søndag 7. februar 2021

Lydboka "Gaven" av Ellen Vahr

 

Anne Brannfjell skal hedres med et smykke på Galleri Fjordheim, Biri.

Jeg leste denne boka og skrev om den 8.mars 2017. Dette er en bok om Anne Brannfjell, hun var fra husmannsplassen Sevald, under Mustad gård på Gjøvik. Hun  lærte og skjønte at hun hadde gaven til å helbrede og se hva som plaget folk. Hun var bare 15 år da hun ble kjent med en kvinne ved navn Elseby, de kalte henne trollkyndig og hun bodde på husmannsplassen Benerud på Biri. 

Anne ble i sin tid Norges mest kjente kloke kone på slutten av 1800 tallet. Like kjent som vi i dag kjenner Snåsamannen. Det er nå snart fire år siden jeg leste boka og har hatt den i hodet stadig vekk. Nå skal jeg ha utstilling på Galleri Fjordheim, det ligger mellom Gjøvik og Biri så hva er da mer naturlig en å repetere denne fantastisk historien om Anne Brannfjell, og hedre henne med et smykke!

 Jeg skrev så grundig om henne etter å ha lest boka, det er her:  Klikk her

Anne Brannfjell (1815 - 1905) flytte til Christiania 1841, der hun ble tjenestejente hos den kjente gullsmed Hermann Øyset. Hun fikk to barn med han, men måtte vekk før det første ble født. Hun lært mer av ulike kloke koner i Christiania, og ble der til sin død i 1905. Hun traff Kristen og de to bosatte seg på Brannfjell, det var der hun startet sin virksomhet og fikk navnet Anne Brannfjell.

En fantastisk fin historie om dyp fattigdom, svik, krenkelser, kjærlighet, planter, urter og gleder. 

Lydboka ble lest av Anne Ryg og er som en drøm å lytte til spilletid 10timer 52 min. Lytteeksemplar. fra Lydbokforlaget

Men, så var det å finne ut av hvordan visualisere henne? Jeg hadde en fantastisk god ide med ballblommer og kamilleblomster i sølv . Har jobbet med dette temaet helle uka, men nå synes jeg bare det er dumt, klumpete og for stort, rotete osv..... Det må bare bli ballblommer og..... vet ikke. 

Det er ikke enkelt, for jeg er ikke synsk. Jeg  kan se det for meg, men å få det til å bli akkurat som man tenker er ikke alltid det samme. En tanke er en tanke, men å få den ut i sølv blir noe annet...

 

7 kommentarer:

 1. Du får det til! Noen ganger er prosessen bare litt mer frustrerende.
  Anne Brannfjell er et helt nytt navn for meg. Spennende historie.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, slik er det med skapende arbeid, men jeg få til noe etter hvert.

   Slett
 2. For en herlig gave det er å kunne bli inspirert, også la det materialisere seg i vakker kunst. Jeg er sikker på at du får det til, gleder meg til å se :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper jeg får det til og siden hun fikk barn med gullsmeden som laget arvefyrstekronen, så må jeg ha med litt ferskvannsperler og noen fine steiner. Arvefyrstekronen har aldri blitt brukt, men er i Trondheim. Den hadde det vært morsomt å se, det er tegning av den under mitt første innlegg. (som nå fungerer)

   Slett
 3. Så spennende. Jeg har lesst boka og skjønner at du vil hedre Anne Brannfjell. En bemerkelesverdig kvinne.
  Andre leserer: Boka Gaven er også på Mammutsalget.
  Lykke til Ingun:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den var på mammutsalget i fjor også, da kjøpte jeg en til min venninne som også jobber med kvinner. Veldig fin bok!

   Slett
  2. Se at de ofte har de samme bøkene flere år. Håper din venninne likte boka:)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!