onsdag 12. august 2020

Sigrid Undset " Olav Audunssøn og hans barn"

                                                                                                        

Første boka om Olav Audunssøn og Ingunn har jeg blogget om her. 
Dette er bok nr. 2. Fordelt på tre lydbøker fra Storytel.

Handlingen er fra rundt Oslofjorden på 1200-1300tallet.
Bok nr 1.  sluttet med at Ingunn dør og Olav føler han må bort. Han vil forstå livet og de sterke kreftene som driver menneskene. Han reiser sammen med noen handelsreisende til England. Der vandrer han rundt i gamle London. Han er på en religiøs vandring i ser på ulike kirkesamfunn og kloster. Han undrer seg på om han skal overgi seg til å bli munk og gi slipp på Hestviken. Flotte betraktninger av London på den tiden.


Da Olav kom hjem ble Eirik skuffer, for han vil høre alt om hva faren hadde opplevde på turen, som han ikke fikk være med på. Olav har mer en nok med sine tanker og stor skyld for drapet på Teit, hvordan skal han komme videre.
Han prøver på beste mulig måte å drive Hestviken, han er ensom og oppsøker Torill som han fikk et barn med. Sønnen, Bjørn har nå blitt to år. Toril vil at han skal bli, men han velger å forlate henne.

Olav er driver av gården Hestviken og årene går. Eirik forelsker seg i Botil (fosterdatteren til Olav) men hun dør, da bestemmer Eirik seg for å bli munk. Det tar bare litt over et år så er han hjemme igjen, Olav irriterer seg over den ustabile gutten. Eirik setter i stand Saltviken og flytter dit. Han er en driftig mann og finner seg etterhvert ei moden kvinne han gifter seg med.
Cecilia har giftet seg med Jørun, men har hun det godt med han?
  
Hva om Olav sine gjerninger vil gjenspeile seg i hans barn, under han over. Han synes han prøver å leve et godt og liv, men det roter seg til hele tiden for Olav og barna hans. 
Hva vil skje med Hestviken hvem skal overta og drifte gården videre når han dør, han sliter med mange spørsmål.
Olav eldes og strever med drapet han ikke har gjort opp for og hvem av barna skal overta etter han? Eirik er han den rette mannen til å overta Hestviken? Cecilia opplever både tragiske og vonde ting, etter mange lange år finner  hun lykken til slutt hun også. 
En litt uventet avslutning, men i Sigrid Unsdet sin ånd.

Denne boka begynte litt kjedelig, men tok seg veldig bra opp. Siste del var skikkelig flott!
En historisk roman som er godt fortalt, nydelige beskrivelser av natur, folk og tanker som Sigrid Undset var så dyktig til å formidle. Absolutt en historie det var verd å få høre på nytt! 


Olav Audunssøn og hans barn, 1927
4. Veiskille 4t.13 min - Denne var litt vell langdryg, med mye religiøst prat og tanker, der Olav sliter med sin egen ville og det religiøse
5. Ødemarken 4t. 44min - Fin
6. Vinteren 12 t.. 34 min. - Flott fortelling

Fra Storytel

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!