torsdag 1. desember 2022

Oppsummering November

 

November er en mørk måned, men akk så vakkert det kan være  i blå timen.

En måned hvor jeg har fått lest ganske mye i forhold til at jeg har vært på tur til Amsterdam og alt annet av møter, utstillinger og sosiale samvær. Hmmm, da betyr at jeg ikke har jobbet nok på verkstedet. Jeg skal ha utstillingen til sommeren med tema Minimal og det er en stor kontrast til utstillingen jeg skal være med på i Polen, september -23, så jeg må stå på. 

 Medusas flåte forteller om det fryktelige forliset som skjedde utenfor Afrika i juni, 1819. Dette var et forlis som det ikke skulle snakkes om, det ble et maleri som skildret situasjonen...da ble det bråk.  Anbefales, utrolig godt skrevet! 

 "Privatlivets fred" Av Selma Lønning Aarø, En fin bok om å være forfatter. Hva kan man skrive om uten å tråkke folk på tærne? Spennende tematikk. 

 Stakkar av Matias Faldbakken, en fantastisk bok som setter fingeren på samfunnet vi lever i, by-land, de svake, funksjonshemninger osv. Veldig bra!

 DEL 1: "Kvinnene jeg tenker på om natten" Første del av boka handler om Karen Blixen. Og Mia, forfatteren sin reise til Tanzania,  i  Karen Blixen sine fotspor. Mia vil oppleve ville dyr og Afrika slik Karen Blixen gjorde det og samtidig som hun forteller og om Karen Blixsen sitt liv i Øst-Afrika. En miks av biografi, reiseskildring, osv. som har mye humor og ironi i seg. 

DEL 2: Jeg vil lese ekstra/finne  ut mer om dem De Oppdagelsesreisende som er den neste bolken. Oppdagelsesreisende kvinner, de vet jeg lite om. Det kommer etter hvert antagelig i desember. Jeg liker å se nærmere på hver enkelt, se hva ellers som er skrevet om dem osv. 

DEL  3: Handler om ulike kvinnelige kunstnere. Jeg må kjøpe boka, dette er en "må ha bok". Helle Helle, "Ned til hundene" dansk roman fra 2009. En fortelling som sa meg lite, bortsett fra at hovedpersonen var svære deprimert,  og at hun ble tatt hånd om av folk som var hyggelige og sosiale.  Bok ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2009, storytel lydbok
Studietur til Amsterdam, med Bente og DKA elever fra Elverum vg. skole. En flott tur til Amsterdam, hvor alle koste seg i tre dager med museums og høy-skole besøk.Herbjørg Wassmo, "Det sjuende møte", endelig var den i boks, veldig bra! Utgitt 2001
Litt rart at det tok 20 år å skrive ferdig bok nr. to. To flotte bøker. 
  
Denne boka er forhistorien til Herbjørg Wassmo sin bok som kom ut i fjor " Mitt menneske" fra 2021

 Annie Ernaux , sommeren 58, en fin og god bok om å være ung, og livet.

 Madeleine Schultz "Morslinjer" Kan vold og smerte arves? Fin god og reflektert bok om kvinneliv, kvinnekamp, kvinnesyn osv. 
 


Michel Houellebecq "Plattform" septemberboka i Elidas lesesirkel.
Etter å ha lest så mye kvinnekultur denne mnd, bestemte jeg meg for å lytte til en lydbok av en mann. En manns dypeste drømmer om hva et kjærlighetsliv er. Han og kjæresten starter et reiseselskap, med sex reiser. En lydbok som skikkelig provoserte meg. Jeg vet at han liker å provosere med sin skriving, men denne ble litt for mye pornografisk litteratur til at jeg hygget meg med den. 
Samtidig som han er ekstremt god til skildre samfunnet i utvikling, og hva som skjer der ute. Noe jeg har lest i hans tidligere bøker. Han skriver så fengende, så man blir fanget inn i historien, som både er brutal, sexfiksert med trekantforhold, underkastelse og vold osv.

Ugitt i 2001, Book Bites lydbok 12timer 38 min. Lest av Håkon Ramstad.    


Jeg syntes mine små barnebarn trengte noen fine bunads vester og skjorter til jul. 
Så jeg satte meg ned å sydde disse til dem. De har store legg for å vokse i.
 

Her er gutta, mammaen og jeg hentet dem i barnehagen i dag, Sarpsborg.

8 kommentarer:

 1. Fin oppsummering og fine vester til barna:)
  Den boka om Karen Blixen med mer, må jeg skaffe meg. Akkurat sånne bøker som jeg liker:) Takk for tips og god desember:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, det har tydeligvis vært mye innetid, siden jeg har fått lest såpass mye. Jeg har storkost meg med å sy litt igjen, det er fort gjort bare man kommer i gang. Nå skal jeg hive meg over mer sying, mens jeg er der. God helg og førjulstid ;)

   Slett
 2. Deilig å se Mjøsa blank og vakker! Fine bilder også fra Amsterdam. Det er hyggelig der!
  Så flotte vester du har sydd til barnebarna. De var virkelig fine. Du er flink på mange områder.
  Tydeligvis har du mye du må lage før utstillinger også, sett i gang! Lykke til!
  En god adventstid ønskes av Tove/Fargene forteller.

  SvarSlett
  Svar
  1. Barnebarna laget jeg søljer til som presang i barnedåpen, så vester og bunadsskjorter måtte jeg jo sy, så de fikk bruke dem. Den rutete svart/rød vesten er stoffrester fra Østerdalsbunaden jeg sydde til Steinar, når vi gifta oss. Så siden Maribel (mammaen) vokste opp i Østerdalen/Elverum synes jeg det passet bra. Hun ble kjempeglad og synes de var så søte. Ha en fin helg, og kos dere :)

   Slett
 3. Du har hatt en innholdsrik november! Spennende studietur og mange interessante bøker. Og så nydelige bunadsvester og skjorter til barnebarna! Heldige de som har deg som kan lage sånne julegaver :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den har blitt innholdsrik, det er derfor det er så morsomt å lage slike oppsummeringer. Jeg burde kanskje også tatt med bilder (et kanskje) fra hver utstilling jeg har sett. Det blir noen hver mnd. Maribel ble overlykkelig over gaven jeg hadde med til henne i går. Så de skal allerede i bruk i jula. Det var veldig morsomt å sy de små søte vestene, jeg hadde heldigvis mønster. Ha en fin førjulstid og kos dere i Bergen. :)

   Slett
 4. Gøy å lese oppsummeringen din, for en fin måned du har hatt. Fikk akutt lyst å reise til Amsterdam igjen, jeg gjorde alt for lite siste jeg var der. Digger prosjektet ditt om Karen Blixen eller kvinnelige kunstnere, gleder meg til mer stoff om det. Jeg var på KODE i går på en utstilling som også har fokus på kvinnelige kunstnere, skal tilbake i morgen når de åpner, da er det litt mindre folk, og jeg kan dypdykke litt.
  Jeg har lest to av dine denne måneden, og har notert meg Medusas flåte som neste lydbok ut :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint at vi kan inspirere hverandre. Medusas flåte var overveldene, særlig med tanke på at dette bygger på en sann historie.
   Jeg gir aldri opp kvinneprosjektet mitt, tror jeg at jeg må lage noen polske damer. Jeg er invitert til å ha en utstilling i Polen, sammen med 8 andre norske, jeg skjelver i knærne bare jeg tenker på det. Har bare Marie Curie som er polsk. Er glad for alle tips om kule polske kvinner.
   Ha en fin lese måned i desember :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!