg. Forferdelige scener og opplevelser beskrives. De to søstrene blir prøvekaniner på sykestua og gjennomgår forferdelige ting.  De overlever, men livet er ikke enkelt i det kommunistiske Polen etter krigen.

Herta, er nyutdannet lege som får tilbud om jobb i Ravensbrück, en omskoleringsleir for kvinner. Hun er glad for å få jobb. Da kom hun seg bort fra onkelen som stadig forgrep seg på henne. Det tar en stund før hun skjønner hvor hun har havnet og hva jobben er.  
Dette er ikke hva hun forventet, men går inn i rollen og blir en av de som utfører ordre. Hun sliter psykisk og selvskader seg selv, men har hun hjerte for andre?

En bok jeg absolutt vil anbefale!  
En roman man ikke så lett glemmer, for denne gjør inntrykk!

Noen ganger lønner det seg å lese etterordet til slutt, for jeg trodde at dette bare var fiksjon, men Caroline Ferriday og Herta er helt konkrete personer. 
Caroline og Paul sin kjærlighetshistorien er fiksjon, men Caroline sitt arbeid med å hjelpe de som overlevde av de 74 "prøvekaninene" er helt sann. Huset hennes er i dag museeum. De  som overlevde fikk erstatning først i 1964, mye takket være henne.

Herta ble dømt til 20 års fengsel, men slapp ut, etter fem år i fengsel i 1952. Caroline sin innsats og oppdagelsen av at Herta jobbet som allmennlege, er også sann. Hun mistet sin legebevilgning i 1960, etter at en Ravensbrück fange hadde gjenkjent henne og Caroline fikk tatt opp saken i media. 

Historien om Kasia og søsteren Zuzanna er løst basert på to søstre som var i Ravensbrück og var polske "prøvekaniner" i leieren. Forfatteren har dokumentert dette utrolig bra og reist til stedene hvor alt hendte. Troverdige beskrivelser av steder og rom.

En forferdelig historie, men veldig god skrevet. 
At hun har tatt med litt fiksjon med kjærlighet midt i alt det onde er helt ok. Ellers vet jeg ikke om man hadde orket boka. Ryddig og tydelig merket fortellerstemme med årstall.  

Dette er forfatterens første bok. Hun er journalist av yrke.Utgitt på Cappelen Damm 2017
sider 476
Kjøpt selv.
Storytel, 15t 27 min

2 kommentarer:

 1. Høres ut som en fin bok dette og noterer meg den! Det er kjekt med bøker som er basert eller delvis basert på virkelige hendelser og/eller personener. Det er så gøy å google i etterkant for å finne ut mer.

  Ha en fin helg,Ingun:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var ikke klar over at det var en krigshistorie. Jeg kjøpte den en dag skulle på toget og ikke hadde noe å les på reisen.
   Coveret skjønner man først i siste del av boka, for den, for coveret sier lite om innholdet.
   Absolutt en fin bok synes jeg.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!