lørdag 22. februar 2020

"Røverbruden" av Margaret Atwood


Røverbruden var litt av en kvinne, men lykken fant hun den noen gang?

En gang var de fire venner som delte stort og smått av livet og opplevelser.  Det var Tony, Roz, Charis og Zenia. De gikk på skolen i sammen og har nå blitt voksne damer. De tre førstnevnte møtes en gang i måneden til lunch på en kafe i Toronto. Zenia har dødd for fem år siden og de var i hennes begravelse. Midt i lunchen dukker plutselig Zenia opp, lys levende og later som hun ikke ser dem....

Tony, den kortvokste jenta som hadde liten tro på seg selv, men øvde og øvde på alt for å hevde seg. Historie og store slag fra all-verdens kriger var og ble hennes hobby. Hun utdannet seg til professor i historie og skrev flere bøker. Hun er gift med West.

Roz kom fra en fattig barndom, men familien fikk mye penger etter hvert. Hun ble en mektig og rik kvinne med stor makt som sjef over et firma i mediebransjen. Har sønnen Larry på 22 som bor hjemme og tvillingene på 15 år, mannen hennes heter Mich.

Charis bor ute på en øy. Hun har jobb inne i Toronto, som yoga instruktør og jobber i en butikk. Hun har datteren Augusta. Faren til Augusta var Billy, som var i Toronto på rømmen fra forsvaret. Charis, eller Karen som hun egentlig heter har hatt en merkelig og skremmende barndom. På øya har hun fått livet sitt på rett veg, med å leve av sine egne grønnsaker og hønene, et slikt liv som mormoren hadde. 

Zenia.  det var slangen i paradiset, hun var en fascinerende kvinne, vakker, utspekulert og fikk det alltid slik hun ville. Særlig ble mennene fascinert av henne og tok for seg av dem. Hun var manipulerende, hensynsløs og fremstilte seg selv som svak. Alt dreier seg til syvende og sist om alt det hun klarte å få i stand av ødeleggelser.......

Alle tre tenker mye på henne. Hun døde for fem år siden i et bombenedslag i Beirut, de var alle tre i begravelsen hennes. Tony, Roz og Charis trodde de var kvitt Zenia for alltid, men så var hun ikke død. Da Zenia plutselig dukker opp blir alle livredde, skal de aldri bli kvitt henne? Skal hun enda en gang få ødelegge alt de selv har bygget opp?

Atwood forteller om de tre kvinnene sine barndom, ungdom og fram til voksenlivet. Her er det fantastisk mange flotte beretninger om hva er liv er. Ikke bare livet men drømmene deres og marerittene deres blir også fantastisk flott beskrevet. 

Dette er ikke bare en fortelling, men det psykiske aspektet på hvordan Zenia påvirket dem. Hun forteller ulike historier til alle om seg selv og ingen skjønner egentlig hvem hun er. Hun er en skikkelig psykopat (synes jeg). Hun griper tak i svakhetene til hver enkelt av dem og bruker det for alt det er verdt, for å få sin vilje. Hun har så mye ondskap i seg, samtidig som man kan si at dette er en bok som viser hvordan en kvinne bruker seg og kvinnekjønnet i kampen om å nå målet sitt,  på det verst tenkelige måten.

En bok som virkelig engasjert meg. Kampen om rivaliseringen og kampen mellom kvinnene. Mange morsomme og skremmende episoder, så jeg nesten blir redd. 
En fantastisk bra bok! Margaret Atwood er en god forteller som ikke lar deg hvile. Komposisjonen er så fengende og spennende så jeg var overlykkelig når jeg fant den på Storytel. (på svensk)

Anbefales!

Jeg har blitt skikkelig Atwood fan, hun skriver så bra!. 
De andre bøkene jeg har lest av henne finner du HER

Utgitt på Aschehoug 1994
org tittel : The Robber Bride, 1993
oversatt av Inger Gjelsvik og Bjørn Alex Herrman
sider 574. Fra biblioteket
Lydbok storytel,20 timer, utgitt 2019


Linket til: Smakebit på søndag

18 kommentarer:

 1. Den här kom under den perioden jag läste mycket av Atwood så den har jag läst (på engelska).

  SvarSlett
 2. Jag har bara läst en bok av Atwood och det var alldeles för längesen. Får snart bli bättring där. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 3. Denne finnes som lydbok på Svensk hos Storytel. Anbefales å lytte til!

  SvarSlett
 4. har alltid gillat Atwood, men den här har jag inte läst. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 5. bokcirkeln ska läsa Atwood, många berömmer, tack för smakbiten.

  SvarSlett
 6. Å ha eb blitt en skikkelig Atwood fan er en bra ting :)
  Bra bok som blir sittende i lenge. Og omslaget - jeg elsker det maleriet av Leonora Carrington :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, det var bildet på boka jeg så utstilt på biblioteket jeg oppfattet først. Også var boka lånt!

   Slett
  2. Noen ganger kan man dømme en bok på omslaget .. :)

   Slett
 7. Jag gillade också denna bok jättemycket fast det var tjugo år sedan jag läste den. Jag tycker Atwood är lite ojämn men de flesta av hennes böcker gillar jag.
  Trevlig söndag och tack för smakbit

  SvarSlett
 8. Läste Rövarbruden för flera år sedan. Kan säga att jag inte ens kommer ihåg vad den handlar om. Kanske borde läsa om den. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 9. Jag är också en stor vän av Margaret Atwoods böcker, men den här har jag inte läst än.

  SvarSlett
 10. Jag har inte läst något av författaren. tack för smakbiten. Ha en fortsatt trevlig vecka kram Nina

  SvarSlett
 11. Har bara läst The Handmaid's Tale och Oryx & Crake av författaren. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 12. Takk for veldig mange hyggelige kommentarer. En bok jeg virkelig kan anbefale!

  SvarSlett
 13. Har inte läst något av Atwood ännu, trots att jag har flera av hennes böcker olästa i bokhyllan. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 14. Margaret Atwood är en favorit. tack för smakebiten!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!