søndag 6. oktober 2019

Diktlesersirkelen, Rolf Jacobsen



Dikt- lesesirkelen for September hadde tema: Formens mestere.

Jeg måtte natuligvis velge meg Rolf Jacobsen. Han bodde mesteparten av livet sitt på Hamar. Vi har Rolf Jacobsen dagene, på ettervinteren her på Hamar og vi betegner han som en dikter fra Hamar.
Han ble født den 8. mars 1907 i Kristiania oppvokst på Flisa og døde i 1994, 20 februar.

Han fikk jobb i en bokhandel på Hamar i 1949, etter å ha sonet en landssvik-dom i 1945.  Hamar Stiftstidende ansatte han som som journalist i 1961. Han og familien bodde i Skappelsgate , tett ved jernbanelinja.(og  Kulturhuset). Han bodde der til han døde, leiligheten er åpen under Rolf Jacobsen dagene og andre tilstellinger.

Rolf Jacobsen debuterte i 1933, med diktsamlingen Jord og Jern. Han ble omtalt som en ny stemme for en ny tid og hans diktsamling ble kaldt Norges første modernistiske diktsamling.

Jeg har jobbet veldig mye med Rolf Jacobsen sine dikt. Tok til og med eksamen på drama og  litteratur linjen på Lærerhøyskolen med flere av diktene som er med under.

Nå, leser jeg diktet "Tanker ved Ånestadkrysset" ved hver eneste åpning av kunstutstillingen som  Kunstnergruppa Taiga har. (Vi tre damene). Diktet er vår inspirasjon og mantra i gruppa.

Til diktene:
Om Rolf Jacobsen sies det at hovedmotivet i veldig mange av hans dikt er natur og teknikk. Han var veldig opptatt og fascinert for alt det nye, det være seg estetikken, kjærligheten, kreftene og alle mulighetene i framskrittene. Begeistringen kan fortolkes, for den finnes mest på overflaten. Det er uroen, tempoet, og fremmedheten han gjerne vil ha frem.



Et sterkt dikt! Fra Diktsamlingen - Hemmelig liv (1954)
Hadde han levd nå hadde han fått sjokk over alle gravmaskinene og  den ville verden 
med maskiner som bygger ut E6 forbi Hamar, nå. 



Dette diktet synes jeg er så rørende vakkert, for jeg vet at han var så glad i kona, Petra. 
Derfor måtte jeg ta med diktet under også. Det ble skrevet rett etter at hun døde., i 1983
Fra diktsamlingen Nattåpent (1985), alle tre diktene under er der fra. 

De hadde det nok trangt økonomisk, så Petra tjente penger på å si ved å sy.

Dette diktet er nok et av hans mest leste/brukte dikt.
Det sier så mye!

Jeg har for mange år siden illustrert "Tanker ved Ånestadkrysset" med bildesmykker 

Boka kom ut på Gyldendal i 1990
Vakkert illustrert av Anne-Lise Knoff, Hamar kunstner
Fra min bokhylle.

Mer om Diktleser-sirkelen kan du finner hos Artemisias

4 kommentarer:

  1. Rolf Jacobsen sine dikt er så fine. Husker godt det Gravemaskindiktet fra da jeg var ungdom. Tror jeg har en samling med ham fra Bokklubbens Lyrikkvenner som heter "Også jorden var en stjerne".. Kan det stemme? I tilfelle står det diktet der.
    Legger inn innlegget i samlefanen. Takk for fint bidrag.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det diktet står nok i flere av samlingene. Ja, man må jo prøve å henge med på dette!

      Slett
  2. Kraftfulle og rørende dikt. Jeg må vel innrømme at jeg ikke leser dikt, men jeg nyter et vakkert dikt når jeg hører det. Takk - dette var fint. Hilsen Tove/fargeneforteller

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!