mandag 3. januar 2022

Hessen, Dag O. " Livet, en kort reise gjennom fire milliarder år"

 

En kjapp innføring i Darwins evolusjonsteori. 

Boka starter med at Eirik på 16 år skal ta toget fra Bodø til Oslo. På turen må han gruer seg til, for han må lese til eksamen. Han skal ha eksamen når han kommer hjem, dagen etter i Darwins evolusjonsteori. Eirik og læreren Goggen Iversen, er litt i klins fordi Eirik ikke er interessert i faget, han orker ikke å sette seg inn i hva som har skjedd på jorda angående utviklingen fra fire milliarder år siden tilbake og fram til nå. Temaet er bare kjedelig og Goggen er etter og mobber han som en dårlig elev hele tiden. 

Eirik får besøk av en gammel mann i kupeen og det er bare de to som blir sittende der og snakke. Denne samtalen handler om en reise hvor den gamle mannen Charles forteller. De reiser gjennom fire milliarder år, og om utviklingen sett i henhold til steder. De går stadig vekk ut av toget og der møter de mange underlige ting og han forteller om livets utvikling. Han får høre om hva fargene på dyr betyr, hva som varsler fare osv.  Skjeggkre som jeg trodde var et nymotens dyr er fire hundre millioner år gammelt, det har bare tilpasset seg baderoms sluket.  Det er først når vi nærmer oss Mjøsa at vi det blir liv i Permtiden, med ulike planter og i Trias ca. ved Minnesund kommer Dinosaurene osv. Så kommer vi inn i de ulike periodene som Jura og Kritt da blomster og alt kommer både av mennesker og natur. 

En bok som jeg på en måte kan sammenligne med Jostein Gaarders "Sofie Verden" bortsett fra at den handler om filosofi og historie (en film jeg har brukt mye i min undervisning i kunsthistorie). Hessen har lagt handlingen til de ulike strekningene/stedene på vegen på vegen fra Bodø til Oslo, og det er jo en fin måte å henge historien på.  Hele historien er en innføring i Darwins evolusjonsteori. 

Den begynte litt kjedelig synes jeg, eller jeg ble ikke fanget av den i begynnelsen, men den ble virkelig spennende og lytte til når vi kom mot Mjøsa. 

En bok jeg kan se verdien av og jeg skjønner godt at Eirik sjokkerte Goggen med sin nye kunnskap.

Kan absolutt anbefale denne som en kjapp innføring før eksamen. 

 

Utgitt 2019, på Cappelen Damm. Jeg har hørt den som lydbok fra Book Bites på 5t 4min


6 kommentarer:

 1. Der minnet du meg på at jeg kanskje kan lese Sofies Verden på nytt. 5 timer på øret er jo ingenting, (lytter på tre 19 timers bøker for tiden) takk for fint lyttetips, jeg ble nysgjerrig nok til å skrive denne på listen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Lykke til inn i Darwins verden, men hold ut for den er litt kjedelig en stund, men den tar seg opp.:)

   Slett
 2. Kult konsept! Moro med bøker som gjør at en lærer noe. Jeg er en av de som kun leste filosofidelen av Sofies verden. Historien rundt ble for kjedelig for meg. Er Charles i togkupeen Darwin selv?

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig at selve historien rundt i Sofies verden var litt barnslig, men filosofien og særlig hvordan han forklart utviklingen i Norge fra vikingtid, og satte tidsepokene i utdanning, livet osv i henhold til klokka. Det skjønte eleven mine også og ble kroker vi kunne henge kunsthistorien på. Ja, det er en liksom Darwin selv, en gammel mann som forteller. Spektakulært og litt morsomt påfunn. :)

   Slett
 3. Smart å bruke Sofies verden til å formidle kunsthistorie.
  Artig påfunn med Charles D. Han er en av de jeg gjerne skulle ha møtt...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, bare deler av filmen naturligvis. Du får prøve boka, jeg hørte den som lydbok!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!