tirsdag 6. desember 2022

Trude Teige, "Lene seg mot vinden" bok 2

 


Bok nr 2 om Kristiane, barna og livet på Sunnmøre på 1800 tallet.

Det har gått 13 år siden handlingen i bok 1. Kristina har to barn, Andreas har blitt tenåring år og Constance ei lita jente som hun har med Lars, de bor i Los gården.  

 Kristiane finner i fjæra et dødt barn, i Mulevika. Hvem var det sitt barn? Det kommer både Lensmann og prest kommer til gårds og avhører Kristiane. Det blir slik at Kristiane må gå rundt å sjekke brystene til kvinnene i ulik alder i distriktet. Har de melk og barn som ammer, ja da er alt ok. Men hun finner ingen.

Anders har en voldsom og eneste interesse, det er å spille piano. Han og Andrine sin datter Anki (Anne Kristine) som spiller cello, deler han denne interessen med og de spiller ofte sammen. En dag kommer Anki med celloen og Anders setter seg ved pianoet og de begynner å spille noe helt nytt. Kristiane sier at slik musikk har hun aldri hørt før, nei det har du nok ikke for det er Anders som komponerer denne musikken, sier de unge oppglødd.

Anders vet at moren vil at han skal bli los, noe han overhode ikke vil. Han har store musikalske evner og mange planer som ikke stemmer med hva moren forventer av han. Han vil dra til Ålesund og lære mer, og der får han mange gode tilbakemeldinger på spillingen sin.

Eline, søsteren til Kristiane ammer tre år gamle Audun og hun blir presset til å si at det er hennes barn, og at det er hennes skyld. Hun havner i fengsel, men Kristiane vet at Eline ikke kan ha drept sitt eget barn og begynner å kjempe for å få henne fri. Hvem har forvoldt barnets død? Hva skjedde egentlig? Kan det ha vært Magnus, mannen hennes?

Lars og Kristiane sitt ekteskap var ikke vakler, han er mye på Skåt holmen og ser trøtt og gammel ut. De to er uenig i det meste. Han vil at Anders skal få lære mer og bli musikker, men moren står på sitt og at han skal lære los faget, av Lars. 

En dag på sjøen går skjer en ulykke og Lars kommer hjem med en hard skadet Anders.  Dette ble en skikkelig dreging i tematikken om å bli los, for nå handlet det om å få Andreas opp og tilbake til livet. En fin fortelling om utprøving, se muligheter og mye pågangs mot til tross for alle funksjonene som ikke er helt på plass, så klarer Anders det helt utrolige....,

En sterk og fin beretning, om Anders som sikkert gikk i andre tanker da den fatale ulykken skjedde. En fantastisk beskrivelse om hvordan familien ble samkjørt igjen. Tross ulykken og  hvordan Lars klarte å lage alle hjelpemidlene til Anders, så han kunne få gjøre det det ville. Å komponere musikk og spille sammen med Anki. Flere liv ble endret, for det fantes lys i tunnelen, skjønner vi......


Det står på storytel at det er en trilogi, men det stemmer nok ikke. På Wikipedia, der er det ikke nevnt flere bøker i serien. Trude Teige skriver veldig  troverdig og bra!  
 

Jeg skjønner at folk kan føle fred og harmoni ved hevet, men det kan være voldsomt også.


Utgitt 2004, oppfølgeren til Havet syng, Roman, Spilletid 6 timer 33 minutter. Lest av Silje Breivik. 

4 kommentarer:

 1. Det er det rareste, jeg fant ikke en eneste bok av Trude Teige på bloggen min, og jeg som var sikker på at jeg hadde lest en del av henne. Bokelskere røper at jeg har lest 3 stykker, men de kan ikke ha beveget meg nok til at jeg har skrevet om dem.
  Denne "serien" ser ut til å ha slått an hos deg, jeg noterer, kanskje den finnes på Storytel, jeg begynner å bli lei skipsmatrosen etter 5 bøker, må ha en pause :)
  Nyt onsdagen Ingun!

  SvarSlett
 2. Hun er nok mest kjent for krimbøkene sine, Pasienten var veldig bra og Morfar pustet med havet, mormor danset i regnet. Denne serien var litt annerledes enn mye av det jeg har lest i det siste. Jeg liker historiske fortellinger og jeg synes denne lille serien var god og avslappende og lytte ti. Ja, den er på storytel. :)
  Bøkene om Skipsmatrosen er bra, men man går litt lei av å høre dem etter hverandre, så ta en pause fra dem, da husker man den bedre, seinere.

  SvarSlett
 3. Hei. Jeg har ikke lest noe av Trude Teige, men det ser ut til at du liker bøkene hennes. Det er utrolig mye spennende litteratur der ute, gode fortellinger. Takk for at du gjorde oppmerksom på denne. Øsnsker deg god førjulstid! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, historiske fortellinger liker jeg godt og hun skriver veldig troverdig og fint. Her har vi det kaldt om dagen, minus ti og ikke annet en rim på bakken :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!