lørdag 31. desember 2022

Allen Ginsberg "Hyl og andre dikt"

 


  I Diktlesersirkelen for Juli var temaet noe fra utlandet

Utenlandsk poet f.eks.: AllenGinsberg, skrev Anita. Jeg hadde faktisk en Allen Ginsberg i bokhylla mi, så da ble det denne, i aller siste timene av året 2022

Allan Ginsberg, 1926-1997, New Jersey, Amerika. Amerikansk poet og forfatter. Da han var student ved Columbia Universitet på 40 tallet. Der dannet han kjernen i "Beat generasjonen", sammen med Jack Kerouac og William S. Burroughs.  

"Boka er dedikert til Jack Kerouac, den nye Buddha i amerikansk prosa som slynget ut sitt klarsyn i 11 bøker på halvparten så mange år 1951-1956. og til William S. Burroughs, forfatteren av Naken Lunsj." sitat fra boka.

Allen Ginsberg var motstander av materialismen, militarisme, seksuell undertrykkelse, og var for motkulturen med sitt syn på narkotika, sex, homoseksualitet, fiendtlig til alle byråkrati og åpen for østlige religioner som buddhisme. 

Denne diktsamlingen er den han er aller mest kjent fot, der han fordømmer de destruktive kreftene til kapitalisme og USA. Politiet i San Francisco og det amerikanske tollvesen tok beslag i diktsamlingen i 1956. Det ble rettssak i 1957 over alt det uanstendige i boka som han støttet, ettersom den beskrev heteroseksuell og homofili sex. Dommen ble til at boka ikke var uanstendig. 

Min mann sin bok er fra 1983, utgitt på Pax Forlag 
    

Dette diktet er et dikt som rørte meg spesielt, særlig med tanke på det som skjer i Ukraina nå:
Med dette ønsker jeg dere :

GODT NYTT ÅR
og 
fred på jord!


4 kommentarer:

 1. Du heiv deg rundt på tampen der, og tok Anita på ordet, sporty gjort. Det er ikke bare 1001-lesesirkelen jeg datt av i høst, diktene har også blitt stemoderlig behandlet. Satser på ny giv til neste år, takk for det gamle Ingun, og riktig godt nytt år til deg også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tok en liten rydde jobb i går og fikk unna lit av hvert. Godt nyttår til deg også :)

   Slett
 2. Takk for bidraget Ingun. Sprekt på siste dag i år:) Legger deg inn i diktfanen, og leser innlegget mer nøye i morgen:) Godt nytt år:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Alle seks i boks i år. Godt nyttår til deg også :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!