torsdag 8. desember 2022

Henriksen Levi "Bare myke pakker under treet"


Min julebok, med julefortellinger mens julebaksten pågikk.

 En novellesamling med et utvalg av sære fortellinger fra Levi Henriksen, og som han leser selv. Jeg liker å høre han lese, for det setter en ekstra snert i fortellingen. Kongsvinger dialekta er så spesiell og fin på sin måte. Snart er det julaften og alle er ved å gå til ro, men ikke alle har det like godt i disse siste timene i novellesamlingen.

 Her er det en god miks av de triste fortellingene og de morsomme som man måtte smile av. F.eks. om gutten som prøvde å få koblet læreren sin opp mot moren, slik at de kunne bli et par. Et morsomt og barnslig eventyr som ikke re usannsynlig at en smart pjokk kunne finne på. Han ville jo bare at mammaen hans skulle få en kjæreste, så tanken var god. Eller gutten som vil imponere jenta, som tilhører en annen religion og han prøver å fortelle at de heller ikke feirer jul, men det er ikke lett ....

 Tenk å bli kneblet og ført bort fordi at du er lege og skal hjelpe til ved en fødsel, langt til skogs i ei koie. En ung kvinne som føder sitt barn ulovlig i Norge. En rå og tøff behandling av livredde folk som er ulovlige innvandrer, eller har fått avslag

 Familien som drar til USA for å feire jul og opplever det dramatiske med at deres lille sønn forsvinner fra dem i en stor forlystelses park. Det ender heldigvis bra.

 Den håpefulle fotballspilleren som gikk over til et annet lag, det ble et nederlag som sendte han inne i alkoholen og uteliggerens problemer. Han ville hjem til moren u Kongsvinger på julaften, men slik ble det ikke. 

Mannen som har fått en dement kone, gruer seg til barna kommer og kona vil spørre, hvem er de der?

 Tilslutt tar jeg med historien om jenta som gjorde seg til kjenne i kirka på julaften, hun som satte seg ved siden av kona til elskeren sin og sa: Hmmm, har vi ikke likt skjerf?

 En lydbok som passer perfekt for å ikke kjede seg under julebaksten. Her kan vi også drømme om tro, håp og kjærlighet for noen og enhver, håper alle koser seg like mye med den som jeg gjorde.  

 Spilletid 4t 35 min, Storytel. utgitt 2005
4 kommentarer:

 1. Koselig med en annerledes julebok:) Liker Levi H, men har nesten ikke lest noe av ham. Takk for tips:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Han er ekstra fin å høre på, for den dialekten hans er så passende til fortellingene. :)

   Slett
 2. Har hørt om denne. Noveller lest på kongsvingerdialekt høres ikke dumt ut i julestrida :) Fint med korte fortellinger iblant.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg orker ikke radio som surrer tull og for ikke å glemme krig. Da er det deilig med noe helt annet. Kan absolutt anbefales. Last ned appen book bites, det er bibloiteket sin app og helt gratis. Der finnes det mye :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!