søndag 9. februar 2020

"Vanære," av J. M. Coetzee


Vi er i Sør- Afrika

 Elida sin "1001 bøker" har en afrikansk forfatter som tema nå i  februar. Mitt valg ble denne!
Professoren David Lurie, jobber på universitetet i Cape Town. Han er 52 år og har to ekteskap bak seg, skilt fra begge med en voksen datter, Lucy.
Hans liv er litt tomt alene, så hver torsdag har han besøkt en elskerinne i et år som han betalte for. En dag ble det brått slutt. Dette synes han var synd og savner henne, hun avviser han.

Han treffer en av sine unge kvinnelige student i parken en dag han går en tur. Det utvikler seg etterhvert til et voldsomt mareritt for David. Når dette ble oppdaget forventet skolestyrelsen at han skulle be om unnskyldning, men han følte seg lurt opp i en felle og sier heler opp jobben.
Han føler seg forfulgt og drar til sin datter Lucy. Hun eier en liten farm, der hun driver med blomster og hunder.  Der bor hun nå alene, etter at kjæresten hennes Helene har dradd tilbake til Cape Town. Faren er ikke så lykkelig over at hun har en kvinnelig kjærester, hvordan er de mot hverandre undrer han seg på..

David tenkte bare på besøk en ukes tid, men blir involvert i landsbylivet og folkene. Et totalt annerledes liv en det han er vandt med å leve. Petrus, som hjelper henne har fått jord av Lucy og skal bygge hus til seg og kone nr. 2. David liker ikke Petrus og mistenker han for å ha mange baktanker.

En dag kommer det tre mannlige personer til gården, som ligger et godt stykke utenfor storbyen. De spør om å få låne telefonen og Lucy slipper dem inn. Det skulle hun ikke ha gjort, for dette utvikler seg til et skikkelig drama. De blir utsatt for et brutalt angrep, som skader og skaker han og Lucy blir skjendet på det groveste.

Dette forandrer dem begge på en måte han aldri kunne ha tenkt seg. Lucy vil ikke snakke om det, men det viser seg at hun har blitt gravid og vil bære fram barnet, noe faren er helt uenig i. David liker ikke at Lucy bor på gården alene, uten noen form for beskyttelse så han føler at han må ta hånd om henne. Hun vil ikke ha han boende der, hun kan ikke være hans barn for evig, hun er voksen.
Etter å ha vært borte fra leiligheten sin, har den blitt robbet også, så han drar tilbake til Lucy.
David får et bosted i nærheten og begynner å jobbe på en mottak for dyr, dyreligaen. Han tar oppgaven alvorlig og særlig behandlingen av å redde døde dyrs ære.

Dette handler mye om maktbalansen i landet, hvordan de fattige svarte har urimelige relasjoner og tanker, til den hvite befolkningen og går til angrep på dem og tar seg tilrette. Det er en bok som på mange måter vil si noe om Sør Afrika etter apartheidregimets fall. 
Også om mennesker sine relasjoner til hverandre, til dyr, skam, om å ta ansvar  og politiet som ikke bryr seg/maktesløse.
En bok som er velskrevet, spennende, ærlig og sannferdig. 
Jeg likte boka!

Boka utkom i 1999, Orginaltittel Disgrace,
oversatt av Aud Greiff.
Storytel, spilletid 8t 4 m 
Det var Lasse Kolsrud som leste.

J. M. Coetzee fikk Nobelprisen i litteratur 2003

Elida sin "1001 bøker" har en afrikansk forfatter som tema nå i  februar.

Jeg var tre uker i Afrika for noen år siden og husker frykten hos de jeg besøkte, da jeg ikke kom hjem til rett tid og det begynte å bli mørkt. 
Vaktene og hundene de hadde og redselen for at bilen skulle stoppe eller punkterte etter at det var blitt mørkt og man ikke hadde kommet seg i hus.  

Tar med noen bilder for moro skyld, for boka fikk meg til å minnes min reise.
To jenter sitter i skyggen bak hytta og slapper av

 Skal L. ta den klippen der? Litt annen standard!

på markedet!

Handel over alt i bredden og høyden

8 kommentarer:

 1. Spennende bokvalg og flotte bilder. Jeg leste henne i fjor med Elizabeth Costello, var ikke veldig begeistret husker jeg, men hadde høye forventninger til en Nobelprisvinner :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Han er en mann, så da må det være en annen du har lest. Trykk på lenka til navnet hans, så ser du det. Ha en fin uke!

   Slett
 2. Denne lyttet jeg til i januar, likte boken veldig godt. Spennende at hovedpersonen reagerte så sterkt på det som skjedde med datteren når han gjorde omtrent det samme med den unge studenten. En fin bok som tar for seg ulike tema. Det er han som har skrevet boken Tine nevner men hun har nok trodd at forfatteren var en kvinne.

  Ha en fin uke, Ingun! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Har ikke sett at du har blogget om den?. Ja, hans nedverdiget for kvinner og skammen over hva han selv har bedrevet kom veldig godt frem. Han ble skikkelig krenket på mange måter, både overfallet og ranet av boligen osv. Jeg synes denne boka egentlig blir bedre og bedre etterhvert som man tenker på alle episodene som skjedde. Utrolig bra!
   Flott, du fant ut av problemet ang om forfatteren og tittel var mann- kvinne, hos Tine sin kommentar.
   Fin uke til deg også!

   Slett
 3. Denne burde jeg kanskje ta en titt på. Mitt yngste, men voksne barnebarn, besøkte Afrika i fjor, men det var vel Kenya tror jeg. Det var sterke inntrykk. Hilsen Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Afrika er full av sterke inntrykk. Jeg har ikke vært i Sør-Afrika, men jeg var i Tanzania. Vi kom til Kenya,landet i Nairobi og kjørte gjennom hele Rift Walley og ned til grensebyen jeg ikke husker hva heter nå, men det tok en 8-9 timer. Med masse biler og folk. Da vi kom over grensa til Tanzania dagen etter var det nesten ikke biler, det var rart.
   Jeg tror du hadde likt boka Over havet av Isabel Allende veldig godt. Den kom ut nå i januar.

   Slett
 4. Å ja, denne boka er god! Leste den for noen år siden ifm 1001 lesesirkelen og likte den svært godt. Har lest et par gode bøker fra forfatteren, men så havnet jeg på The Childhood of Jesus i en Booker-runde, og da ble jeg skikkelig skuffet. Etter det har jeg latt Coetzee ligge. Mulig jeg må gi ham en sjanse igjen og prøve meg på ei ny bok. God påminnelse om en tidligere favoritt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så herlig å høre at han har skrevet flere bra bøker. Han skrev helt fantastisk som bare vokser etter at jeg er ferdig med den. Jeg skal lese mer av han det er sikkert!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!