onsdag 17. februar 2021

Dora Bruder av Patrick Modiano


 

Hva skjedde med Dora? 

En roman om jødenes skjebne under 2. verdenskrig i Paris

 Forfatteren Modiano er fortelleren som vi følger på hans vandring i Paris. Han har selv jødisk bakgrunn og speiler Dora og sin egen oppvekst, muligheter og skjebne. Alt dette vevd inn i hverandre på en vidunderlig vakker måte. Han skildrer likheter og ulikheter og maner henne fram Dora, så nesten ser henne. 

 Modiano begynner med å fortelle at han satt en gang og kikket i en gammel avis fra 1941og kom over ettersøkningen av Dora, den 15 år gamle jenta som etterlyses av foreldrene. Dora hadde rømte fra en katolsk kostskole der hun var anbrakt av foreldrene som 15 åring. Det er vinter kaldt og hvor er hun. Var hun registrert som jøde, ikke i mai 1940 eller i oktober 1940, så hva har hendt? Så plutselig komme hjem igjen etter noen måneder. Hvor var hun de månedene i den iskalde vinteren 1941?

 Plutselig forsvinner hun igjen, for så å rømme igjen hjemmefra. Hadde foreldrene plasser henne på kostskole for at myndighetene ikke skulle skjønne at hun var jøde og dermed beskytte henne fra nazistene? eller var det hennes opprørstrang, slik det hadde vært for han?

 Forfatteren maner fram en historie om Dora, hun får liv og vi blir ikke kjent med henne, men hun trer fram i min bevissthet som den unge kvinnen, slik hun kan ha vært den gangen. 

Vi følger forfatteren tilbake til Paris, der han bodde som ung på 60 tallet og konflikten han hadde med faren. Hans refleksjoner om endringene i Paris. Om man leser hvem forfatteren er og hvorfor han skriver slik skjønner man det ved å lese om han. Klikk på lenka.

Patrick Modiano, (Wikipedia) er en forfatter jeg aldri han lest noe av før. Han fikk Nobelprisen i Litteratur 2014, han er veldig kjent i den Franske litteraturverden. svært få bøker av han er oversatt til Norsk.

 En veldig bra lydbok!

 Ander Ribu leser denne korte romanen så nydelig, han er en av min mannlige favoritt opplesere. Lydbok fra Book Bites, spilletid 3t 26 m. Boka ble utgitt 1997 på fransk og på Norsk 2020, Roman....men med mye selvbiografiske tilbakeblikk. 10 kommentarer:

 1. Humm.. Finner ikke boka på Storytel, BookBites vil (foreløpig) ikke vite av meg og Audible har boka på fransk og italiensk. Jeg har vært borti denne boka tidligere, og ble nysgjerrig igjen. Må få biblioteket mitt til å hjelpe meg med innlogging til BookBites. "Noe" er feil... Fin omtale.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lykke til meg å komme deg inn på BookBites, av og til er det slik at man ikke får det til. Jeg synes dette var en fin bok. Skulle ønske flere av hans bøker kunne blitt oversatt.

   Slett
 2. Denne har jeg vært på nippen til å låne flere ganger men nå skal den lastes ned,har lest en del av ham og har likt det jeg har lest. Takk for omtale

  SvarSlett
 3. Har ikke lest denne, men en annen av han. Det er da flere bøker som er oversatt, mange ble utgitt ifm at han fikk Nobelprisen, og en del lekre heftede utgaver var å få tak i. Kjøpte vel et par av dem. Noen lydbøker også, men du har sikkert sjekket dem: https://www.cappelendamm.no/forfattere/Patrick%20Modiano-scid:40047

  Har blogget om Gater i mørke: https://artemisiasverden.blogspot.com/2019/11/gater-i-mrket-av-patrick-modiano-hedda.html#more
  Har også "Så du ikke går deg bort" i hylla.

  Han skriver så fint:)

  SvarSlett
 4. Anders Ribu er god, det er helt sikkert. Interessant å lese om denne boken, sjekker BookBites så kanskje jeg har den på padda når som helst :)

  SvarSlett
 5. Interessant! Jeg leser nå hans Ungdomstid. Som jeg liker godt. Å gå gatelangs sammen med forfatteren i Paris er fint. Helt klart fristet til å lese mer Modiano.

  SvarSlett
 6. Ungdomstid har jeg reservert på Bookbites, gleder meg til den. Jeg elsker Paris, men fikk litt sjokk hvor dyrt det var blitt der sist gang vi var der, i 2011. Men slik er det, bodde nok i et for fint strøk den gangen.
  Han har skrevet utrolig mange bøker, minst 30, men bare fem er oversatt til norsk.

  SvarSlett
 7. Orker ikke krig og triste temaer nå. Hvordan plukker du ut bøkene du skriver om?
  En fargerik og god helg ønskes deg i alt det hvite! Hilsen Tove/fargeneforteller.

  SvarSlett
 8. Noen ganger ser jeg noe spennende på biblioteket, andre ganger finner jeg dem på bibliotekaren Book bites, også blir jeg inspirert av andre som blogger om bøker, naturligvis.
  Bøker om krigen skjønner jeg at du ikke vil lese, men for meg som ikke har opplevd den, undres man og vil prøve å forstå hvordan det var. Ha en fin helg Tove

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!