lørdag 6. februar 2021

Aftenland av Therese Bohman


Karolina underviser i Kunsthistorie og er veileder for en doktorgradsstudent    

Karolina har flyttet inn i egen leilighet, hun har blitt nærmere 40 år og etter et 11 år langt samboerskap med Karl Johan, har hun blitt alene. Hun føler seg fri, men også litt ensom.

Hun er professor i kunsthistorie, hun har fått en student som hun skal være veileder for, Anton Strömberg. Han er doktorgradsstudent hun har vært hans veileder i over et år, men aldri sett fordi han har oppholder seg i Berlin. De har bare mailet med hverandre og hun er litt irritert på han. En dag treffer hun han på universitet og de hilser på han, da begynner hun å sjekke ut hvem han egentlig er.

Anton forteller om en kvinnelig kunstner han vil skrive om "Ebba Ellis kunstnerskap" Karolina har aldri hørt om henne, noe hun synes er merkelig. Hun ber han sende på mail til henne det han har skrevet dette ene året og hun vil gjerne også se noen bilder av kunsten hennes. Hun blir litt irritert på han og vil vite hva han har funnet og jobbet med i Berlin. Hun er tross alt veiledere han og har krav på å få vite hva han har drevet med dette året! Anton er en kjekk ung mann, han trekker på skuldrene og sier ok.

Karolina er en dame som er både ensom, fri men føler at den biologiske klokka tikker fort.  Vi får høre om forholdet til Karl Johan, deres sekslivet som død og lurer på hvorfor hadde hun holdt ut så lenge med han.  Hun lengter etter å et stabilt forhold, uten flere elskere og å få barn, stifte familie og etablere seg. Vi får vite litt om livet hennes og mennene i hennes liv.

Anton, kommer med bilder av hva Ebba Ellis har tegnet og noen bilder han har tatt av noen brev, en brevveksling. Mye kunsthistorie diskuteres. Hun skal ha vært utøvende kunstner i slutten av 1800tallet. Hun og Anton drar til Thielska galleri sammen og mange fine refleksjoner og diskusjoner om kunstnere, kunst, stilperioder osv. som de diskuterer. Han vil låne en bok av henne og hun tar han med hjem til seg.

Anton har en teori og kan bevise mye sier han, noe som kommer til å endre historien om svensk billedkunst.  Anton fortalte at han hadde jobbet på et auksjonslokale en stund.  Ved tilfeldigheter kom han over Ebba Ellis, hun solgte ikke mye når hun levde og han fikk vite mer fra en slektning, noe som kommer fram i brevene. 

Karolina blir helt betatt av hva han har funnet og drømmer seg vekk. Hun får etter hvert noen notater på mail… Røper ikke mer.

Hva jeg synes om boka?

Denne boka likte jeg, fordi jeg har undervist i Kunsthistorie i alle årene jeg jobbet i den vg.skolen og jeg synes denne boka tok opp mye spennende tematikk, som man kan komme bort i som lærer. Det var også morsomt å høre hvordan hun legger frem pensum for de nye studentene og hvor lett man kan komme til å trå feil. Så jeg likte boka!


Bok lånt på biblioteket, utgitt 2018 på Cappelen Damm, 206 sider, utgitt på svensk 2016, 

Aftonland, den ble nominert til Augustprisen i Sverige, 2016.

6 kommentarer:

 1. Så gøy at du likte Den andre kvinnen så godt, at du ville lese mer av Bohman. Du skjøt blink her med tanke på handlingens ramme med kunsthistorie, veldig kjekt at du likte boken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ville gjerne lese mer av henne og når jeg så at denne handlet om kunsthistorie, så var jeg ikke sein om å låne den boka. Den handler om mer en kunsthistorie, men det var det som løfta boka for meg.

   Slett
 2. Jeg hadde tenkt å skrive det samme som Tine :)
  Den andre kvinnen skal jeg hente på biblioteket i morgen

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes hun skriver så fint, jordnært og fint. Skal bli spennende å høre hva du synes om boka.

   Slett
 3. Høres ut som en spesiell bok, kanskje ikke for dere som har stor interesse for kunsthistorie.
  Her er det sikkert mye å lære. God søndag ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er lærer eller kall det veilederrollen som noen kan misbruke, hvor frekke folk kan bli. det er viktig tematikk i boka
   .Ha en fin søndag, her var det -19 når vi sto opp, men så fint. Mjøsa har frosset her rundt sentrum og folk var på skøyter, ski, spark og sykler osv på isen. Du ser bilde på Instagram

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!