lørdag 2. februar 2019

Brekke Toril "Kobrahjerte"En flott oppvekstroman fra 60 tallet, med Vietnamkrigen og kvinne-frigjøring!

Dette er fortsettelsen av boka: Alle elsket moren din -2017. Den handlet om Agathe som ikke blir sett av sin mor. De bodde hos besteforeldrene  og ble tatt godt hånd om. Moren gifter seg plutselig med pianostemmeren Isak, som var en husvenn og forelsket i moren. Agathe får en bror, Morten og den lille familien flytter i rekkehus på Valle-Hovin. Da Agathe er tretten år flytter mor til København og de tre blir boende igjen i leiligheten, Isak, Morten og Agathe.

Agathe har blitt 16 år og skal begynne i videregående og har kommet inn på musikklinja på Nissen. Hun er stolt og gleder seg. Mormor har sydd en flott bluse som hun ikke tørr å ta på, hun torde ikke skille seg ut blant vestkantungdommene som gikk på Nissen.

Agathe har en fransk kusine, Madeleine. Hun har vært mye i Vietnam som liten, der faren driver handel. Hun har en barndomsvenn som hun lovet troskap til som svært ung, den vakre Ahn Jean. Madeleine er bare 16 år da hun forteller at hun og Ahn Jean er forlovet. Men Madeleine er ikke lykkelig. Dette blir et hett tema i boka som jeg ikke vil si noe mer om, men tittelen Kobrahjerte har noe med han å gjøre.

Madeleine gav henne en bok, da de traff hverandre sist "Det annet kjønn" av S. Beauvoir.
Hun får en venn Leon, men han er bare venn. Hun vil så gjerne finn ut av kjærligheten og vil ligge med en gutt og finne ut av det. 
Inger, barndomsvenninnen ble utsatt for et overgrep som trettenåring og etter det har de sklidd fra hverandre. Kjærlighet må være nøkkelen til lykke og voksenlivet tror Agathe og hun får etterhvert prøv seg. Alle misliker at hun har en voksen mann som kjæreste, men hun selv har vokst på det og blitt en modig ung dame som vanker i utelivsmiljøet i Oslo og lever livet. Hun får politiske meninger, men er opptatt av at hun vet hva som ligger bak. Vietnamkrigen synes hun er vanskelig å ta stilling til, men etter en lang samtale med besteforeldrene skjønner hun at krig og politikk har mange sider. 

Isak er en tålmodig og god mann, vi skjønte i bok 1. at det ikke er han som er faren til Morten, men mannen Moren traff da de var i Frankrike, for Morten er mørkhåret og Isak er lys.  Han prøver så godt han kan å være den gode far for begge. Leon får også bo der i perioder når det er for mye krangling mellom foreldrene hjemme på Nesodden.

Dette er en bok som tar opp svært mange av de essensielle problemer som er knyttet til oppvekst. Det å finne ut av hvem man selv er, hva man står for og hvordan man takler ulike episoder i livet.
Utrolig bra!

Flotte beskrivelser av følelser, diskusjoner, venner, kjærlighet, ungdomstid, Oslo, utelivet, overgrep, traumatiske hendelser...osv.....Kan det gjøres bedre?


Denne må man DU bare lese!


Utgitt 2019, Aschehoug, sider 299. Leseeksemplar

Lydbokforlaget, lest av forfatteren selv, veldig bra. Spilletid 7.40,
Lytteeksemplar


Andre bøker jeg har blogget om av forfatteren : 
Marmor  den er også fra Oslo, kom i 2014
En blå kjole fra Herr Hitler, selvmordstanker, utkom i 2012
Bergskatt, fra bergsamfunnet i Meldal, utkom 2004


   Serien om utvandringen til Amerika:
1 . Drømmen om Amerika, utgitt 2006, lest av Anne Krigsvoll
2. Gullrush, utgitt 2008, lest av Birgitte Victoria Svendsen
3. Det lovende land, utgitt 2010, lest av Maria Enstad

Andre som har lest boka: Tine

17 kommentarer:

 1. Så gøy at du har lest denne, jeg elsket boken og skal begynne på bok 1 i morgen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig bra bok. Jeg håper at det blir en oppfølger til bok 2 slik at vi får vite hvordan det gikk med henne. Lykke til med bok 1. det er en del grunnleggende info i den.
   Morsomt å lese om Oslo, har bodd der en periode så jeg føler at jeg vet hvordan stemningen var og utestedene, men det var noen år etter (70 tallet)

   Slett
 2. Takk. Hilsen sender deg Viola.

  SvarSlett
 3. Jeg har fått boka i hus, og gleder meg til å lese den. Var ikke klar over at dette er fortsettelse av boka Alle elsket moren din, som jeg likte veldig godt. Jeg har også lest Amerikasereien til Brekke, og flere andre bøker. Syns hun skriver godt.

  SvarSlett
 4. det verkar vara mycket intressanta böcker som jag gärna skulle läsa. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 5. Denne og bok nummer èn er på vei i posten til meg og jeg ser virkelig frem til å lese disse. Nå har jeg ikke lest omtalen din, jeg kommer tilbake når jeg selv har lest og skrevet om. Ha en fin søndag, Ingun! :-)

  SvarSlett
 6. Jeg har den her, men har ikke lest Alle elsket moren din enda, så jeg må få gjordt det først. Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
 7. Låter intressant. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 8. Det gick nyss en tv-serie om 60-talet på tv. Kände igen mig mycket i de unga kvinnornas tillvaro, Tack för smakbit o ha en fortsatt fin söndag

  SvarSlett
 9. En bok som jag inte hört talas om. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 10. Verkar riktigt intressant. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 11. Denne bør kanskje også de unge lese? Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!