søndag 16. februar 2020

Ninas barn av Nina F. Grünfeld og Espen HolmEn fin og rørende historie om jødebarna som kom til barnehjemmet i Oslo rett før krigen!

Dette er boka om den lille barneflokken som ankom Norge i 1938 -39. Alle var underernærte, uten familie og var under ti år og kom fra Østerrike og Tsjekkoslovakia. I Norge skulle de få mat, trygghet og omsorg.

Nina F. Grünfeld, en av forfatterne av boka er datteren til et av disse barna som kom til Norge i 1939 ved hjelp av Nansen hjelpen: Berholdt Grünfeldt, psykiateren.
Nina har filmatisert mye fra boka, jeg har sett filmen , den var bra og den var så troverdig laget.
Det var så godt å se alle disse stakkars barna som fikk lov å bli i Norge, da det ble for utrygt å sende dem tilbake til Østerrike og Tsjekkoslovakia på grunn av krigen som truet. Anbefaler alle å se filmen. Boka forteller mye mer enn en film og den er grundig og god. Den blir lest av Nina selv.

Det ble etablert et barnehjem i Holbergs gate 21, Oslo. Barnehjemmet ble styrt av ildsjelen Nina (født Hackel) Hasvoll. Hun var selv en flyktning, familien kom fra Russland, men som 8 åring flyktet hun med familien til Tyskland.
Der traff hun Nic Waal (som var gift med Sigurd Hoel). Det ble et varig vennskap som betydde mye for Nina. Uten Nic og hennes mot fikk hun barna over grensen til Sverige under krigen.
Nina blir som en mor for disse barna, særlig får vi et bilde av dette i og med at det finnes så mye brevdokumentasjon mellom Berthold og Nina.

Vi får følge Berthold og Gunhild (kona) og høre om turen de tok til Bratislava på begynnelsen av 60 tallet. Der klarer Berthold å finne pleieforeldrene han kom til en uke gammel og ikke hadde sett siden 1939. Pleiforeldrene  trodde han var død, siden Norge kom inn i krigen.
Joschi Fenster, som ble baker i Norge, han fikk brev fra Røde Kors fordi farene hans lette etter han. 20 år etter at han så han sist, møtes de. Faren hadde både vært i konsentrasjonsleir og vært i fangeleir i Russland og slitt seg helt ut. Rørende møte!

En bok som fortelleren en litt annerledes historie, om hvor godt det gikk for disse barna. Tenk Winerbarna de fikk ikke Norsk pass før på -50 tallet. Seks av barna ble boende her i landet fikk høye stillinger og gode liv.

En god bok jeg virkelig har kost meg med, for den handler ikke bare om hvor fryktelig de hadde det, men hvor fint de hadde det på barnehjemmet!

Boka: Utgitt 2015, Kagge forlag
Lydbokforlaget 2020, med oppdatert etterord.
spilletid 6:12:03

En annen rørende bok som også Odd Nansen/Nansen hjelpen var involvert i er: 
Thomas Buergenthal "Et lykkebarn", veldig bra bok, det er hans biografi som er utrolig!
Marte Michelet sin bok referer hun til, den er informativ om jødenen.


Linket opp til en smakebit på søndag

15 kommentarer:

 1. väldigt intressant! tack för smakebiten!

  SvarSlett
 2. Jeg visste ikke at det fantes et sånt barnehjem en gang. Noterer meg denne til fremtidig lytting, spennende når forfatteren leser selv :)

  SvarSlett
 3. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 4. Otroligt många är berättelserna om judarna, och de är ju välbehövliga och skrämmande. Tack för smakbit, trevlig söndag

  SvarSlett
 5. Tack för smakebiten! Den verkar intressant.

  SvarSlett
 6. Intressant, tack för tips och smakbiten!

  SvarSlett
 7. Tack för smakbiten. Boken låter väldigt intressant! Ha en fortsatt trevlig kväll kram Nina

  SvarSlett
 8. Tack för tipset - den boken verkar mycket intressant!

  SvarSlett
 9. Låter intressant. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 10. Tack för smakbiten. Den verkar riktigt läsvärd.

  SvarSlett
 11. Som sagt, alt dette med krigen vil jeg helst legge bak meg. Det er nok det som skjer i dagens verden. Men du leser mange slike bøker. Hvorfor? Hilsen Tove

  SvarSlett
 12. Takk for mange hyggelige tilbakemeldinger, så hyggelig!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!