fredag 18. oktober 2019

Miss Marie av Ellen Vahr


Vekk fra fattigdom og 1.verdenskrig i Norge til Amerika som tjenestepike!

(Reklame: Boka er et leseeksemplar fra Aschehoug Forlag)

Dette er første bok Ellen Vahr har planlagt i trilogien om Thea, med serienavn: Idle Hour- Triologien.

Historien bygger på henne egen bestemors historie, Thea Marie Thoresen. Ellen Vahr fortalte på et boktreffmøte jeg var på at denne boka er bygget på tre fotoalbum og postkort som hun arvet etter bestemoren sin. Hva hun reiste fra, og hva hun reiste til har hun ikke fortalt mye om til oss, sier Ellen Vahr. Dette trigget henne til å finne ut mer av hva bestemoren opplevde i Amerika og livet hun levde der borte i Amerika, langt fra familien i Kristiania.
Thea dro alene over Atlanterhavet til Amerika som 17åring, under 1. verdenskrig for å bli tjenestejente hos en rik familie, en av Amerikas rikeste, familien Vanderbilt.

Hva opplevde hun og hvordan var det å komme dit for en ung baker datter? Det ble et nytt språk, nye arbeidsfelt og andre regler i arbeidslivet. De to tantene bar også på sine hemmeligheter. 

Mars 1916:
Thea Marie var eldstejenta i familie Thoresen og bodde i Kristiania, i Norderhovgate 18, hvor de hadde et bakeri og utsalg, men på grunn av 1. verdenskrig får de ikke tak i mel. Det betyr at de ikke tjener noen penger og de er en stor familie som skal forsørges, dette blir et økonomisk uføre for familien.
En dag i mars 1916 kommer det et brev med en invitasjon til Thea, om å komme til Amerika der har hun to tanter. Tante Augusta har sendt henne en båt-billett til Amerikabåten og penger som hun kan låne, for å vise at hun har penger når hun ankommer Amerika.  Thea kan få jobb sammen med tanten i det velstående hjemmet til Vanderbilt - familien, en av Amerikas rikeste familier.

Dette ble et vanskelig valg for Thea, for klarer hun og reise fra kjæresten sin skreddersvennen Hans Pedersen. Han som ville at de skal forlove seg? 
Hun lover å komme tilbake når hun har tjent nok penger til å få betalt alle ubetalte regninger for foreldrene og samtidig fått annen erfaring.
Thea og moren ordner alt som skal til og hun tar båten til New York. På båten blir hun kjent med Amalie Storm som skal til Nord- Dakota som tjenestejente. De blir venninner på, og skal holde kontakt. Fin historisk skildring fra turen over til Amerika.

Tante Augusta kommer og møter henne når hun ankommer New York 13. april 1916. De blir hentet og drar til Tanta Hulda og hennes mann John. Hulda venter barn og det er hennes plass Thea som tjenestejente skal overta på godset.
Hulda bærer på en hemmelighet, ikke en gang mannen hennes må få vite..... 

På Vanderbilt gods får Thea dele rom med den nyankomne Irske jenta Aislynn. Hun er flink til å lære Thea engelsk, de blir venner og hjelper hverandre. Livet som tjener ble ikke akkurat slik Thea hadde tenkt. Det er strengt, hard arbeid og et stivt system. 
Hun må bruke navnet Marie, ikke Thea som tjenestejente. Det er utrolig mye hun må passe på og lære seg i jobben, ikke bare språket. Alt er annerledes, det er et hav som skiller henne fra Norge, av holdninger, rettigheter og oppførsel.

 Thea Marie hadde et stort mot og torde å si ifra, men hjalp det? Nei. Emma som var blitt voldtatt, måtte forlate jobben, ikke han som også var ansatt og gjorde henne gravid. 
Thea havner på et kvinnesaksmøte, der hun møter Alva som er kvinneforkjemper. Kvinner har ikke stemmerett i Amerika i 1916, noe vi i Norge fikk i 1913? Thea begynner å stå opp for tjenestejentenes rettigheter, hun gjør seg synlig på godset. Slik blir det konsekvenser av? sier ikke mer...Thea som trodde at i Amerika var det frihet for alle, men det er forskjell på alt og alle. 

Historien er godt skrevet og jeg ser fram til å høre hvordan det gikk videre for ungjenta Thea. 
Gleder meg til fortsettelsen! Jeg likte boka godt!
Boka var informativ. Spennende å høre om Thea sitt liv og den sterkt religiøse tante Augusta og tante Hulda. Hvorfor er de to så uenige i alt? 
Hvilke hemmeligheter skjuler de?


Bildet har jeg tok på SKATTEN, Tøyen 10. oktober når 
Ellen Vahr var der å snakket om boka på Aschehoug 
sitt høstmøte. Boka, mottatt som leseeksemplar fra Aschehoug
Sider: 383
Utgitt 2019

Lydboka, mottatt som lytteeksemplar fra Lydbokforlaget
Spilletid: 10. 09. 21, Lest av Silje Storstein
Utgitt 2019


6 kommentarer:

 1. For en spennende bok du presenterer for oss! Denne må jeg lese! :)

  SvarSlett
 2. Denne boken har jeg lyst til å lese, men henger den sammen med den forrige boken på noen måte? Hørte forfatteren snakke om boken på et bokmøte tidligere i uken og det er noe eget når forfatterne selv prater om bøkene sine. Denne omtalen bekreftet vel bare mine antakelser om at dette er en bok for meg.

  Kunne ikke unngå å se reklamemerkingen øverst i innlegget...og ser at flere har begynt med dette..

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, denne boka har ingenting med boka Gaven å gjøre. Liker man historiske fortellinger vil su nok like denne, som handler om bestemorens liv.
   Ja,ang merkingen så har jeg har lagt merke til at flere og flere har merket innleggene sine, så jeg har startet motvillig med det! Jeg synes det er ikke er noen god ide, men må man, så......

   Slett
 3. Enig - denne høres spennende ut!
  Takk for sist. Det var veldig hyggelig at du kom hit til oss på Stovner, og at du likte deg her.
  Du er velkommen igjen!
  Håper du hadde en fin tur til Nederland. Beste hilsener fra Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 4. Hyggelig å treffe deg og mannen din. Stovner var noe annet enn jeg trodde, så ryddig og mange tilbud. Jeg hadde en flott tur med elevene til Amsterdam, det blir nok noen bilder etterhvert.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!