onsdag 30. oktober 2019

Jomsviking, Danehæren av Bjørn Andreas Bull- Hansen


3. bok i serien om Torstein Knarresmed og Jomsvikingene.

(Reklame: Boka er et leseeksemplar fra Gyldendal Forlag)

I denne tredje boka om Torstein har vi kommet til år 1007. Torstein som ble tatt som trell da faren hans ble drept av Ros. Han har kommet seg frem i verden, lært krigerkunster som Jomsviking og har beseiret mange slag. Han sitter nå som en av de mektigste mennene i Skandinavia. For Eirik Jarl sitter han som herse over Vingulmork, det rike kystområdet øst i Viken. 
Der lever han sitt gode liv sammen med sin elskede Sigrid fra Orknøyene og deres to sønner Ravntor på seks vintre og Bjørnar på tre år. Han har alltid rundt seg sine gode venner, Winabave som var hans støtte og hjelp i bok to, der de var i Vinland. Valp, Halvor, Hutten, Ulfar Bonde og mange flere. Kan livet bli bedre, nå er han høvding….

En dag kommer det et følge med daner fra danekongen Svein Tjugeskjegg. Danekongens sendemenn vil at Torstein skal komme til han og bli hans mann for å få tatt det engelske riket ifra den forhatte kong Ethelred. Et rike som en gang lå under danelov, skal gjenerobres. Eirik Jarl i Trøndelag har samme mål. Dette må Torstein tenke over dette....

Halvor har to barn i Irland, de vil han gjerne ha hentet hjem, siden moren deres Eavan er død. Det skjer naturligvis ikke uten kamp, men en vakker beskrivelse av ferden får vi, der de først stopper på Orknøyene og beskriver Suderøyene.  De får også med seg smeden Osvald tilbake til Norge, som er en dyktig mann og kan fortelle mye siden han var venn med faren til Torstein, da de var unge. 

Torstein drar til danekongen Svein Tjugeskjegg, der får han et oppdrag. Han må drepe en mann...  Her blir det mange voldsomme scener og vet du ikke hva en blodørn er, kan du finne ut av det i denne boka. 
På vegen hjem drar han innom Bjørn og Frøydis, de har blitt ranet, gården brent og Frøydis er hard skadet. De blir mange folk på høvding gården etterhvert, da stadig flere blir angrepet og må flykte fra gård og grunn. Det ble en iskald vinter for alle de huset den vinteren, det var ca.200 og alle sultet.

Torstein tar med seg Sigrid og guttene til Orknøyene, der får de være mens han og hans krigere drar for å kjempe mot Uhtred og Ethelred. De sloss ikke bare for land, for det er også en brytningstid for kristendommen. Noe Torstein ikke vil høre tale om, det er den norrøne troen han vil holde på. 

Kamper blir det mye av og hevn, men Torstein kommer seg alltid unna, med litt skader som gjør han menneskelig. Torstein er også fremstilt som en god mann på bunnen, med følelser og er kanskje litt naiv noen ganger. Kona Sigrid er den sterke og har meninger om mangt og mye, mens han har et tungsinn og en viljestyrke som tar helt av i krig.

Boka har utrolig mange fine beskrivelser av mange ting som klær, hvordan de bor, båtene, seil, våpen, bygninger, krig, gudetroen osv. 
Jeg liker serien veldig godt, selv om Torstein på en underlig måte overlever alt. 

Dette var så spennende og jeg holdt pusten stadig vekk. En utrolig godt historisk og menneskelig beskrivelse fra den historiske tidsperioden. Boka slutter i det uvisse så jeg gleder meg virkelig til neste bok.  Bull- Hansen har et språk og en stil jeg liker utrolig godt!

Synd jeg ikke kunne dra til lanseringen av boka i Oslo, der skulle jeg ha vært i mine vikingklær.


Veldig flott at det er kart med i boka. Der tegner hvor de drar og det var ikke 
få reiseruter de hadde bak seg i denne boka.

1. Boka "Jomsviking" Torstein er en ung gutt, blir trell, kriger og er med i slaget ved Svolder der han ble Olav Tryggvasons banemann.
2. Boka "Jomsviking, Vinland" Der drar de til Island og til  Vinland. Møter Eirik Raude og indianere som fanget Ravntor. 

Båten Olav Kvite som vi i Viking-gilde har. 
Meg og Steinar, et gammelt bilde fra vi var i York.


Bildene ble litt blasse,(dårlig lys) men slik ser iallefall vikingkostymet mitt ut nå.
Over kjolen er den samme som bildet over,(Grønn) Ullkjolen, som også brukes bare slik.


Boka utgitt Gyldendal 2019
sider 415
Leseeksemplar

Spilletid 15. 18
Lest av Finn Schau, veldig bra!
Lytteeksemplar

10 kommentarer:

 1. Oj, hvor kult hadde det ikke vært om du hadde lagt ved bilde av deg i vikingklærne!Har ikke lest noen av disse bøkene men liker jo historie så jeg burde kanskje kastet meg rundt for å lese. Ble nysgjerrig når jeg hørte forfatteren snakke om denne boken på bokmøte tidligere i høst så noterer meg sirlig bak øret.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal ordne et bilde i morgen av meg i vikingkostyme. Når man er litt hekta på Vikingtid, er med å ror Vikingbåten Olav Kvite så liker man slike bøker. Han skriver knallbra, folkelig og morsomt.

   Slett
  2. Utrolig kult med bilde i vikingkostyme, var veldig fint og du kledde vikingstilen! :-) Bøkene må jeg notere meg inne på bokelskere.no.

   Slett
 2. Har hørt mye bra om disse bøkene, og som Beathe sier så ble jeg fristet når jeg hørte ham på bokmøte. Du bare bekrefter dette.
  Har stått med bøkene i handa flere ganger i bokhandelen, men har holdt meg i tømmene pga alle de andre uleste bøkene jeg har hjemme...;) Men det er jo godt å vite at dise kan skaffes når tiden er inne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leker jo stadig vekk viking, så jeg digger bpkserien, det er aldri for seint å starte med denne serien, den første er billig nå.
   Jeg skal prøve å få tatt et nytt bilde av kostymen min, den har endret seg litt siden bildet over ble tatt.

   Slett
  2. Ja, da er det midt i blinken, skjønner jeg.
   Har sett de to første billige i pocket for tiden.
   Kostymebildene er fine.:) Flott kjole.

   Slett
 3. Heldige deg som har vikingklær i min favorittgrønnfarge. Jeg har ikke kastet meg over disse bøkene, rett og slett fordi jeg forleste meg på vikinger i en periode :) Fin omtale, har notert serien bak øret :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den grønne kjolen har fin farge, men bildene ble tatt med alt for lite lys og ble blasse. jeg er lilla dame, så den lilla kjolen elsker jeg. den var utrolig vanskelig å sy, selv om den ser enkel ut. Modellen er fra Grønnlandsfunnene.
   Jeg følger både denne serien, Ekeberg sin serie om "Den siste Vikingkongen" som begge er mix historie og gode fortellinger. Tore Skeie sin historiske beretning, som skal bli en serie, bare "Hvitekrist" har kommet ut foreløpig. Så det er bare å holde tunga rett i munnen og følge med.

   Slett
 4. Fantastisk - bøker og vikingklær. Jeg har også. Jeg drar ofte på middelalderfestivalen med datteren
  min og barnebarna. GLEDE.
  Takk for vakre bilder.
  Hilsener til deg. Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, så morsomt at du også er en som liker å leke litt med tid og sted. Det er alltid så flott stemning på slike festivaler.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!