lørdag 29. februar 2020

"Rakels bok" av Sissel Væreøyvik
En fin historie om å miste og å finne sine røtter

Ella kommer fra Amerika, foreldrene har død i en trafikkulykke. Hun er enearving til alt man drømmer om. Egentlig er ikke Ella så interessert i dette, hus, arvegods og firmaet. Hun har et liv i  New York, hvor hun  bor sammen med kjæresten Peter og er fornøyd med det.
Hun hadde veldig lite kontakt med foreldrene, de hadde ikke noe nært forhold og hun skjønte seg aldri på dem.
Ella har en venninne som hun besøker ellers er hun ikke interessert i å ha kontakt med så mange andre. Hun drar til foreldrenes hus for å rydde  og snakke med den kvinne som er leieboer. denne kvinnen heter Rakel og hun oppfører seg litt merkelig, litt påtrengende. Hun overøser Ella med sin historie om fra da hun var en liten jødejente i Bratislava og ble sendt til Norge i 1938 av Nansenhjelpen. Etterhvert får Ella interesse for denne kvinnen og hun får seg litt av en overraskelse og blir kjent med sine røtter.
 
Rakels historie er en privat historie, med bakteppe med start fra krigens dager. Det som er litt merkelig er at jeg akkurat har  lest Ninas barn om Nansenhjelpen og barnehjemsbarna, litt av et sammentreff. Dette er en roman, hvor hun har bygget på en del konkrete historiske fakta.

 Ella har slitt med å knytte seg til venner og familie, hun liker seg godt alene, noe hun alltid har gjort.
Moren reiste til USA for å besøke Ella for noen år siden, det ble ikke et vellykket møte. Vi får høre om kjærligheten og livet Rakel har levd, i mange land. Om svik og taushet om hvem man er, hvor man kommer fra og hvem man er. Rakel åpnet øynene til Ella og hun fikk et nytt syn på livet og seg selv. som hun sier:
I fire mnd har jeg vært borte fra Peter. Solgt huset og fått så mye, jeg har fått Rakel og tante Agnete. Huset var et bur for oss tre, nå er det solgt og nå har jeg fått nye nøkler til min fortid!
Hun drar tilbake til USA, som et helt annet menneske. Hun har lært mye og skjønt at man må reise seg og ta egne beslutninger, stole på seg selv.

Jeg likte boka veldig godt. Litt trist slutt!

Dette er debutromanen hennes og bok nr 2 i denne fortellingen er Hannahs. bok fra 2017.(klikk link)Lydbokforlaget 2019
Utgitt som bok 2014
Spilletid 13.57
Lytte eksemplar

6 kommentarer:

 1. Hei! Vi har nylig fått en Rakel i familien, jag er grandtante til :)
  Jeg er endelig tilbake på bloggen. Måtte prøve å få til et innlegg før mars kom. Ny pc og ingen koronasmitte her i huset. Men Tor har fått vanlig influensa. Jeg er heldigvis vaksinert. Hadde ikke orket mer sykdom nå etter det jeg skriver pm i blogginnlegget i dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var morsomt,mye av handlingen i denne boka foregår i Bergen, noe for deg!
   God bedring og lykke til med ny pc!

   Slett
 2. Å ja, denne er kjempefin :)

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, jeg har storkost meg med denne fine boka!

   Slett
 3. Høres spennende ut, men jeg likte ikke det du sa om trist slutt. Men livet kan vel få en trist slutt!? God søndagskveld ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Trist så tårene rant, men man kan ikke leve evig. En veldig bra bok!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!