mandag 24. februar 2020

"Byens spor- Skyggeboken" av Lars Saabye Christensen


 Avsluttende, tredje bok i serien "Byens spor"

En god og fantastisk bra bok om gamle Oslo- om livsendringer og om hvilke spor vi etterlater oss, og ikke minst hvor fort alt endrer seg.
Byen, hvordan lyder har den egentlig? Hva ser og sier vi om de skiftende forandringene i byen. Tiden, det tidstypiske og gruppetilhørighet man er i. De stadig oftere skiftningene i livet og ungdomstiden og dens rask skiftninger og hvordan man prøver seg på å finne sin plass i samfunnet.

Maj Kristoffersen er limet i denne fortellingen også. Hennes liv, Røde Kors, barna hennes, jobben, og livet på Fagerborg.  Det er ikke like enkelt å følge med på hva ungdommene driver med. 
Stine er hovedpersonen i denne boka og den det handler mest om, tross alt. Stine er ferdig på gymnaset, og fått seg en kjærest, Are heter han og er en ung opprører i Afghaner-pels fra Vindern. Hun begynner å studere medisin, men så var det all den påvirkningen og ungdommelig kjærlighet som førte henne på litt omveger i livet. Der følger vi henne.

Jesper hvor er han? Han stakk til sjøs i bok 2. Men hvor er han?
Jesper kommer hjem, som psykiatrisk pasient og rett inn på Gaustad, sendt hjem på statens regning fra Italia. Det var  ingen lett beskjed å få i familien. 
Vi får høre om noen av hans opplevelser som musiker i Italia. Livet på Gaustad og noen av pasientene der inne. Jesper er taus og lite medgjørlig, men det endrer seg heldigvis. Trude er den som er hos han hver dag og støtter han.

Jostein er supergutten som er hele bokas muntrasjon og kommer med overraskelser og nye påfunn hele tiden. En romanfigur jeg synes virkelig var morsom, fordi han tenker og gjør ting litt annerledes enn andre og bryr seg ikke om hva andre mener om han og hvordan han handler. Jostein ble Henry Wilder sin reservesønn etter at Elisabeth døde i bok 2. og han støtter Jostein i alt.
Margrethe Hall sin leilighet står tom, så dit flytter Jostein inn og etterhvert skjønner vi at Margrethe ikke har det så bra med Olaf Hall. Det samlivet ble ingen dans på roser, slik livet er noen ganger.

Stine skal jeg ikke røpe noe mer om, for hun fortelles det mye om. Dette er 70 tallet og jeg kjenner meg så godt igjen at det kunne vært en beskrivelse av en av mine venner, troverdig til tusen. Sier ikke mer om den saken.

Fantastisk flott avslutning på serien, en tankevekker om livet. Hva betyr egentlig noe for oss, er det de som koster penger eller er det hyggelige ord, som Lars Saabye Christensen snakker litt om i etterordet.

Lars sin refleksjon over livet når han får beskjed om at det var kreft han har og hva livet er, forventninger og aksepten over levd liv. Flotte refleksjoner vi alle kan ta med oss og bør tenke mer over.

Det at han ble syk, har gjort denne boka helt spesiell, for han skriver litt om sine egne følelser og hva som skjer rundt han og blander det inn i historien. Han skriver om barndommen, hjemplassen sin Fagerborg, barndomsminner og morens Røde Kors bok. 

Dette er hans siste bok skriver han, vi får se! Håper han vil skrive mer! 
Jeg liker hans måte å se verden på, hvordan han sanser og fanger så mange daglige situasjoner. Hvordan han fletter inn personer på en fin, naturlig og på en nøytral måte.

En utrolig flott bok! 

De to første bøkene finner du omtale av  HER

Utgitt på Cappelen Damm, 2019
Lest av Kim Haugen
tid 15 timer og 28 minutter
Kilde: biblioteket!


6 kommentarer:

 1. Artig! Ja det er sikkert at byen Oslo har forandret seg mye. Noen steder bygger de så mange høyblokker tett i tett så ikke et solstreif kommer inn. Og ofte er byggene grå!!!! Forstår ikke at noen orker å bo slik. Jeg må nok lese denne boken.
  Takk for hyggelig kommentar hos meg. Lykke til videre med malingen.
  Gode dager ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne vil du nok like. Les hele serien, det er tre bøker, se linken over.
   ha en fin uke

   Slett
 2. ...som leser veldig bra. Synt at norsken min er ikke god nok for lydbøker.
  Takk, jeg liker å lese innleggene dine.
  God uke. Hilsener til deg. Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding. Skjønner at det er lettere å les norsk enn å følge med på lydbok for deg! Ha en fin uke!

   Slett
 3. Kjekt å høre at denne trilogien er bra, må ha den tilgode til jeg skaffer meg Fabel en gang i fremtiden :) Har blitt mange trilogier på meg i det siste, så jeg koser meg med litt kortere fortellinger for tiden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den siste boka er spesielt bra, men kanskje for meg som har bodd i Oslo og kjenner stedene er den ekstra fin! Trist å høre at dette ble hans siste bok, ikke til å tro.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!