lørdag 4. mai 2024

Jon Michelet "Orions belte"

En spennende historie om å noen menn som vil leve livet på Svalbard! 

Dette er nok den mest kjente boka til Jon Michelet, den kom ut i 2008 og har blitt filmatisert. Jeg har sett filmen, men den kan ikke måle seg med boka, ikke slik jeg husker den. (Har vært og lånt filme på ny nå)

Boka handler om og fra den kalde krigens tid. Tre kamerater eller kall dem eventyrere Tom som er fortelleren, Lars og Sverre har kjøpt en gammel båt med navnet "Sandy Hook". De har fikset på den og skal dra av gårde, hvor de driver med diverse tuskhandel og lurer til seg jobber osv. De er helt på kanten hele tiden ang. hva de har lov til og hva båten tåler.

Samtidig får vi høre om Tom, eller Tommy som han kalles, hans oppvekst med faren som drakk, mor som døde og han selv som dro tidlig til sjøs. Nå sitter han i fengsel på Bønsen og skriver ned sin historie, som er like så politisk ladet som Jon Michelet selv var. Tom har en sønn som han sette høyt, han bor sammen med moren sin i Tromsø. 

 De tre karene drar til Svalbard, og rundt på øyene, der opplever de litt av hvert. Vi blir minnet om mye som har skjedde på Svalbard med Kings Bay ulykka på 60 tallet og annet. Spennende historisk sett synes jeg, med fine naturskildringer fra livet rundt om på jobb, og søken etter det fri livet på Svalbard.

 Livet er hard der oppe og de bestemmer seg for å sette kursen mot den øde øya Kvitøya. For å skyte noen isbjørner, noe det ikke er lov til. Men det ligger store penger i isbjørn skinn, så de dro. De seiler inn mot øya og ser noe mystisk, det viser seg at det må være noen andre folk der. Men, de ser ingen og får skutt flere isbjørner. Så oppdager de noe mystisk, de finner diverse hemmelige våpen og plutselig er de i en vanskelig situasjon. De angripes av et helikopter og må kjempe for livet. 

Dette ble en voldsom kamp, men de klarte å redde seg til slutt. Det ble store skader på båten og Sverre mistet et bein.

De må til sykehus med Sverre, men det ble mange, mange hindringer på vegen, også kom russerne tilbake, det ble voldsomt…. Tom kommer seg på land og tar beina fatt fra Colesbukta til Longyear byen, finner seg noen fangst hytter på turen, og overlever sult, kulde og vondt bein. Han kom fram etter en forferdelig tur til Longyear byen, og til Sysselmannen for å melde sine venner som savnet....så ble han sendt til fastland. 

En politisk og trist slutt, synes jeg.  

Lest av Mads Ousdal, utgitt 1990 som lydbok Storytel , Boka kom ut i 2008.8 kommentarer:

 1. Denne tittelen er så kjent at jeg var sikker på at jeg hadde lest boken, noe jeg ikke hadde i følge Bokelskere. Jeg så helt sikkert filmen på kino den gang den kom, men nå ble jeg veldig nysgjerrig på denne boken, så jeg er glad den ligger klar på Storytel :)
  God helg Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er i Svalbard i smykke verden for tiden, så måtte lese meg litt opp på Svalbard. Derfor ramlet jeg over denne boka. Lager et smykke hvor jeg skal hedre en kvinne som har gjort mye for fredningen av store områder og mangt på Svalbard. :)

   Slett
 2. Jag har varit på Svalbard en gång, och det var fascinerande. Så nu blev jag intresserad av både boken och filmen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Boka er fra 2008, men historien er god. :)

   Slett
 3. låter intressant! ska kolla biblioteket. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er spennende, politisk og samfunnskritisk, kan absolutt anbefales :)

   Slett
 4. Jag brukar inte vara så sugen på politiskt innehåll men Svalbard är intressant!

  SvarSlett
  Svar
  1. Russland har jo base på Svalbard enda, så hvem vet hva vil skje der!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!