onsdag 10. mars 2021

"Den avstengte øya"av Sigridur Halgalin Björnsdottir

Hva skjer når Island blir avstengt?

 Denne romanen er en dystopi som var langt unna og sikkert fjern for all normal tenking da den kom ut på Island i 2019, men merkelig nok nå etter at vi har hatt Covid 19 i et år føles den ikke så fjern mer.

Island mister all forbindelse til resten av verden, ved at all forbindelse, som tlf og internett utenfor verden blir rammet, dette fungerer fremdeles for innad på Island. Det blir null kommunikasjon ut eller inn av Island med fly og mange turister blir sittende fast på den avstengte øya. En forferdelig realitet har skjedd!

Hjalti er journalisten som plutselig har fått mange problem på nakken. Han har akkurat skilt lag som samboer med Konsertfiolinisten Maria, han orket ikke å forholde ser og krangle med henne og tenåringsdatteren hennes Margaret og minste sønnen. De har skapt så mye uro i livet hans, han er snart 40 år og liker best å styre seg selv og sin hverdag.

Maria er i Konserthuset Harpa, da noe skjer og deler av Harpa raser sammen, hun er en av de som overlever. Da hun kommer hjem er Margaret stukket av.

Islendingene begynner å tenke selvforsyning, slik i gjorde i gamle dager. Ved å sette poteter og så grønnsaker. Man kan leve i pakt med naturen og finne tilbake til de gamle tradisjonene. Alt endrer seg, praktisk med byttehandel og emosjonelt. 

Familier og naboskap rakner, de blir skeptiske og egoistiske. Man blir redde for hverandre og bander med gevær begynner å herje, mens mange ungdommer har rømt hjemmefra til et okkupert kjøpesenter og lever ut et fritt dop og sex liv. Margaret er en av disse ungdommene, både moren og Hjalti prøver å få henne ut, men de trues med vold om de ikke forsvinner.

Hjalti treffer gamlekjæresten Elin, som er blir landets nye statsminister og hun bruker han på alle vis, både som journalist og sengevarmer for å nå sine mål. Etter hvert skjønner man at det plutselig ikke er mye demokrati igjen. Drivstoff til biler og båter begynner å ta slutt og Elin mener at de bare kan brødfø halvparten av øyas befolkning og det begynner å bli lite mat. Hva skal vi gjøre med alle turistene?

Jeg likt faktisk veldig godt, selv om den kanskje var litt ekstrem noen gang. Alle ble seg selv nærmest og ville verne om sitt. Her ser vi hvor egosentriske man kan bli og at noen alltid er ute for å utnytte dette, som lederen i kollektivet. 

Sammen med alt dette destruktive som jeg hører, så ser jeg for meg vakre Island. Romanen har mange ting den peker på og som man blir sittende igjen å gruble over. Hvordan ville jeg forhold meg i en slik situasjon?

Forfatteren, hvem hun er finner du HER

Innlest av Nina Woxholt, fra Cappelen Damm på Storytel, spilletid 7t.6m

Legger med noen bilder fra Island, en januartur. 

Naturen med varme kilder som siger opp fra jorda.

Det fantastisk blå lyset

Fantastisk å bade i den blå lagune i snøvær i januar.

Harpa Konsertlokale som omtales i boka

En av handlegaten i Reykjavik, sein på kvelden.

Fantastisk mye vakker natur

Må oppleves!

8 kommentarer:

 1. Du er heldig som har reist og sett så mye av verden. Fine bilder!
  Det kommer så mye spennende litteratur fra Island. Vanskelig å få med seg alt. - Men jeg elsker en god dystopi :)Så jeg bestiller den på biblioteket. I morgen skal jeg hente Berøringen etter å ha lest din omtale :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at vi kan inspirere hverandre. Island er fantastisk, jeg liker å dra på tur utenom turist sesongen og vinter på Island var fantastisk. Jeg skal nok tilbake til Island en dag!

   Det er gjerne slik at har man vært i et land så ser man det så tydelig for seg når man leser eller lytter til litteratur der i fra. Lykke til og det skal bli spennende å høre hvordan du liker bøkene fra biblioteket.

   Slett
 2. For en spesiell bok, ja, for hva skal de gjøre med alle turistene?? Fikk lyst å høre denne, så jeg noterer den bak øret :)
  Som alltid nydelige bilder, jeg har vært på Island, men da var det sommer, men ikke sol. Harpa er kjempefin, og de koselige bygatene med alle gatekunsten, vi skal tilbake, det er helt sikkert :)

  SvarSlett
 3. Hva de gjør med turistene og andre utlendinger får du svar på i boka, her møter man ikke bare på egosentriske folk, men rasismen og folks holdninger endres. Boka har mange lag den belyser.
  Enig om at Island var fint, skal tilbake dit, ja!

  SvarSlett
 4. Høres ut som en interessant bok. Jeg har også vært på Island og skal nok tilbake en gang. Liker å lese bøker fra Island også.
  Fine bilder:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, måtte ta med noen bilder som jeg hadde i hodet når jeg hørte lydboka.

   Slett
 5. Jeg har dessverre ikke vært på Island. Men for noen flotte bilder jeg fikk se her. Kanskje blir det en tur hit en gang også, hvis det blir reising igjen. En god helg ønskes deg og dine av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Island i Januar var fantastisk. Jeg elsker det blå lyset og det var det mye av på Island, da jeg var der. Neste gang skal jeg dra dit på et annet tidspunkt, et vakkert land!
   Haen fin helg!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!