tirsdag 11. januar 2022

Lucias siste reise av Vetle Lid Larssen

En ellevill, litt sprø, men morsom historie om Lucia.

Boka er delt inn i kapitler på ca. 40-50 sider hver, som jeg har laget et superkort kort resyme av her:

Vi er på Sicilia år 304 e. kr. Guvernør Paschasius dømte den 17 år gamle Lucia til brudd på ekteskaps-kontrakten, hun ville ikke gifte seg med Nerius. Bruddet dømtes til 6 uker på bordell. Hun ble ført til en celle i annen etasje. Et usselt rom på ca. 6 kvadratmeter, hun ba til Gud, men ingen hører henne og hun forbannet Johannes som hadde omvendt henne til kristendommen. Nerius kom og voldtar henne, spytter henne i ansiktet etter utløsningen og forlot henne. Den natten kom det 16 menn og brukte henne og slik ble det ide neste seks ukene. Etter seks uker ble hun ført bort og drept, alt dette på grunn av at hun var blitt kristen og ikke ville gifte seg med Nerius. En forferdelig trist historie. 

Del 1. Her møter vi Theodosius i Ortygia, Siracusa mai 878. e.kr. Skolelærere som skulle frakte kista fra Sicilia, som muslimene hadde okkupert. Kirkene ble moskeer. Mye om kampene mellom muslimer og kristne. 

År 1041treffer vi Islendingen Halldor, som forteller en helt vill historie om da han og Harald Sigurdsson skal frakte kista med Lucia fra Siracusa til Konstantinopel. Det var en morsom og grotesk historie, villere enn Jomsviking fortellingene til å med. Munnhuggeri og merkelige kommentarer som ikke hører hjemme i tidsperioden, men som man drar på smilebåndet av. Helt vilt og galskap av en historie.

År 1205 er vi i Orbey-dalen i et kloster. Denne historien er om Abbed Martin og Gunther som drar til Konstantinopel og kommer hjem med kisten av Lucia, (trodde de), og masse relikvier. Her blir vi tatt med til Konstantinopel. Vi er kommet til Gotikken, hvor de store kirkebygg ble bygget og korstogs kriger herjet. Fine bilder i hodet mitt om Hagia Sofia og andre stedene som blir omtalt. Biskop Halberstadt som ikke vil kjempe i krigen og Sozon som vil berge Lucia vekk fra Konstantinopel og lurer dem alle. Hysterisk grusomme historier om krigen, volden og robbet kunst og kultur-skatter, samtidig er det mye morsomt som skjer.

År 1321, Comacchio- sjøen, september. og Dante Alighiert drar til Venezia. Han får ikke drar dit alene, men med Meringotti. Dette er noe han misliker, en slik mann som vekker alles irritasjon. Dante er fyrstens mann, og sendt av fyrsten for å megle fred til Venezia. Dante har akkurat skrevet ferdig sitt livsverk "den guddommelige komedie eller komedien" som alle kaller den. Det er et verd Dante brukte 20 år på å skrive. Det er en bitter konflikt mellom Ravenna og Venezia han skal løse. Denne turen byr på mange problemer for han og det ender dårlig. Men han så Lucia kisten og hva sto på lappen? Årene går og etter 26 år dra Meringotto til bake til Venezia, for å finne ut av hva som sto på lappen, men døden inntok ha, 67år gammel.

År 1453 i Konstantinopel. Dette handler om da det østromerske riket falt, og muslimene overtok. Vi følger Anna, Lukas Notras sin datter. De får fraktet div. dokumenter osv. Fra kirken og ut i båten den som Anna skal flykte med til Venezia. Anna er farens øyenstein og hun har avvist 7 beilere og blitt 35år og vil leve sitt liv. Hun opplever voldsomme drønn og tyrkernes som var på veg, kjempende for å ta Konstantinopel. Hun og søsteren kommer seg av gårde i båten "Pilgrimen". Det var bare Anna som skulle hele vegen til Venezia. Hun forene øst og vest, men fant ut at hun ville la øst (en gresk koloni) vokse fram i vest, bygge hus, forretninger, skole osv. 54 år gammel skjønte hun at det ikke gikk, hun hadde strandet i Roma.  Hun ønsket å vende tilbake til Konstantinopel, men ble. Hun jobbet med å få trykke boka si og ble ferdig i 1499, 80 år gammel. Fin fortelling om trykkekunstens oppblomstring. 

Corpus Domini-klosteret 1476 i Venezia. Historien om nonnen Diamante og konflikten med broren. Det var ofte slik at mange familier sende sine døtre til kloster, og mange nonnekloster var nærmest bordeller. Cristina Girardi var en vakker kvinne som kunne giftes bort, med Francesco. Det ville derimot ikke Cristina og brødrene slo henne så hun ble liggende. Hun våknet i Corpus Domini-klosteret 1442 et respektert kloster, men som lå nederst på rangstigen. De 72 nonnene fikk litt å styre med når en nye kvinner kom. Cristina ble voktet og holdt stengt, hun var et voldsoffer og ble behandlet som om hun døde, og hun fikk et nytt navn Diamante. Hun likte seg som nonne og tilba - St. Lucia som lå i nabokirken, der Dante fant henne. Diamante ble etter mange år priorinnen. Konflikten oppstår når Servittsøstrene vil bygge kloster tett inntil deres Dominikankloster, da tok Diamante et farlig valg.

Del 3: Vi har kommet til 1797og den engelske ambassadøren i Venezia, Richard Worsley. Han var manisk samler av Renessanse kunst og hadde en stor samling som skulle sendes hjem. Den franske revolusjon var akkurat over og 6000 av folk fra hans stand var giljotinert i Frankrike.  Nå må han forlate Venezia for Napoleon vil ha Venezia. Her skjer det mye vilt, men ganske spennende og godt fortalt om Renessansekunsten. Jøden Noam Beg, tjeneren han var godt forberedt og hadde pakker sakene sine for å dra til fremtidens Tyskland. En ynkelig kiste, ble plassert på et galleri i kirken, den får solen fra øst og utsikten mot alpene. 

Adriaterhavet, juli 1849. Venezia vil løsrive seg. Dampskipet Vulkan, som skulle skyte en bombe mot Venezia, oi, oi. dramatiske historier.  Danske Hans Birch Dahlerup stod foran kirken og så den ble revet. Hvorfor skulle den rives, nå når datteren Ida skulle komme. Var det et forvarsel? den 22. august falt Venezia. 

1945, på slutten av krigen. beskjed fra menighetsrådsmannen at høyvannet var i ferd med å grave seg inn i kjelleren og der lå Sankta Lucia i kirken. I murer-firmaet var det bare Sara Salitini igjen av familien som kunne faget og hun kom for å gjøre jobben. Samtidig fikk flygeren Bob Schlomo melding om å bistå for å befri Venezia. Dramatisk ....

1981, Hoved politistasjonen i Venezia. Et brutalt ran skjer og kroppen til Lucia blir tatt, men hvem stjal kroppen hennes? Her blir det en kriminalgåte for politifolkene i Venezia. Sier ikke mer ...

2004, kommer Sankta Lucia på et kort besøk tilbake til hjembyen sin Siracusa på Sicilia, der Vetle og datteren Emilia får se henne. 

En meget spesiell bok, jeg har kost meg med. Dette er en roman, og det skjer mye underlig, noen ganger ganske så vilt og merkelig. Mange morsomme historier og ikke minst Vetle sin tekst hvor dialogene er skrevet i moderne (dagens) språk sleng. 

Samtidig får vi høre mye om krigene, historisk som har vært opp gjennom tidene. For ikke å glemme religion, kunst, kunsthistorien og kvinnekampen opp gjennom tidene. 

Kan ABSOLUTT anbefales! 

Utgitt på Strawberry Publishing 2021, sider 583 totalt, lånt

16 kommentarer:

 1. Jeg likte også denne godt. Koste meg med den, selv om det var partier som var mindre fengende. Ikke så rart, med en så stor roman som spenner så vidt.Tok alltid litt tid å komme inn i hver historie, og vips så var de over.
  Jeg kjøpte denne for julegavepenger.
  Har ikke blogget om den, mulig jeg skriver noen linjer i en samleomtale. Ga den en firer på Goodreads.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg likte den nok bedre og satte en femmer på den. Det var ikke alle historiene som var like fengene, men totalt sett synes jeg det var en morsom og spennende bok. Særlig det at den var oppdelt i så små bolker, med ulikt innhold og noen ganger sjanger. Så for meg som er int. i historie, kunst osv. var den bra. Jeg tenkte før jeg startet hvordan blogge om denne, så mitt valg ble et minni referat etter hver nye historie, slik jeg gjør ved noveller. :)

   Slett
  2. På GR? Der er det bare fem stjerner, så derfor ble det fire hos meg. Skal veldig mye til for at en bok får full pott av meg.
   Likte at det var så mye fra Venezia (det meste i grunn). Har lest fler historiske romaner derfra, interessant. Mye kunst, historie og kultur der som er viktig.
   Miniref er er grei måte å gjøre det på, ikke minst for egen del så man har det "arkivet" sitt.
   Jeg tenker å blogge mindre, så jeg skal gjøre det enda kortere (håper jeg), hvis jeg omtaler den. Kanskje blir det bare noen linjer i måneddsoppsummeringen. Har skrevt litt om den på instagram, da..

   Slett
  3. Jeg er ikke på Goodreads eller lignende jeg skriver bare stjernene for meg selv i lest lista mi på bloggen. Jeg synes også det er spennende å lese bøker om byer jeg har vært i. Jeg har vært flere ganger i både Konstantinopel og Venezia. Så man kjenner igjen arkitektur, lukter og folkeliv, og det liker jeg.
   Jeg jobber også med meg selv om å blogge mindre om hver bok, men det må være nok til at jeg husker innholdet på min egen oppsummering. Det er vanskelig, men det viktigste for meg.

   Slett
 2. Hørte denne på lydbok for et par måneder siden og likte den veldig godt jeg også. Har heller ikke blogget om den og fint å se hvordan du har gått frem med omtalen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker ikke å lese så lenge om gangen, så rundt ca 50 sider er passe for meg, før jeg gjør noe annet. Jeg er litt rastløs av meg og føler jeg må gjøre annet enn bare å lese. Vetle sine bøker liker jeg godt, og han skriver jo ganske forskjellig fra gang til gang, det er spennende synes jeg. :)

   Slett
 3. For et flott cover :-))) 1041 - 2004 For et spenn i menneskets historie.
  Takk for at du introduserte boken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er fra 303 e.kr til 2004. Utrolig spennende :)

   Slett
 4. Denne ønska eg meg til jul, men fekk ikkje. Så eg står på laang venteliste på biblioteket. Eller kanskje eg kjøper den. Boka verkar veldig interessant

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg likte den veldig godt, spennende, litt vill, rar, historisk og arkitektonisk fin og morsom!
   Håper du vil like den!

   Slett
 5. Hei! Takk for oppsummeringen! Du sier i en kommentar på min blogg at denne boka er helt annerledes enn du trodde. Slik reagerte jeg også! Jeg er kommet til Halldor, og jeg må innrømme at jeg har lyst å gi meg her! Altfor mye tøffe mannfolk for min smak. Kanskje jeg hopper litt videre og ser om jeg liker det bedre? Jeg trodde jeg skulle lese om Lucia. Får vi noen gang vite hvorfor hun ble helgen? Det var jo mange kristne martyrer og mange kvinner som led forferdelige skjebner. Interessant at du anbefaler boka, til tross for din første reaksjon!

  SvarSlett
 6. Hei! Akkurat det tenkte jeg også, dette var for spinnvilt, men ikke gi deg. Han vil nok at vi skal se hvor mye makt menn hadde, men sterke kvinner kommer inn etter hvert.
  I år 1205 er det fine historier fra Konstantinopel, der har jeg vært et par ganger, og jeg synes den fortellingen er fin. Fra 1453 er hovedpersonen Anna, og kap. etter om Diamante er steke kvinner som står på kraven.
  Lykke til!

  SvarSlett
 7. Basert på din fyldige og fine omtale har jeg nå lånt boken. Vilt er bra :)

  SvarSlett
 8. Jeg venter på denne boken på Biblioteket. Den gleder jeg meg til. Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er heftig, morsom, vill fantasi og grensesprengened :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!