søndag 9. august 2020

Britt Karin Larsen," I ly for regnet"




En jernbanestasjon med en stasjonsbygning huser seks  folk etter en katastrofe.

Dette er en dystopisk roman om en miljøkatastrofe som har rammet verden. Boka kom ut i 1990 og var sikkert mer skremmende da, enn det vi stadig opplever gjennom massemedia i dag. Susanne og sønnen Waldemar på 8 mnd. har funnet en stasjonsbygning ved en jernbane, der de slår seg til. Der har hun funnet en kjeller med hermetikk og venter på at Aleksander, kjæresten skal finne dem.

Det er en skremmende fremtidsvisjon om mennesker på flukt, hvordan de finner hverandre på den nedlagte stasjonen og vi hører om deres liv og de livene de har levd. De leter etter familie, venner osv., men det er ingen kommunikasjon som eksisterer mer. 

Dette er mennesker som har fått prøve livet hard, med skuffelser og tap av alle sorter. Men sammen er de sterke og prøver å hjelpe hverandre. Mange ulike skjebner. 
Hilda er den første kvinnen som kommer inn på stasjonen. Hun hjelper Susanne og hun blir boende. Hun har bodd på en fjellgård hos en ensom bonde de siste årene, før det har hun vært hushjelp. Hun hadde en sønn, men han ble et monster. Noen av de andre som dukker opp er:
Benjamin med slavemerket er en merkelig gutt som kan mye og vet mye medisiner og sykdommer. Alma, taterkvinnen som har født seks barn, som myndighetene har tatt fra henne og Predikanten som har sprengstoff så de sprenger et beredskapslager osv.

Mat og ønsket om å få noe å spise er viktig, vi møter Leo, trailersjåføren som hjelper henne. Han hører vi om i en seinere setting har blitt ranet, for maten og det han hadde.
Menneskene er på flukt for å prøve å overleve. Årstidene er endret og regnet er forgiftet og sykdommer herjer.

Her skjer det mye underlig, men veldig flotte betraktninger av ulike mennesker og deres skjebne.
Her sitter jeg i dag og ser på tv om eksplosjonen i Beirut, mange år etter at boka ble skrevet. 
Det er mye utenkelig som skjer og kan skje....skremmende! 

Utgitt 1990, Storytel 2t 42 min
Lest av Kjersti Borchgrevink Maagerø

4 kommentarer:

  1. Spennende omtale, jeg liker dystopier så denne noterer jeg meg. Det ser ut som dette er Larsens første roman, alltid kjekt å se hvor et langt fantastisk forfatterskap har startet :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er riktig at dette er hennes første roman. Før det gav hun ut 4 diktsamlinger en barnebok og prosatekster.
      Allerede i denne boka er det de svake grupper i samfunnet hun skriver om, noe hun har fortsatt med gjennom hele sitt forfatterskap som er hennes kjennetegn.
      Håper dere i Bergen også har det fint om dagen, her er det skikkelig herlig sommervær :)

      Slett
  2. Dette er en bok jeg ikke kunne forbinde med Britt Karin Larsen, men du har nok rett i at det medmenneskelige og omsorgen for de svake er hennes kjennetegn. Egentlig leser jeg lite dystopi, men denne kunne friste. Utviklingen i forhold til pandemien har ført til at jeg har avbestilt reisen til Hamar i september. Hadde håpet å få med utstillingen din, men slik ble det ikke. Ha en fin høst i det fine været!

    SvarSlett
  3. Det er riktig, det er nok hennes eneste dystopi og hennes første roman. Jeg har laget et smykke for å hedre henne på utstillingen.
    Hun har vært en modig kvinne som har skrevet veldig mange bøker om minoritetsgruppene i Norge, taterne og skogsfinnene, og medmenneskeligheten med de svake i samfunnet. Det er usikkert om hun rekker åpningen, for hun er i Nord Norge, men hun får nok sett den etterhvert.
    Synd du ikke får sett utstillingen min, men kanskje får jeg vist den andre steder i landet, jeg driver å søker diverse steder, men det er vanligvis hundrevis av søkere til hver utlysning. Gleder meg til å starte monteringen på mandag!
    Ha en fin helg som snart er her!

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!