onsdag 9. november 2022

"Stakkar" av Matias Faldbakken


En tankevekker av en bok!

 Boka starter med et møte mellom Oskar, 19 år gammel og en merkelig figur av et menneske, som han forsøker å visualisere for oss. Hva slags skapning det nå må være, den har en konvolutt under armen. Hva var dette vesenet? For vozhs, så var skapningen vekk i det den forsvant over grøftekanten. 

Oskar fanger barnet, og gir barnet mat og omsorg. Hvordan skal han formidle dette til familien Blum? De ble forundret, men lot han få beholde henne (det viste seg at det var ei jente). Oskar sin omsorg for henne er helt spesiell. De to forstår hverandre. Hun vokste og utviklet seg både språklig og kroppen fra barn til ung jente. hun spiser og begynner å si enkeltord. Legen fastslår henne å være jevn gammel Oskar, da han ser tennene hennes. 

Oskar er et ensomt omplassert barn fra et fattig hjem, han er fostersønn og jobber for kost og losji på bruket til Aud og Olav Blum. De har to døtre Karin og Guro som ikke estimerer han. Ellers er det Annar, en stille gammel peppersvenn, som er gårdsgutt. Oskar tror han er over 100år? Agnes er inne-hjelp, en myndig kvinne som også jobber på gården. Olav ergret seg hver dag over Smith-Pedersen som eide hovedgården og blander seg opp i alt.

Oskar og jenta kommer nærmere hverandre for hver dag, og en dag ser døtrene på gården at de har sex. Da er hundre og et ute de rømmer. Ferden går opp og ned fjellside til de kommer til jernbanesporet som frakter dem til Oslo. De har fått en adresse til en de kan søke ly hos i Oslo. 

Noen jeg ikke røper hver er, men hvor de får bo og ting skjer i hurtigtogs fart for de to unge. Vi hører om alt de ser og opplever, om sosieteten og akademikerne i hovedstaden og som det står i teksten: Man drar hit for å miste seg selv.... osv.

De går på kino, film er en beruselse som en tripp. Her skjønner man at ord og uttrykk ikke henger helt på "bonde-grepet" mer, alt absolutt alt har blitt snudd på hodet. Sier ikke mer, for dette må du lese selv....

En bok jeg har brukt noen dager på å undres over, her er det virkelig mange temaer som forfatteren tangerer. Jeg er imponert over fantasien til å skrive dette, men samtidig er det ikke langt fra sannhet slik det kan forekomme. Hvordan vi ser på folk, tolker dem og behandler dem der etter. For hvem er til syvende og sist stakkaren her i dette eventyret, jeg vet :)

Utrolig bra utført!

Lest som bok i BookBites, Slitsomt, men absolutt verd strevet på i-paden. 

Andre som  har blogget om boka: Tine

8 kommentarer:

  1. Helt enig med deg, dette er veldig bra utført! Likte boken veldig godt og jeg blir stadig imponert over hva Faldbakken får til.

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig,han blir bare bedre og bedre. Jeg likte også veldig godt hvordan språket endret seg i denne boka :)

      Slett
  2. Takk for lenke Ingun! ser at vi er like begeistret, dette er en bok som setter assosiasjoner i sving, og kan virke forskjellig på folk. Enig med Beathe, er imponert over det denne forfatteren greier :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hos meg var det mange assosiasjoner som kom opp, det skal være sikkert og vist. Han har jo vokst opp på landet, i Vang utenfor Hamar. Så han kjenner godt til bygdemiljøet og vet hvordan bygd og by folk er forskjellig. :)

      Slett
  3. Jeg er interessert i denne boken...jeg vil gjerne lese den.
    Matias Feldbakkens tre første bøker ble utgitt på tysk under pseudonymet Abo Rasul mellom 2001 - 2009.
    Og hans sceneversjon «Nora...» av Henrik Ibsen ble fremført for første gang på tysk i Stuttgard i 2008.
    Takk for info, kanskje jeg er heldig på en eller annen måte :-)
    Jeg ønsker deg en god helg Ingun.
    Viola

    SvarSlett
    Svar
    1. Å så fint at hans bøker kommer ut på tysk også, men merkelig under pseudonym. God helg til deg også.

      Slett
  4. Denne boken må jeg se nærmere på! God farsdags-søndag ønskes av Tove/fargeneforteller

    SvarSlett
  5. Nå har jeg lest denne, og istemmer dere som er begeistret:) Likte også godt Vi er fem. Faldbakken er en unik og helt særegen forfatter og skrive ulike romaner hver gang..

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!