torsdag 28. april 2022

Ferrante Elena, "Innafor margane, om gleda ved å lese og skrive"


 Elena Ferrante bekrefter her sin posisjon som en reflektert og litterær tenker!

Her forteller hun om oppvekst og de ulike skrivestiler. Man lærer som barn og skrive og hvordan det utvikler seg til den skolerte måten å skrive på. Hun veksler i bøkene sine mellom disse to kategoriene. Forklaringene om hva som ligger bak skrivingen av de ulike bøkene hun har skrevet, det er spennende å høre om. 

Hvordan hun skifter blikk som forfatter, og hvordan de ulike karakterene fremstår. Hennes utforskning av alle mulighetene innen de ulike sjanger, her hopper hun bevist ut og inn av dem hele tiden.  Man har alle mulighetene i oppbygningen av en roman og hun bruker romanformene om hverandre, bevist.  

Det er morsomt å høre om hvordan en bok som Elena Ferrante skriver utvikler seg. Hun tar oss med inn i tankene om hva en skriveprosess er og om sin skriveprosess av bøkene sine. Hvordan hennes forfatterskap har endret seg og utviklet seg. Hvilket blikk skal man velge? Sitt eget eller andres? 

Napolikvartetten om de to unge jentenes utvikling og valg, der hun skriver på en måte. I bøkene "Kvelande kjærlighet og Sviknedagar" er det det innestengte og hva som egentlig ligger bak fortellingene vi aldri får vite, som blir det åpne mysterium.

Jeg liker også hvordan hun filer på ord og lager stemninger på sin måte i kapitelet Akvamarin, der hun også ramser opp noen viktige triks hun bruker. Dialekter og bruk av dem er også et viktig virkemiddel for henne. 

Hva er en biografi?  Snakker mye om biografien og hvordan den kan tolkes f.eks. tar hun for seg boka om  Gertrud Stein skrevet av Toklas, venninnen hennes . Hun nevner flere forfattere som hun er inspirerte av som: Virginia Woolf, Samuell Beckett De unevnelige, (har jeg liggende, og vil rykke opp på min liste.) osv. Vi plukker hele tiden opp det beviste og det ubeviste vi har hørt og lest. Å skrive er å bruke alt det som er skrevet og opplevd, å omforme det til sitt, sier hun.  

Dette er en bok med så mye spennende tekst, om tanker, forteller teknikk og komposisjon. Denne må jeg skaffe meg, for å ha og skrible og understreke i. 

Veldig Bra!

Elena Ferrante er fremdeles et pseudonym og vi vet enda ikke hvem hun er, (men er det så farlig?). Dette foredraget "om å skrive" skulle egentlig holdes på en Umberto Eco- forelesningen, men avlyst på grunn av pandemien. Det ble lest opp av skuespilleren Manuela Mandrracchi i Teatro Arena del Sole, i Bologna, november 2021.   

Utgitt på Samlaget 2022, sider 102. Oversatt av Kristin Sørsdal, Essay om skriving

 

16 kommentarer:

 1. Ja, denne har jeg også tenkt å skaffe meg. Takk for påminnelsen. Liker veldig godt bøker om skriving og litteratur.) Den siste jeg leste var Yrke forfatter av Haruki Murakami.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den var veldig bra, gled deg. Jeg har Haruki Murakami sin liggende, den får bli en mai bok. :)

   Slett
 2. Jeg har lest mye (alt?) Ferrante har gitt ut på norsk, men ikke denne. Jeg likte også å lese om skriving hos Murakami, så kanskje jeg liker denne også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den har akkurat kommet ut på norsk, nå i 2022 :)

   Slett
 3. Jeg har en bok av Ferrante som heter Frantumaglia. Kan det være den samme? Gleder meg til å lese om Ferrantes tanker rundt skriveprosessen. Omtalen din gjør meg enda mer interessert i å lese/lære mer.
  Romanene hennes har jeg unngått, men forfatteren fascinerer meg. Fikk tak i de to første romanene på engelsk og vurderer nå å lese bøkene i sommer.
  Ønsker deg en flott helg, Ingun

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne boka er helt ny og er manuset som ble opplest i nov 2021 i regi av Umberto- Eco forelesingene.

   Slett
  2. Fant ut at den boka jeg har er artikler (også om skriving) fra 1991 til 2016. Gleder meg til å lese begge bøkene :)

   Slett
 4. Svar
  1. Takk, jeg har hatt litt strikke-dilla og det har blitt mange gensere både til meg og de to minste barnebarna. Det er garn som jeg har arvet etter moren min.:)

   Slett
 5. Har bara läst en bok av författaren. Kanske borde läsa mer..
  Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 6. Jag känner mig lite udda, men den enda bok jag läst av henne gillade jag inte alls.

  SvarSlett
 7. har inte varit riktigt förtjust i Ferrante. men jag har läst tre delar av neapelkvartetten. del fyra står i hyllan och jag tänker läsa den. men din bok verkar ju handla om att läsa och skriva. och det är ju lite annorlunda. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne handler om å skrive, bruke ulike synsvinkler og ulike sjanger som man blander i sammen,

   Slett
 8. Det krävs att man läst hennes andra böcker för att ha behållning av denna. Jag har faktiskt inte läst dem, inte har jag sett tv-serien heller. Tack för smakbit

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, man behøver ikke å ha lest hennes bøker, når hun skriver om kunsten "å skrive". :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!